„Sírva nevetni még soha nem volt ennyire magától értetődő” – Hivatalosan is művészetté vált a mémkultúra

euthanized

2016 viszontagságain sokak szerint a mémek segítették át a nyugati civilizációt, melynek fényében csak idő kérdése volt, hogy a kiragadott fényképek és borzasztó helyesírás összeeresztéséből kipattant formulában mikor látja meg valaki művészeti értéket. A pokol végül egy Los Angeles-i galériában szabadult el, ahol egy kizárólag mémekből álló tárlat egészen bizarr kérdéseket vet fel az internetes kortárs jövőjével kapcsolatban.

Az internetes mémkultúra tavaly kiszabadult ketrecéből és sutba vágva a mindenkori esztétika és morál íratlan szabályait, immár bárkire lecsaphat. A rövidtávon vicces, hosszútávon nyomasztó, a rövid üzenetekkel való képtársításra építű műfaj mérföldkőhöz érkezett a Los Angeles-i Junior High kiállítóterében. Az összművészeti február 11-én megnyílt, any memes necessary című tárlatával a bolygó első galériájává vált, mely önálló művészeti ágként ismeri el az online terjedő humoros és kevésbé humoros képeket.

A kiállítást kurátora az amerikai Instagram ünnepelt mémcsászára, Ka5sh, aki a Dazednek adott interjújában többek között arról is mesélt, hogyan bújhat meg érvényes társadalmi üzenet vagy akár filozófiai útmutatás egy-egy, a végletekig egyszerűsített poén mögött. Ka5sh szerint hiába kritizálják a mémeket a sematizálás, a felületesség, ízléstelenség vagy épp igénytelen kivitelezés miatt, a formula az ezredforduló után született generáció legbensőségesebb kommunikációs csatornája.

Is this format dead? I learned I was using it wrong before

A post shared by KA5SH (@ka5sh) on

Az interjúban elhangzottak alapján a rövid és gyakran nyelvtanilag korcsosult aláírásokkal ellátott képek lényegében az egyedüli, valós tömegeket elérő műfaj, mellyel egy generáció ki tudja fejezni a véleményét politikai, társadalmi kérdésekben. „Sírva nevetni még soha nem volt ennyire magától értetődő” – állítja az Instagram celebritás, akinek meggyőződése, a mémek néhány esetben képesek pszichológiai segítséget, egy közösség támogatásának érzetét is biztosítani a krízishelyzetben lévő fiatalok számára, akik a felgyorsult kommunikáció miatt minél könnyebben befogadható útmutatásra vágynak.

I have 3 alt versions of this meme I wanna get out lol

A post shared by KA5SH (@ka5sh) on

Ka5sh szerint a hat felkapott mémgyártó, köztük Versace Tamagotchi, Scariest Bug Ever vagy épp Gothshakira munkáit fevonultató kiállítás az első lenyomata egy új korszaknak, mely lerombolja a művészeti képzés jelentette korlátokat és a közönséget végre az alkotó szintjére emeli. „A mémek egyszerűsége talán megtévesztő, ugyanakkor meggondolatlanság lenne a szőnyeg alá söpörni egy olyan, alulról szerveződő műfajt, mely emberek millióinak vált közös nyelvévé.”

Forrás: Dazed

Legyél te az első hozzászóló!