Fajo cover 1
Design Esemény
2023. 05. 15.

Piskóták és Ellipszisek - Fajó János nyomában


A Fajó Alapítvány a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján nagy licit harc megnyerése után visszavásárolta Fajó János Piskóták III. című mesterművét. A rendkívüli művészettörténeti jelentőségű műalkotást az Alapítvány azon visszavásárlási programja keretében szerezte meg, melynek célja, hogy jelentős kulturális értékeket őrizzen meg a nyilvánosság számára.

A Piskóták III. nevezetű mű a művész egyik első festménye volt, amelyen (nevéből adódóan) az ikonikus babapiskóta formát használta, ami a későbbiekben Fajó életművének alappillére lett.

007 FAJO


Fajó János (1937-2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész neve mára fogalommá vált. Konstruktív geometrikus művészete kulcsfontosságú a magyar művészet történetében. Kitartó, több évtizedes munkássága alatt egyedülálló szigorral kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket.

Ismétlődő elemekből álló struktúrákkal, és azok variációival, foglalkozott széleskörű művészeti gyakorlatában. Gazdag életműve több ezer grafikai munka, szitanyomat, festmény, fali objekt és szobor formájában maradtak ránk. Alkotásai tömör kijelentések, térbeli törvényszerűségek összefüggések vegytiszta képletei. Nem csak alkotói, de oktatói és szervezői tevékenysége is korának egyik legsokoldalúbb alkotójává tette.

001 Fajo


Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány kuratóriumi elnöke az alábbiakkal árnyalta a vásárlás hátterét:

„Nem célunk a piac mesterséges befolyásolása, nem adunk be aukcióra Fajó festményt. Ellenben, ha felmerül egy, a Piskóták III.-hoz jelentőségéhez mérhető Fajó mű a piacon, akkor ott vásárlóként jelen kell lennünk. Visszavásárlási programunk részeként fontos Fajó művek kerültek már vissza az alapítványi gyűjteménybe, de mind értékben, mind jelentőségben a Piskóták III. az eddigi legnagyobb szerzemény."

005 FAJO


"A nagyméretű, múzeumi kvalitású festményt szeretnénk intézményi helyszínen kiállítani a későbbiekben, ezzel is elősegítve a további kanonizációt, valamint, hogy szélesebb közönséget is elérhessünk a bemutatásával" - mondta Váradi Mátyás.

A művész utolsó nagy intézményi kiállítása 1991-ben a Műcsarnokban valósult meg, 2018-as halála óta kisebb, életművét, munkásságát tematikusan vizsgáló kiállítások születtek.

004 FAJO


Váradi Mátyás vágya, hogy Fajó munkái további méltó bemutatást kapjanak a Leo Bistro és a Hotel Clark közös rendezvénysorozata által megvalósult. Az Art Corner 2023. április 20-án nyitotta meg legújabb, nagyszabású képzőművészeti kiállítását, a főszerepben a konstruktív geometria vezéralakjával, Fajó Jánossal. 

Hiánypótló kezdeményezésnek tartjuk a Hotel Clark és a Leo Bistro által szervezett Art Corner eseménysorozatot, így nagy örömmel vágtunk bele a közös munkába 2023. év elején
mondta Váradi Mátyás, a Fajó Alapítvány kuratóriumi elnöke.
003 Fajo


Az Ellipszisek névre keresztelt kiállítás a Fajó Alapítvány és Sárvári Zita kurátorral közösen létrehozott projekt, amelynek központjában a művész szitanyomatai állnak. A tárlat felmutat több ritka festményt és szobrot is, Budapesten, a Clark Ádám tér 1. szám alatt.

002 Fajo


Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited alapítója és kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállítás témájának azért az ellipszis motívum lett középpontba helyezve, mert a motívum közel 20 éven át uralja Fajó késői alkotói periódusát. 

„A motívum tökéletesen alkalmasnak bizonyult arra, hogy Fajó minimalista, optikai, konkrét és konceptuális művészeti törekvései egyszerre jelenjenek meg benne” - Sárvári Zita.

006 FAJO


„Mind a magunk, mind a szálloda csapatának nevében mondhatom, hogy rendkívül nagy lépésnek tartjuk az Art Corner életében ezt a kiállítást, hiszen a magyar kortárs képzőművészet egyik legismertebb alakját tudjuk bemutatni a Leo Bistro és a Hotel Clark tereiben.” – mondja Vanta Viktor, a Leo Bistro és Rooftop Bar operatív igazgatója.

Az Ellipszisek nevű kiállítás 2023. április 20-tól június 20-ig mindennap látohatható Leo Bistro étteremben és a Hotel Clark szálloda földszinti tereiben


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák