„Nyitva vagyunk Budapestre!” – Tavasszal startol a 2016-os Nyitva! Fesztivál

DORKO-DANIEL-KEK__

Mindannyian tudjuk, milyen furcsa látvány az, amikor a belváros egyik forgalmas kis utcáján jobbnál jobb helyekbe botlunk, de legnagyobb meglepetésünkre két kultúrkocsma között ott árválkodik egy üres kirakat. Budapest tele van olyan elhagyatott helyiségekkel, amelyek végtelen lehetőségeket szolgáltatnának az új vállalkozások kiépítéséhez, de ezek valamiért mégsem indulnak el.

A KÉK (Kortárs Építészeti Központ Alapítvány) által szervezett Nyitva! Fesztivál teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy ezt megváltoztassa és kapcsolatot teremtsen az üres üzletek tulajdonosai, valamint a kreatív, vállalkozásra kész helykeresők közt.

A recept nagyon egyszerű: végy egy adag üzlethelyiség-tulajdonost, akik a fesztivál ideje alatt egy hónapig ingyen helyet biztosítanak, mindehhez pedig párosíts néhány urbánus arcot, akik tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, csupán a kezdőlöket hiányzik ahhoz, hogy saját vállalkozásba vágjanak. Jó alaposan gyúrd össze őket, ugyanis végeredményként egy csomó különleges kapcsolatot és üzletet nyerhetsz ebből! A Nyitva! Fesztivál is pont ezt teszi: egyedi lehetőséget biztosít azok számára, akiknek üresen áll egy helyiségük, de ugyanúgy kedvez azoknak is, akik komolyan fontolóra vették, hogy saját vállalkozást nyissanak, de először megtapasztalnák ennek az előnyeit és kihívásait.

Nyitva_3

Ez egy úgynevezett kooperatív ingatlanközvetítés, de közben sokkal több is annál: a rendezvény keretein belül a tulajdonosok és a beköltözők kockázatok nélkül működhetnek együtt azért, hogy azt követően majd megalapozott döntéseket hozzanak a folytatásról. Az áprilisban zajló folyamatban mind az ideális helyiség, mind az ideális bérlő megtalálása közös munka eredménye, a szervezők elsődleges célja pedig az lesz, hogy mindenkinek nyereséget hozzon a fesztiválon való részvétel, függetlenül attól, hogy megtalálja-e végleges partnerét egy tulajdonos vagy beköltöző személyében. A projektek életre szóló élményt, tudást és új szakmai kapcsolatokat szerezhetnek, az ingatlanok és birtokosaik pedig nagyobb láthatóságot kaphatnak. Igazi win-win szituáció!

Nyitva

A pályázati periódus 2015. december 22-én lezárult, összesen hetven jelentkező ötletei kerültek a zsűri elé. A következő hetekben Happon Ákos közgazdász, cégvezető, Kepecs Iván stratégiai tanácsadó, Le Marietta, a Járókelő.hu ügyvivője, Schanz Judit, a KÉK Lakatlan programjának tagja, valamint Szerdahelyi-Németh Klára településmérnök és tervező bírálja majd el a jelentkezéseket. A fesztivál 2016. április elsején nyitja meg kapuit – bizony, egyszerre többet is – és egész hónapban tart majd, így az idei tavasz Budapesten mindenképp az új lehetőségekről fog szólni. Mi biztosan ott leszünk, reméljük, ti is ellátogattok majd némelyik üzletbe!

Még több infó itt és itt!
Nyitókép: Taximagazin.hu

Legyél te az első hozzászóló!