Érzékfölötti elmélyülés és kemény hangzás a műfaji sokszínűség jegyében: új EP Dj Bootsie-tól! (Interjú)

A karácsonyi forgatag után, de még a szilveszteri arcon pörgés előtt valósul meg a magyar underground hip-hop szcéna egyik legjelentősebb figurájának, Dj Bootsie-nak a lemezbemutató koncertje, különleges elektroakusztikus felállással, izgalmas vizuállal. Ennek apropóján csíptük el Vilit egy rövid beszélgetésre, melynek során az új sztorik elmesélése mellett egy kis nosztalgiázásra is sort kerítettünk. (Ha szeretnétek páros belépőt nyerni a 27-ei koncertre, kövessétek a cikk alján, illetve a Facebook oldalunkon leírtakat.)

Egész fiatalon, már a kilencvenes évek elején részese lettél az underground hip-hop közösségnek és mondhatjuk, később alapvető aktora, alakítója lettél a műfajnak. Hogyan élted meg ezt az időszakot, melyek a legemlékezetesebb momentumok számodra ennek kapcsán?

Sokszor rácsodálkozom, mennyi emberhez elért az Árral Szemben, a legkülönbözőbb ízlésű, világlátású emberekhez… Ez nagy dolog. Egyébként meg sok helyen megfordultunk már akkor mint együttes, például a Coca Cola Beach House-on – ahol akkor kizárólag mainstream előadók léptek fel. Teltház előtt játszottunk, és sok más helyen is kíváncsiak voltak ránk. A DMC bajnokságra is jó szívvel gondolok vissza… Szóval ez az időszak jó kis felkészítés volt az azt követő és a mostani életemre is.

Számos változás lépett életbe azóta magyar és külföldi viszonylatban is a hip-hop terén, több kísérletezős, médiumközi vonal bukkant fel és az elektronikus behatás is masszívan napirenden van. A hagyományos műfaji kereteket megtartó, ám folyamatosan szélesítő, átíró attitűd nálad is érzékelhető. Mely műfajok, irányok vannak rád a legnagyobb hatással? Milyen zenei élmények formálták eddigi pályádat?

Elképesztő fejlődésen ment át ez a műfaj, lenyűgöző, hogy hány arca van és mennyi definíciója. A régi nagy szerelmek – mint a hip-hop, a jazz és az atmoszferikus ambient stílusok – iránti érdeklődés nálam a kezdetektől jelen van. Ezek azok az alapok, melyekre építek. A dubstep és a basszus zenének elkeresztelt műfajok dobtak rajtam a legtöbbet az elmúlt pár évben.

Ha visszatekintesz az Árral Szembenes időkre vagy mondjuk a The Silent Partner körüli időszakra, aztán a mostani eredményeidre, lemezeidre és önmagadra, milyen alapvető változásokat, fejlődésbeli előrelépéseket emelnél ki?

Minimalistább lett a hozzáállásom és letisztultabbá vált a zeneisége a munkáimnak. Úgy érzem, ez a számok előnyére vált. De sokat azért nem fejlődtem. (mosolyog)

Szólólemezek sora, kollaboráció a Magyar Állami Operaházzal, megjelenés a CSI sorozatban, filmzenék, divatbemutatós szereplések, sok-sok turné… Tudom, nehéz egy-egy eseményt, sikert kiemelni, mégis érdekelne, hogy melyik mérföldkő kapcsán érezted azt, hogy igen, ez az, amiről az unokáidnak is büszkén fogsz mesélni?

Amiket említesz, mind jóleső dolgok, a legtöbbhöz valami nagyon vicces vagy kedves dolog kapcsolódik. Ezeken kívül az Akoustic Big Band a Trafóban nagy mérföldkő volt számomra. Szintén a Trafóban volt egy Zagar-koncert, amikor még a szárnyainkat bontogattuk 2003 körül, a Bootsie Quartettel a második Holidays In The Shade BBE-nél megjelent lemezem bemutatója teltház előtt 2009-ben – ezek is hatalmas boldogságot jelentettek. Fontos még számomra a sok külföldi szereplés is Rigától Brightonig. Szerencsére sok mérföldkő van…

0314-1-copy

Hamarosan megjelenik legújabb anyagod, az Ég. Mesélj egy kicsit a koncepcióról, a készülés folyamatáról! Miben lesz ez más, mint az eddigiek és milyen közreműködőkkel dolgoztál rajta?

Ezen a lemezen nincs közreműködő, egyedül dolgoztam rajta. A keverési és mastering munkákat, mint az összes eddigi lemezemnél, Deutsch Gábor végezte. Az In Solem Verti után maradt még jó pár dolog bennem, sokféle vázlatom várt kidolgozásra, végül azon a vonalon haladva új számokat kezdtem csinálni az év elején, ezekből válogattam ki négyet. Szerintem az eddigi anyagok egyenes ági folytatása.

December 27-én a Trafóban be is mutatjátok a lemezt. Mikkel készültök, mire számíthatunk az est során? Pontosan hogyan kell elképzelnünk a Facebook eseménynél is jegyzett „elektroakusztik” felállást?

Az elektroakusztikot úgy kell érteni, hogy a „vaskos” elektronikus zenei vázat akusztikus hangszereléssel öltöztetjük fel. A szintetikus ütemek, hangok mellett lebegő, szögelő jazz, swing, tribal elemekre, sok szólóra, nagyivű szerkezetekre, atmoszferikus szőnyegekre, csodás vetítésre és virtuóz hangszeresekkel előadott számokra számíthat a hallgatóság. A Trió kiegészül Grünwald Lászlóval, aki vibrafonon, marimbán és steel drumon játszik, Kerek István hegedül, Ligeti György énekel és gitározik, a hangot pedig a Funktion One Hungary biztosítja. Az új számok mellett sok-sok régit is eljátszunk majd 27-én.

DJ Bootsie LIVE @TRAFÓ – Budapest November 2014 – from DJ Bootsie on Vimeo.

Miket tervezel 2017-re, milyen szakmai fogadalmakat teszel idén év végén?

Nem szoktam fogadkozni, legalábbis szakmai fogadalmakat nem teszek, inkább tervezek. Viszont most megfogadom, hogy többet fogok gyakorolni jövőre –  a scratch-re gondolok… Jó lenne egy EP-t megjelentetnem, és folyamatban van néhány alkalmazott munkám, ezek kitöltik majd a 2017-es év jó részét.

Dj Bootsie Ég című új EP-jének anyagát és a régi kedvenceket tehát december 27-én élőben is meghallgathatjátok, de ha nem bírtok várni, megvásárolhatjátok az albumot digitális shopokban! Ja, és ne felejtsétek el nyilvánosan megosztani Facebook oldalunkról az interjút, hiszen egy páros belépővel lehettek gazdagabbak! (Sorsolás: december 23-a, 12:00)

(A fotókat Dancs Enikő Bianka készítette)

Legyél te az első hozzászóló!