Put ur disco sh*t on! − Videoklipek a glam rock korszakából

queen

A ’70-es évek trendjei között a glam rock, a disco és a punk állt az élen − na, és persze ezeken felül a trapézgatyó, az évezred egyik legfurább gönce… Összegyűjtöttünk most nektek 10 olyan videoklipet, melyek jól reprezentálják az évtized ikonikus stílusait és emellett kiváló zenei élményt is nyújtanak. Nosztalgiára fel! 

David Bowie – Life On Mars

David Bowie maga a glam rock megtestesítője. A Life On Mars talán az egyik legszürreálisabb dalszöveg, amely valaha született, mindez pedig Bowie egyedi öltözködési stílusával ötvözve csodás művészi videót eredményez. A klipben szereplő pasztellkék öltöny, az énekes védjegyévé vált erőteljes smink és a tény, hogy a valaha élt egyik legnagyobb stílusikonról beszélünk, listánk szilárd szereplőjévé teszi ezt a dalt!

Bee Gees – Stayin’ Alive

Van valaki, aki ne ismerné ezt a számot? Ha igen, mégis melyik bolygóról jött?! A banda tagjainak öltözékén egyébiránt a disco stílusjegyeit fedezhetjük fel: az elmaradhatatlan magasított derekú, szűk nadrág, a hatalmas hajkorona és a nagyméretű nyakláncok… A Bee Gees klasszikusa nemcsak a hangulatunkra van jó hatással, hanem a mellkaskompresszió ritmusát is tökéletesen megadja. Így menthet életet egy disco sláger!

Michael Jackson – Rock With You

Listánk következő szereplője egy újabb stílusikon, a Pop Királya, Michael Jackson. Szólókarrierjének elejére a disco és a The Jackson 5 hatása jellemző, így a Rock With You-ra is. Öltözködését illetően itt még nem a tipikus, később kialakult Jacko-stílusról beszélhetünk, de ez a tetőtől talpig csillogó outfit is legalább annyira említésre méltó, mint későbbi társai.

Prince – I Wanna Be Your Lover

Természetesen Prince-t sem hagyhatjuk ki felsorolásunkból, ha a meghatározó zenészek vonalánál tartunk. Hosszú, hullámos haj, karika-fülbevaló, kigombolt leopárdmintás ing és farmer. Kell még valamit magyaráznunk?

Queen – Somebody To Love

Az Aretha Franklin inspirálta dal a brit rock banda egyik legnagyobb slágere. A klipben egy stúdiójelenetnek és egy koncertnek lehetünk szemtanúi. Freddie Mercury valószínűleg hatalmas overallgyűjteménnyel rendelkezhetett, ugyanis itt éppen egy fehér és egy fekete kezeslábasban tűnik fel… Illetve mi Brian May tölcsérujjas fehér szettjéért is élünk-halunk!

ABBA – Waterloo

Lehet a ’70-es évekről zenei válogatást készíteni a világhírű svéd popcsapat nélkül? Persze, hogy nem! Válltömés, zsabós ing és a kihagyhatatlan platformos csizmák, mindez egy kis tánccal megfűszerezve… Titeket is elkapott a retro láz, nemde?

Mungo Jerry – In The Summertime

Magas szárú csizmák, pofaszakáll, piros sál és a kedvencünk, a hálós felső. A koncepció nem túl bonyolult, örömzenélés egyszínű háttér előtt, de mi nemes egyszerűséggel imádjuk. A háttérben hallható üvegfújó pasi pedig az extra poén faktor!

Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland

Ha az eddigi számokat sikerült kibírni tánc nélkül, akkor most következik a legnagyobb kihívás. Az amerikai együttes a glam rock virágkorában több slágerével is meghódította a rádiókat és szórakozóhelyeket. A klipen pedig egyszerűen lehetetlen nem mosolyogni: fejcsúcsig nyírt hajak, elképesztő táncmozdulatok és az „egyiptomi disco” ruhák végképp tökéletessé teszi a látványt!

Sex Pistols – God Save The Queen

180 fokos fordulat: következzen a punk képviseletében a Sex Pistols! A brit banda rajongott Vivienne Westwood kreációért és ez a szimpátia a tervezőnő részéről is kölcsönös volt. A God Save The Queen az egyik legnagyobb felháborodást keltő daluk volt, ehhez hűen a videó felvételekor sem fogták vissza magukat − de mi mást is várnánk egy punk együttestől? A farmer és bőrnadrág oldalán pedig az elmaradhatatlan punk kiegészítők: láncok, biztosítótűk és derékon hordott kendők. Fantasztikus!

Ramones – I Just Want Something To Do

A Ramones tagjai ugyan hasonló ruhában, de még véletlenül sem a ’90-es évektől kezdődően oly jellemző boyband-külsővel szerepelnek a videóban. Szakadt farmer, póló, bőrkabát és tornacipő, az összhatás pedig übercool. Több ilyen szettet az utcára!

Head: Pinterest

Szerző: Tamás Cintia

Legyél te az első hozzászóló!