Szürreális ételek egy zseni konyhájából: Salvador Dalí receptkönyve

Ha gondban vagytok azzal, hogy mi legyen az idei karácsonyi menü és nem rettentek vissza a ritka, különleges, már-már szürreális ételek hallatán, akkor ajánlunk nektek egy igazán rendkívüli receptgyűjteményt, melyet maga a festő, Salvador Dalí álmodott meg. A szakácskönyv szerencsére hamarosan újra kapható lesz a boltokban, mi viszont most megmutatunk nektek belőle pár exkluzív oldalt, mielőtt a polcokra kerülne!

A bizarr szakácskönyvet a népszerű Taschen kiadó több mint 40 év után először, idén novemberben újrapublikálja. Érdekessége, hogy a benne található 136 receptet Salvador Dalí és felesége, Gala szerkesztette, az illusztrációkat pedig maga a művész készítette hozzájuk.

1

A fogásokat bárki könnyedén elkészítheti, ugyanis minden hozzávalót feltüntettek, ráadásul részletes leírás is segíti a vállalkozó szelleműeket. A könyv igazi kuriózum a konyha- és egyben a képzőművészet szerelmeseinek is, mindemellett betekintést nyújt Dalí világszemléletébe is: „az állkapocs a legjobb eszközünk, hogy felfogjuk a filozófiai ismereteket.”

Dalí nagy vágya volt 6 éves korától, hogy séfként dolgozhasson. Ez az álma részben valóra is vált 1973-ban, amikor kiadták a Les Diners de Gala (Gala vacsorái) című receptes könyvét, melyet bizarrabbnál bizarrabb ételkülönlegességekkel, illetve hozzájuk tartozó, Dalí által készített szürreális képekkel és fényképekkel fűszereztek. A recepteket azok a pazar lakomák ihlették, melyeket feleségével, Galaval rendeztek. A kajapartik legendásak voltak az asztal körül futkorászó vadállatokról és arról, hogy a vendégeiket gyakran megkérték arra, jelmezben érkezzenek az étkezésekre.

3

A szakácskönyv 136 receptet mutat be 12 fejezeten keresztül, melyeket fogások szerint rendeztek. Megtalálható benne például az Ezer éves tojás, a Fenyőtobozos karamell, a Békapástétom vagy a Békával töltött borjúszelet, de egyéb afrodiziákumok receptje is. „A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt… mintha festéket keverne.”

Annak, aki rászánja magát a Dalí stílusában történő főzésre, tudnia kell, hogy mellette semmiféle diéta nem kivitelezhető. A festő kategorikusan kijelentette a könyv bevezetőjében, hogy a Les Diners de Gala „a legelső recepttől kezdve az illusztrációkkal együtt egyedülálló módon hű az Ízek gyönyöréhez. Kifejezett szándékunk, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat az asztalokat, ahol a kémia veszi át a gasztronómia helyét. Ha Ön egyike azon kalóriaszámlálóknak, akik az étkezés örömeit átfordítják egyfajta büntetéssé, zárják be ezt a könyvet örökre, mert ez számukra túl eleven, túl agresszív és túlontúl pimasz.”

A könyv tökéletes példája annak, hogy még egy receptkalauz sem tudott gátat szabni a művész szárnyaló kreativitásának! 8

9 10 11 12

Zárásként pedig megmutatunk nektek egy koktélreceptet, melyet egyenesen a Les Diners de Galaból idézünk!

Casanova koktél

1 narancs leve

1 teáskanál keserű (Campari)

1 teáskanál gyömbér

4 teáskanál brandy

2 teáskanál Vieille Cure (brandy)

1 csipet Cayenne paprika

A pohár alján keverjük össze a paprikát a gyömbérrel. Öntsük rá a keserűt, majd a kétféle brandyt. Tegyük hűtőbe vagy akár mélyhűtőbe. 30 perc múlva vegyük ki a fagyasztóból és keverjük bele a narancs levét a pohár tartalmába. Igyuk… és várjuk a hatást. Elég gyors!

Forrás: mymodernmet.com, theguardian.com, modernnotion.com

Képek: Pinterest

Szerző: Borbás Anna

Legyél te az első hozzászóló!