Státuszszimbólumból luxushotel – mi lesz veled, Balettintézet?

Tizenöt éven át volt Budapest talán legtragikusabb sorsú épületkölteménye a tulajdonosi kör apátiája által bedöntött egykori Balettintézet épülete. Az Operaház XIX. század végén épült testvérének régen esedékes, teljes rehabilitációját végül a világszerte luxusszállodákat üzemeltető W Hotels vállalta magára.

fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

Másfél évtizedes kálvária ért véget, mikor év elején hivatalosan is bejelentették, a Mariott tulajdonában lévő W Hotel veszi át az Andrássy úti egykori Balettintézet épületét. A Telegraph információi szerint a szállodalánc az 1883-as, eredeti tervekhez lehető leghűebben szeretné rekonstruálni a neoreneszánsz stílusú épületkolosszust, melynek árkádjai alatt a századfordulós kávéház által megihletve 2020-ig a luxushotelt kiegészítő szórakozóhely is nyílik majd. Budapest első számú sugárútján, az Operaházzal átellenben elhelyezkedő palotát a tervezők, Lechner Ödön és Pártos Gyula a XIX. századi főváros ékkövének szánták és habár a MÁV megbízásából épült, később köztudatban forgó nevét mégis a földszintjén működő kávéház tulajdonosáról, Drechsler Béláról kapta.

Kávéház a Drechsler-palota árkádjai alatt

Kávéház a Drechsler-palota árkádjai alatt

Táncoktatás csak közel fél évszázaddal később, 1936-ban vette kezdetét az épületben, mikor a korszak elismert balett táncosa, Nádasi Ferenc a palota első emeletén megnyitotta magániskoláját, melynek helyiségeiben 1949-től kezdve már az Állami Balett Intézet működött. Az intézmény és későbbi jogutódja, a Magyar Táncművészeti Főiskola több, mint fél évszázadon át létezett a patinás épületben. A  hatodik kerületi önkormányzat még az intézmény utolsó éveiben értékesítette az ingatlant, az új tulajdonos pedig végül öt év után, 2002-ben mondta fel az iskola bérleti szerződését. Az épület az ezredfordulót követően több tulajdonoscserén esett át, mely érákban a Drechsler-palota végig kihasználatlan maradt, állapota megromlott, homlokzata málni, omladozni kezdett, ablakait bedeszkázták.

Budapest_VI.,_Andrássy_út_az_Operaház_erkélyéről_nézve,_szemben_a_Dreschler_palota_és_a_Dalszínház_utca._Gömbös_Gyula_temetési_menete._Fortepan_55340

A W Hotels által ígért teljes rekonstrukció Budapest egyik legszomorúbb épület-drámájának végére tesz pontot még, ha a luxusszálló vajmi nehezen is illeszthető be Európa egykori, patinás táncintézményének hagyatékába.

Forrás: Telegraph, Pinterest, Fortepan

Legyél te az első hozzászóló!