PS PREVIEW: ,,Egy igazi táncos szuggerálja a közönséget” (Interjú Ladányi Andreával)

Ladanyi_49 ok

Már messziről közeledő alakja elárulja, hogy táncolással töltötte a fél életét: minden mozdulata beszédes, finom, de távolról sem színpadias. Ladányi Andreával találkozom, a legendás szólótáncossal, akit karrierje során számos elismeréssel illetett a szakma, és akit a világ komolyabb táncszínpadai, fesztiváljai szerepeltettek.  Koreográfusként, rendezőként is bizonyított, játszott prózai szerepeket és aktívan modellkedett is.  Ezúttal Dobos Tamás kamerájának pózolt, közben pedig kifaggattuk a jelenről, a fiatalságról és persze a táncról is.

Lakatos Márkkal stylisttal és Dobos Tamás divatfotóssal számtalan közös munkán, projekten vagytok túl. Honnan datálódik a barátságotok?

Amikor hazajöttem külföldről, alapítottam egy együttest és a Koczka (hairstsylist, a szerk.) hívott el a Szigetre, hogy lépjünk fel. Ott találkoztam először Márkkal, és gyakorlatilag azóta nincs olyan produkció, amiből hiányozna.  Ugyanígy Tamással is nagyon régi a kapcsolat, nagy tisztelője vagyok a munkásságának.

Milyen a kapcsolatod Magyarországgal?

Magyarország a múltam, ahol az emberek ismernek, elismernek, ahol felépítettem valamit.  Tisztelettel fogadom a hazai felkéréseket, de lényegében ugyanolyan állomás, mint mondjuk Németország.

ladanyi_10_Page_1

A kortárs tánc szerelmeseként nem engedheted meg magadnak, hogy lemaradj a történésekről. Nem fárasztó folyamatosan up-to-date-nek lenni?

Soha életemben nem voltam fáradt, a kortárs tánc határozta meg a mindennapjaimat, ergo sosem a  hagyományokat őriztem, hanem mindig a fejlődés után mentem. Nekem ez a természetes, a normál üzemmód, sosem éltem másként. Ráadásul nálam fiatalabbakkal dolgozom együtt, így jól ismerem, hogy mi történik az ő világukban. Zseniális volt például megfigyelni és részévé válni annak, ahogy az internet begyűrűzött az életünkbe, és számtalan lehetőséget nyitott meg az emberek előtt. Amitől zseniális a napjainkban élni, hogy egy pillanat alatt tudsz csatlakozni a világhoz, sokkal egyszerűbben fel tudod hívni magadra a figyelmet.

A karriered során volt olyan, amikor úgy érezted, hogy elfordulsz a tánctól?

Volt, és borzalomként emlékszem vissza rá. Nagyon furcsa érzés volt, olyan hatások értek kívülről, amik blokkolták a lelkemet, a belső szabadságomat, azt, ami alapvetően én vagyok. Úgy éreztem megrekedtem, közben rengeteg dologba belevágtam, hogy újra megtaláljam a kreativitásomat.

ladanyi_10_Page_4
Mi tudott kirántani ebből az állapotból?

A fegyelem. Óriási fegyelemmel koncentráltam arra, hogy ez elmúljon. Csak azt mondogattam magamnak, hogy ki kell bírnom. Így is lett, tovább lendültem. Ha az ember megél egy ilyen helyzetet, a következő nagyobb akadálynál már nem fog megijedni, mert tudja, hogy mire képes.

Az évek során rengeteg táncossal dolgoztál együtt. Számodra milyen egy átütő táncos?

Természetesen elengedhetetlen a táncra való képesség, az egészségi állapot.  Viszont az, hogy mit tudsz elmondani a testeddel, egy másik dimenzió, amire nem mindenki képes. A tehetség rengeteg tényezőből tevődik össze: bátorság, a nehéz pillanatok helyén kezelése, szerencse, adottságok. Sok-sok dolognak kell működnie együtt. Egy igazi táncos szuggerálja a közönséget.

ladanyi_10_Page_3

Mi történik ilyenkor a színpadon?

Onnantól kezdve, hogy kilépek a színpadra, befogom a közönség tekintetét. Nem csupán táncikálok, amin te unalmadban elalhatsz, hanem úgy táncolok, hogy az emberek végig engem nézzenek. A tánccal szuggerálom, irányítom a közönség figyelmét. Nem látom az arcukat, de érzékelem a figyelmet.

Photography: Tamás Dobos

Styling: Márk Lakatos

Make-up: Natasa Kovalik

Text: Lina Edina Farkas

A teljes interjú a PS Magazin legújabb számában, a YOUTH issue-ban olvasható!

Legyél te az első hozzászóló!