PS Reader: a rokokótól a szuperhősökig, avagy izgalmas divatkönyvek

Angol kultúra, kubizmus, bútordizájn, szuperhőskultusz, futurisztikus technológia… Csak néhány terület, amely izgalmas viszonyhálót alakított a különböző korokban az öltözködéskultúrával és/vagy jelentősen hatott arra. Az alábbiakban 5 olyan kötetet mutatunk be, amelyek ezen kapcsolatok feltárására tesznek kísérletet, tartsatok velünk!

AngloMania: Tradition and Transgression in British Fashion (2006)

Az anglománia a 18. század közepén, végén ütötte fel a fejét. Az olyan fontos gondolkodók, írók, mint Montesquieu és Voltaire a szabadság és a tolerancia földjeként tekintettek Angliára. E szellemi alapú megközelítés a divatról, a stílusról való diskurzusban is nyomott hagyott. A kötet (amely a Metropolitan Museum of Art 2006-os, azonos című tárlatát is reprezentálja) a divat lencséjén keresztül vizsgálja az angol kultúra bizonyos rétegeit, jelenségeit, nem csak angol alkotók munkáin keresztül.

angl-selects-4

Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the Eighteenth Century (2006)

Egy minden mozzanatában, a szó klasszikus értelmében kosztümös könyv ez, melyet Harold Koda és Andrew Bolton jegyez és melyben XV. és XVI. Lajos uralkodásáig megyünk vissza. Ebben az időszakban a divat és a belsőépítészet, bútordizájn összeolvadt a fennkölt szépség és élvezet ideájával. A törékeny felületek, finom arányok, igényesen megmunkált textúrák és részletek, valamint az ezekhez kapcsolódó szigorú előírások az öltözködéskultúrában is megjelentek. A neoklasszicizmus és a rokokó stílusjegyei szimbolikusan kiültek a jelmezszerű viseletekre, amelyekből néhányat egy izgalmas kiállítás keretében a nagyérdemű is láthatott 2004-ben a Metropolitanban. A csodás képek mellett fontos esszék is helyet kaptak a kiadványban.

21

Superheroes: Fashion and Fantasy (2008)

Maszkok, köpenyek, stilizált jelmezek, fétisszerű kiegészítők… A szuperhősök ruhatára számos fontos tervezőt megihletett a street wear designerektől a high fashion kreátorokig. A szintén Andrew Bolton által szerkesztett Superheroes: Fashion and Fantasy egy gazdagon illusztrált kötet, amely megmutatja, hogyan képesek a merész kosztümök, artisztikis military jelmezek, avantgárd hatású sportszerelések szexre, erőre és erőszakra, valamint politikai témákra reflektálni akár jelképesen, akár realisztikusan, valódi propagandát gerjesztve – teszi mindezt egy szuperhős szemüvegén keresztül. S hogy mely tervezők munkáit sorakoztatja fel? Többek közt Pierre Cardin, John Galliano, Azzedine Alaia, Giorgio Armani, Hussein Chalayan, Alexander McQueen, Nicolas Ghesquiere, Jean Paul Gaultier, Comme des Garçons és Walter van Beirendonck is szerepel a könyvben.

superheroes

Cubism and Fashion (1998)

A Richard Martin által szerkesztett mű, ahogy a címe is mutatja, a 20. század egyik legjelentősebb képművészeti irányzatát, a kubizmust és a divatot hozza közös nevezőre, egyszersmind feltérképezi azt a jól látható hatásmechanizmust, amelynek során neves designerek ihletre leltek a plasztikus formanyelvet és geometriai szükségszerűséget központba állító, absztrakt kubista művészet által 1908 és 1920 közt, valamint napjainkban. Ahogy Martin, a kötet szerzője és a múzeum kurátora írja: “In the search for a description of or analysis for fashion’s radical transformation, it becomes clear that Cubism possesses both the aesthetic proximity and the worldly diffusion to be not only metaphor but also cause.”

helmut-fw-13-jaungris-cubism

Manus × Machina: Fashion in an Age of Technology (2016)

A lista végére egy igazi friss csemegét hagytunk. A Manus x Machina-hoz többek közt a 2016-os, a Costume Institute által szervezett, azonos című kiállítás szolgáltatott alapanyagot. Célja, hogy megmutassa, hogy hogyan egyeztethető össze napjainkban a tradicionális kézművesség az olyan ultramodern technológiákkal, amelyeket alapvetően gépek végeznek emberek helyett; ilyen a 3D nyomtatás, a lézervágás, a számítógépes modellezés, a laminálás vagy mondjuk az ultraszonikus hegesztés… Olyan márkák és divattervezők munkáját érinti a Nicholas Alan Cope által fotózott katalógus, mint Chanel, Yves Saint Laurent, Iris van Herpen, de Sarah Burton, Hussein Chalayan, Maria Grazia Chiuri,Pierpaolo Piccioli, Nicolas Ghesquière, Lazaro Hernandez és Jack McCollough, Christopher Kane, Miuccia Prada, valamint Gareth Pugh is megszólalnak a kötetben.

met-gala-theme-2-e1446060564384

Ha már szóba került a Metropolitan Museum of Art, ne felejtsetek el szétnézni a MET Publications oldalán, ahol többszáz ingyen letölthető könyvet találtok – nem csak fashion témakörben!

Legyél te az első hozzászóló!