Pénteken indul a 6. Frankofón Filmnapok programsorozata!

Február 26-a és április 2-a között a francia nyelvű kultúra izgalmas területeit ismerheti meg a közönség a Budapesten és számos vidéki nagyvárosban megvalósuló Frankofón Fesztivál keretében. A fesztivált indító Frankofón Filmnapok programjában több mint 50 vetítés, köztük 30 premier előtti bemutató várja az érdeklődőket Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban, márciusban pedig 11 vidéki nagyvárosban és a Francia Intézetben. 

Az idei filmnapok programjában a legfrissebb francia filmek mellett kanadai és görög alkotások, valamint román, svájci belga, tunéziai és etióp koprodukciók is szerepelnek. Többek között olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu.

A 6. Frankofón Filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, aki szinte minden lehetséges műfajban, a világ számos országában forgatott már a legnagyobb rendezőkkel. Igazi kozmopolita, így tekinthetjük a frankofónia, illetve a kulturális sokszínűség élő szimbólumának. A Filmnapokon a nagyközönség a színésznő hét filmjét láthatja, február 26-án a Cannes-i mustrán is induló Valley of Love című opuszának premier előtti vetítésével nyit a fesztivál. A gyönyörű történetben filmbeli partnere ismét Gérard Dépardieu – 35 évvel Michel Pialat A vagány című filmje után. Ez utóbbit is levetítik a március 8. és 22. között a Francia Intézetben zajló, Isabelle Huppert hét arca című ciklus keretében, négy másik filmmel együtt.

Az idei válogatásban premier előtt lesz látható Joachim Trier filmje, a Hétköznapi titkaink is, amely egyben a Filmnapok záróvetítése lesz március 6-án, az Urániában. Vincent Lindonnal, a francia szerzői film másik emblematikus arcával két nagyon fontos filmben találkozhat a közönség: Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című alkotásában és Joachim Lafosse Fehér lovagokjában. Az előbbiben nyújtott alakításáért Lindon 2015-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőjének díját.

Vincent

Vincent

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. A Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői kilógnak a hétköznapi emberek sorából, mint például a Csokoládé című életrajzi drámában Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált bohóc, aki a 19. század végén első színes bőrűként lépett színpadra Párizsban. A francia és magyar rövidfilmekből álló válogatás idén szintén ilyen kibillent szituációkat állít párhuzamba. A vetítéseken a magyar rendezőkkel személyesen is lehet találkozni és beszélgetni a filmekről.

A 2016-os programsorozat újdonsága az Éjszakai vetítések miniszekciója két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmtermésétől: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B-kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása. Alice Winocour Maryland című misztikus thrillere pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein elektronikus zenéjének köszönhető.

Le Challat de Tunis

Le Challat de Tunis

A Filmnapok vendégei az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud lesz, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet. A közönségtalálkozókra a március 3-ai filmvetítések alkalmával kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ha felkeltette érdeklődéseteket az esemény, itt találjátok a részletes programfüzetet, ezen a linken pedig a Facebook-eseményt érhetitek el. Ott találkozunk!

 

Legyél te az első hozzászóló!