PS PREVIEW: ,,Szükségem volt új impulzusokra” (Interjú Abodi Dórával)

1aaaab

Fergie, Lady Gaga, Lindsay Lohan, Vogue, Harper’s Bazaar: csak néhány név az A-listás sztárok és a legnagyobb magazinok közül, akik az elmúlt két évben odavoltak Abodi Dóra ruháiért. A tervezőnő márkája két évvel ezelőtt akkor robbant be a nemzetközi divatszcénába, amikor hollywoodi sztárok kezdték el viselni darabjait, majd tavaly szeptemberben és idén februárban a London Fashion Week kifutóján – első magyar tervezőként – bemutatta extravagáns, luxus pret-a-porter kollekcióját. 

doramyface

A diploma után egyenes út vezetett a divattervezéshez?

Mondhatni. Először is beiratkoztam a Modart Divat és Művészeti Akadémiára, mellette pedig párhuzamosan dolgoztam fő állásban, egy irodában. Emlékszem arra a napra, amikor ültem az irodában, és arra gondoltam, hogy amit csinálok, az egyáltalán nem én vagyok. De a biztosat nehezen rúgja fel az ember, úgyhogy hetekig dilemmáztam, hogy menjek vagy maradjak. Nehéz döntés volt, mert nagyon szerettem az akkori főnökömet, meg tartottam is a kockázattól. Végül otthagytam az állást és utána már csak az iskolára és a divattervezésre koncentráltam. Azt hittem, hogy hiányozni fog a munkám, de az első nap, amikor rájöttem, hogy csak a tervezéssel kell foglalkoznom, az nagyon felszabadító érzés volt.

1aaaab

Nehezen nyitsz új emberek felé?

Ez érdekes, mert Erdélyben alapvetően nagyon nyitottak, barátkozóak az emberek, ilyen voltam én is, de, amikor Magyarországra költöztünk, jóval zárkózottabb lettem. Az olaszok mentalitása, illetve a magamra utaltság állapota fellazította bennem ezt a merevséget, és jóval elfogadóbb, nyitottabb lettem. Sokan mondják, hogy változtam, de én inkább úgy érzem, hogy visszatértem régi önmagamhoz.

Kint tágabb perspektívából láttad az itthoni életedet?

Abszolút, és ez kellett is. Ennek köszönhetően vettem észre, hogy itthon elvesztem az apróságokban, olyan jelentéktelen dolgokkal foglalkoztam, hogy ki milyen véleménnyel van rólam, vagy képes voltam egy vitás szituációnak túl nagy jelentőséget tulajdonítani. A kint töltött időszaknak köszönhetően ma már sokkal könnyebben átsiklok egy-egy konfliktus felett, és sokkal komplexebben látom az embereket. Próbálom megérteni, mit miért csinálnak vagy mondanak. Mindenkinek joga van véleményt mondani, és fontos megtanulni, hogy nem egy, hanem számtalan legitim vélemény létezik minden területen. Mindezeken túl szakmailag is sokat jelentett objektívebben látni önmagamat.

dora

Mit láttál?

Itthon az ember, beleértve magamat is, könnyen elhiszi magáról, hogy elért valamit. Mivel kicsi ország vagyunk a verseny sem túl nagy, így nem nehéz könnyen, hazai mércével számítva nagy eredményeket elérni. Ezért az ember beleeshet abba a hibába, hogy viszonylag hamar elhiszi, már sok mindent tud, már sok mindent letett az asztalra. Talán pont ezért is mentem el, mert ki voltam éhezve az új ingerekre, tapasztalatokra, kihívásokra. Szuper érzés volt, amikor Milánóban a tanáraimtól és a diáktársaimtól sok olyan visszajelzést kaptam, legyen az pozitív vagy negatív, amelyek arra sarkalltak, hogy még több energiát, kreativitást rakjak a tervezésbe, jobban és jobbat csináljak.

abodi

Említetted, hogy nagyon élvezted a milánói időket, nem csábultál el, hogy kiköltözz?

Azóta is folyamatosan ingázom Budapest és Milánó között, most már Olaszországban is van ügynökségem, és rajta vagyunk, hogy a London Fashion Week után Milánóban is képviseltessük a Dóra Abodi márkát. Szóval egyáltalán nem vagyok Budapesthez kötve, de nehezen is képzelem el, hogy valahová hosszabb távra elköteleződjek. Egyelőre nagyon élvezem, hogy sokat utazunk a márka miatt. Talán amiatt, hogy anno Erdélyből elköltöztünk, kicsit gyökértelennek érzem magam, de nem rossz értelemben. Inkább olyan érzés ez, mint amikor mindenhol otthon érzed magad.

A teljes interjú a PS Magazin legújabb számában, a YOUTH issue-ban olvasható!

(Szerző: Farkas Edina Lina)

Legyél te az első hozzászóló!