Posztszovjet hangulat kortárs köntösben: Tomcsányi Dórával beszélgettünk

Pontosan egy éve beszélgettünk Tomcsányi Dórával. Akkor a márka ismertetőjegyeiről és a kollekciók mögötti inspirációkról mesélt nekünk. Dóra szerencsére azóta is száz százalékon pörög, ismét menő kollaborációkba fogott, ráadásul a branden is ejtett egy-két látványos átalakítást. Megint felkerestük hát, hogy leadjuk a drótot nektek a Tomcsanyi háza tájáról! Csekkoljátok!

A legutóbbi interjúnk óta igen jelentős átalakuláson esett át a brand. Mesélnél kicsit a váltás okairól, kivitelezéséről?

A legutóbbi interjúnk óta felnőtt a márka, beérett, ezért éreztük szükségét az arculatfrissítésnek. Szerettünk volna egy „ropogós”, kelet-európai nevet, ami magára a márkára és nem a tervezőre utal. Így az egységesebb branding is könnyebb.

Több kollekciódat inspirálták már a szocialista részletek, stílusjegyek, köztük az aktuális, őszi-téli kollekciót is. Számodra mit jelent ez a fajta nosztalgia?

A közép-kelet-európai szocialista és posztszocialista jellemzők a brandidentitás részei. Ezek a gyerekkori emlékeimet idézik − például a nagyszüleim panellakásának berendezését −, melyekre jó érzés visszatekinteni. De nem csak kellemes emlékek ezek, hiszen a korszak esztétikáját is szeretem.

Mit gondolsz arról, hogy most a globális trendek körében is nagyon népszerű ez a „posztszovjet” irány? Tetszenek az olyan brandek darabjai, mint a Vetements vagy Gosha Rubchinskiy?

Nem tetszenek, mert amellett, hogy ezek a márkák nagyon a ‘90-es évek posztszocializmusából építkeznek, genderless darabokat terveznek. Én viszont nagyon szeretem a saját márkámra is jellemző finom esztétikát és nőiességet.

Nyár végén a Tisza cipővel dobtál piacra közös kapszulakollekciót, most pedig a Chez Dodo készítette el az AW16-os mintát macaronos dobozokra. Milyen tapasztalatokat nyújtanak neked a kollaborációs lehetőségek?

Az általad említett két kollaboráció nem egyforma kategória. A Chez Dodo-féle kollaboráció kapcsán ugyanazzal a grafikussal (Laki Eszterrel) dolgoztunk, aki a márkánk arculatát is tervezte, így szerencsére minden gördülékenyen zajlott. Amit a Tisza Cipővel való együttműködésből pedig megtanultunk, hogy minden közös munka során kirajzolódnak a felek határai, és nem minden megy mindig úgy, ahogy mi szeretnénk. Ezért fontos, hogy együtt tudjunk működni és képesek legyünk alkalmazkodni a másik limitjeihez.

Az SS17-es kollekciódat már láthattuk a berlini fotókon, de így is nagyon izgatottan várjuk, hogy élőben is megtekinthessük. Ezt a kollekciót milyen inspirációk, csapásirányok mentén tervezted? Vannak kedvenc darabjaid belőle?

A 2017-es tavaszi-nyári kollekciót a május elsejei ünnepségek hangulata ihlette. A kedvenc darabjaim közé tartozik a piros szegfűs felvarrós ballonkabát, illetve a viszkóz overál, amin integető kezek, zászlók és csillagok szerepelnek.

Képek: Tomcsanyi

Legyél te az első hozzászóló!