PS Cinema: bűnügyi baklövések és sötét erők a vásznon (novemberi filmajánló)

Itt a november, amely a #movember mellett a PS Cinema eljövetelét is jelenti: ismét utánanéztünk, mik lesznek azok a filmpremierek a hónap során, melyeket semmiképpen sem illik kihagyni. A listánkon többek közt magyar film, fantasy és thriller is szerepel, tehát izgalom és változatosság nélkül tutira nem maradtok ezúttal sem. A „van valami jó film most a mozikban?”-féle unásig ismételt kérdésre egy határozott igen a válaszunk, és meg is mutatjuk, miért!

Doctor Strange

A világhírű idegsebész, Dr. Strange (Benedict Cumberbatch) egy súlyos baleset következtében kilátástalan helyzetbe kerül, ugyanis kezei lebénulnak, melyen a hagyományos orvosi módszerek sem segítenek. A gyógyulás reményében egy titkoztatos himalájai enklávéra, a Kamar Tajra látogat, ahol hamar rá kell döbbennie: a helyiek nemcsak gyógyítással foglalkoznak, hanem a sötét erők visszaveréséhez is értenek. A történet, mesei jellege miatt talán elsőre furcsának tűnhet, ám az akció-fantasy színészei abszolút meggyőzőek: Rachel McAdams a Spotlightban nyújtott emlékezetes teljesítményt, Benedict Cumberbatch Sherlock Holmesként (is) lenyűgöző, Tilda Swintont pedig aztán végképp nem kell bemutatni. Rettentő kíváncsian várjuk, hogy Scott Derrickson rendező mit hoz ki a történetből, és ha másért nem is, a színészgárdáért mindenképp érdemes megnézni a filmet.

Bemutató: 2016. november 3.

A martfűi rém

A film sztorija egy gyilkosságból indul ki, melyet 1957-ben követtek el egy magyarországi kisvárosban, Martfűn. A bűnténnyel egy ártatlan személyt vádolnak, ám letartóztatását követően is újabb halálesetek történnek, így a hatóságok egy fiatal ügyészt (Hajduk Károly) kérik fel a rejtély felgöngyölítésére. Dolgát többek között a politikai rendszer, az akkori diktatúra nehezíti, hiszen időről időre arra kötelezik, hogy meggyanúsítson valakit. Az előzetes alapján egy izgalmas, feszültséggel teli és hiperrealisztikus képi világú pszicho-thrillerre számíthatunk, melyre nem sok példa született még a hazai filmtörténetben. A mozi ráadásul egy valós bűnügyi esetet dolgoz fel, melyet a mai napig a magyar bűnüldözés egyik legnagyobb baklövéseként tartanak számon. Sopsits Árpád rendezésében többek között Balsai Móni, a Liza és a rókatündér, valamint a Válótársak színésze is szerepel.

Bemutató: 2016. november 10.

Café Society

Az élet egy vígjáték egy szadista író tollából, avagy végre új film érkezik Woody Allen rendezésében! A Café Society az idei Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjeként szerepelt, és bár a kritikusok többségének tetszését nemigen nyerte el, összességében sokan méltatják a Hollywood aranykorát idéző filmet. A történet főszereplője Bobby (Jesse Eisenberg), aki hollywoodi ügynök nagybátyjához (Steve Carell) utazik szerencsét próbálni, ottléte során azonban megismerkedik Veronicával (Kristen Stewart), akinek egyből a hatása alá kerül. Hazatérve szórakozóhelyet nyit, beleveti magát az éjszakai élet legmélyébe, Veronicát azonban nem tudja elfelejteni. A film az előzetes alapján sem tűnik a nyolcvanéves mester legjobb alkotásának, de hasonló hangulatot ígér, mint amelyet az Éjfélkor Párizsban nézői átélhettek. Kíváncsian várjuk a filmet és azt is, hogy Jesse Eisenbergnek sikerül-e Woody Allen karakteréből egy hiteles alteregót gyúrnia.

Bemutató: 2016. november 10.

Cop Mortem

Úgy tűnik, a novemberi repertoár nemcsak magyar filmekben, hanem bűnügyi sztorikban is gazdag, ugyanis a Cop Mortem szintén egy rituális gyilkosságsorozatot dolgoz fel, akárcsak A martfűi rém. Itt azonban az áldozatok mind rendőrök, így a vadászat során egyszerre vesznek részt vadként és vadászként is az eseményekben. A rendező, Kovalik József, több mint 20 éves kaszkadőri múlttal rendelkezik, akciófilmjét Joseph MacLeod Élni vagy pokolra jutni című regénye alapján vitte vászonra. A stáb nem titkolt célja a hazai akciófilmgyártás színvonalának emelése, melyet egy igazán megkapónak ígérkező film segítségével próbáltak elérni. A színészek között megtalálhatóak a magyar populáris kultúra alkotásainak olyan, már-már klasszikus arcai, mint Szabó Győző, Kamarás Iván vagy Gesztesi Károly, de a Cop Mortenben egyebek mellett Nagy Zsolt is szerepel.

Bemutató: 2016. november 24.

Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals)

A történet szerint a jómódú Susan Morrow (Amy Adams) műkereskedő és férje Los Angelesben élnek, de a nő nem érzi teljesnek az életét. Egyik este azonban egy regényt talál a postaládájában, és férje távollétében olvasni kezdi az írást, melyről kiderül, hogy exférje (Jake Gyllenhall) írta. Susanben felidéződik volt házasságának története, melynek következtében összes döntésük újraértelmeződni látszik. Az intimitásban, romantikában gazdag thriller szerepelt a Velencei Filmfesztiválon és el is nyerte a zsűri nagydíját. A Collider szerint „ez a film bebújik a bőröd alá”, melyre természetesen mi is felkészültünk.

Bemutató: 2016. november 17.

Forrás: CinemaCity

Kiemelt kép: The Independent

Szerző: Lesták Zsófi

Legyél te az első hozzászóló!