Pénzfa és halhatatlan légnövények – szobanövény-tanácsok kezdőknek

2016-ban tulajdonképp egészen jó dolgok jöttek divatba: feminizmus, természetesség, bútor-újrahasznosítás és persze a szobanövények. Valójában alapvetések, pontosabban olyan dolgok, melyeknek alapvetőnek kellene lenniük. Kifejezetten vicces például kimondani, hogy divatba jött a szobanövény, miközben mindannyiunk nagyszüleinek lakása évtizedek óta plafonig van filodendronokkal, aráliákkal, pálmákkal. Az újhullámos kertészkedés küszöbén toporogva mégis érdemes átvenni, milyen csodákból áll a tökéletes szobadzsungel.

Logikusnak tűnik, hogyha sem a hétvégi csendtábor, sem a trópusi vakáció nem fér bele a kereretbe, az életterünket kezdjük feltölteni zöldellő szobanövényekkel, elvégre néhányuk bizonyítottan stresszoldó hatással bír, nem mellesleg pedig az Instagramon is jól mutat. Íme, néhány kevés törődést igénylő, azért azonban kifejezetten hálás cserepes, mely a lakás bármely szegletében elhelyezhetünk.

Légnövények

A légnövény mókás és innovatív módja annak, hogy behozd a természetet a lakásba. A legjobb, hogy földre sincs szükség hozzá, így akár egy terráriumban is berendezhetsz csodás kis minivilágokat, melyek a tapasztalat szerint notórius növénygyilkosok otthonában is képesek túlélni. A broméliák ugyanis a létfenntartásukhoz szükséges nedvességet és tápanyagokat egyaránt a levegőből nyerik ki.

Filodendron

Határozottan a legtrendibb levelű növény, melynek hatalmas, bevágott leveleit számos ruhán, textilen láthatjuk viszont. Ezek a nedvdús takarók valóban esőerdő-hangulatot kölcsönözhetnek a nappalidnak vagy akár a fürdőszobádnak is, amennyiben a lakásod mikroklímája nem túl párás.

Fotó: Pinterest

Magas kaktusz

Ugyan a mini kaktuszok is aranykorukat élik, egy embermagasságú változat még inkább feldobja a szobát és – szúróssága ellenére – a közhangulatot is.

Bambusz

Egy újabb dekoratív, minimális fény- és vízigényű, igénytelen, ám annál hasznosabb kis növény. Ráadásul ki ne hinne szerencsehozó tulajdonságában?

Pénzfa

Csavart törzsével szintén nagyon populáris választás ez a bonsai-szerű minifa, mely ha bankókat nem is, friss levegőt biztosan hoz a házhoz.

Fotó: Pinterest

A futottak még kategóriában a Pinterest és az Instagram kedvenc szobanövényei között mindenképp meg kell említenünk a papiruszsást, a banánlevelet (amelyben akár még főzhetünk is), az areca pálmát, a papagájvirágot, a szobapálmát, aráliát és páfrányt, melyekkel manapság minden növénybolt csordultig van.

Fotó: Pinterest

Szerencsére mindezeket beszerezni sem nehéz, és már növényáruházakba sem kell elzarándokolnunk értük. A mi egyik kedvenc belvárosi oázisunk a Gerlóczy téren másfél éve nyitott Wild Flower Bar, ahova mindig öröm betérni, a tulipán-, kaktusz-, szobanövény-, és egyéb szezonális vásárok mellett a lányok ráadásul rendszeresen szerveznek kalligráfiai és virágkötő, koszorúkészítő workshopokat is.

Emellett sorra bukkannak fel az üvegbúrákban minierdőket berendező márkák is, nem feledhetjük el például a néhány éve berobbant Petite Planet Kokedama zöldbolygókat sem, a Plant 3D pedig arra szakosodott, hogy geometrikus ékszerek formájában akár magunkkal is vihessük kedvenceinket, legyen szó a divatba szintén visszajött kövirózsákról, zúzmókról vagy léggyökeres mini-növényekről.

Végezetül egy programajánló vasárnapra: a kiskertpiac tavaszi növény- és természetközeli dizájnvásárral vár mindenkit az Anker’t-be (esemény itt), mi biztosan ott leszünk.

Forrás: Sporteluxe

Legyél te az első hozzászóló!