Kapszula cover 1
Divat
2023. 04. 25.

Kapszula gardrób: szortírozzunk, vagy sem?


Ki ne találkozott volna már Pinteresten szépen összeszerkesztett kollázsokkal a könnyen kombinálható ruhatárról, vagy YouTube videókkal, amik a „must have” alapdarabokat taglalják? A kapszula gardrób egy már sokat boncolgatott téma, hiszen egyre többen érezzük úgy, hogy tele van a ruhásszekrényünk, mégsem tudjuk mit vegyünk fel. Valóban minden öltözködési problémánkat megoldaná, ha csak bizonyos mennyiségű ruhát birtokolnánk, vagy érdemes mérlegelni a hátulütőket is, mielőtt mindent kiszortíroznánk?

005 18


Mit jelent maga a kapszula gardrób?

Kapszula gardrób alatt egy normális ruhatár miniatűr verzióját értjük, ami nagyjából 30-50 darab között mozog. Nem csak a limitált darabszám lényeges ennél az elképzelésnél, hanem az is, hogy minden jól kombinálható legyen egymással, ezáltal kevés termékből sokféle look-ot tudunk kialakítani, bármilyen alkalomra. Általában neutrális színekből áll, hiszen ezek könnyen párosíthatók és időtálló sziluettekből, amik nem mennek ki gyorsan a divatból, tehát nem kell gyakran új ruhákat vásárolni.

002 24


Egy jó alapruhatár összetételéhez legtöbbször a következő darabokra van szükség: fehér és fekete póló, fehér ing, farmer, szövet nadrág, szoknya, ruha, blézer, kabát, kistáska, nagytáska, sneaker és elegáns cipő. Ez persze csak iránymutató, hiszen, hogy kinek mik az igazán szükséges ruhadarabok az eltérhet életstílustól, foglalkozástól vagy lakhelytől is. A lényeg, hogy ebben a limitált ruhatárban csak olyan darabok legyenek, amiket a személy valóban szeret hordani és jól állnak neki, így semmi nem marad használatlanul és minden a maximum kapacitásig ki van használva. 

001 24


Sok előnye lehet a ruhatárunk csökkentésének, gondoljunk csak arra mennyivel könnyebb reggel választani, ha kevesebb az opció és nincs ott a sok fölösleges ruha, ami „majd még egyszer jó lesz”, de tudjuk, hogy csak foglalják a helyet. Nem csak időt, helyet és fejtörést tudunk megspórolni magunknak, hanem pénzt is, hiszen, ha úgy döntünk csak limitált darabokból fogunk öltözködni, azzal elkerülhető az impulzus vásárlás, ami aztán megbánáshoz vezet és tényleg csak átgondolt darabok kerülnek a szekrényünkbe. 

003 21


Egy nagyon fontos aspektusa a kapszula gardróbnak természetesen a környezetvédelem. A minimalista életmód követésével az ember kevesebbet vásárol, kevesebbet pazarol, jobban figyel a minőségre, mivel hosszú élettartamú, sokat hordható darabokra van szükség. 

006 21


A pozitívumok zárásaként érdemes megemlíteni, hogy a kreativitásunkat is növelheti, mivel a korlátozott lehetőségek miatt eszünkbe juthatnak olyan párosítások, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. E melett alternatív módon is feldobhatjuk a szettet: egy menő sminkkel, vagy kiegészítőkkel. Persze ez a túlzott korlátozottság nem működhet mindenkinél és lehet pont ez veszi el az izgalmat a divatból, ami felveti a kérdést, hogy valóban működőképes lehet-e számunkra egy kapszula gardrób?

004 24


Visszaugorhatunk a pénzspórolás érvéhez, hiszen ugyan így nem lehet sokat vásárolni, de az nem jelenti azt, hogy ez minden esetben pénztárcabarát megoldás. A gardrób felépítéséhez olyan darabokba kell befektetni, amik nagyon jó minőségűek, és ez bizony elég költséges lehet. Persze olcsóbb termékekből is összeállhat a ruhatár, de ha ez silány minőséget vonz magával, akkor hosszú távon ez is a régi ruhák kidobását és újak vásárlását eredményezi.

008 11


Ha eltekintünk az anyagiaktól akkor is vannak egyéb tényezők, amiket figyelembe kell venni, mint például, hogy ez megfelelő tud- e lenni különböző életstílusokhoz. Sokszor a munka, vagy az életben betöltött szerep által jól tud jönni, ha van elegendő változatosság a ruházkodásban. Mivel a divat az önkifejezés része, így nem ideális, ha nagyon szigorú keretek közé szorítjuk magunkat, és a ruhatárunkat csak basic-ekre korlátozzuk, hiszen azzal háttérbe szorulnak az egyedi ruháink, amik a személyiséget tükrözik. 

Ugyan vannak ruhák, amik sokszor csak a szekrény hátuljában lapulnak, de ezeknek minden esetben kiszortírozás kell, hogy legyen a sorsuk? Mi van a szoknyával, amit ugyan a hétköznapokban már nem vennénk fel, de össze lehet vele dobni egy farsangi jelmezt? Ha a sulis pólónak szentimentális értéke van, vagy ha most éppen nem divat a skinny jeans, de megtartjuk, mert hátha még visszajön. Ez persze már személyfüggő, hogy ki mennyire hajlandó ezeket elengedni, vagy inkább ragaszkodó típus. 


Összegezve: elmondható, hogy kiváltságos helyzetben van az, akinek az okoz fejtörést, hogy túl sok ruhája van, de nem árt ténylegesen átgondolni, hogy mire van valóban szüksége. Még ha a lehető legtávolabb áll tőlünk a minimalizmus és a kapszula gardrób gondolata, akkor is tudatosan kell a ruhatárunkhoz hozzáállni és nem pazarlóan vásárolni, ha pedig rávennénk magunkat erre a nagy váltásra, akkor mint mindent, ezt is fokozatosan kell felépíteni, nem egyből a fél szekrénytől elbúcsúzni.

Alakítsd ki a saját kapszula kollekciódat!

 

Reserved ballonkabát
29 995,00 HUF
Massimo Dutti pulóver
22,995 HUF
Massimo Dutti nadrág
27,995 HUF
Kazar cipő
€ 144.99

Írta: Lóránth Lili


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák