Szürrealitás és ehető aszteroidák: ezek voltak a legkirályabb programok a Design Héten (Top 5)

Nehéz volt lépést tartani a Design Hét száguldó tempójával a múlt héten, ezért biztos, ami biztos, összefogtunk páran a szerkesztőségből és ezerrel jártuk a programokat, hogy tutira ne maradjunk le semmiről. A mai TOP 5-öt összesen öten írtuk, mégpedig a kedvenc eseményeinkről, egyenesen nektek: lássuk a beszámolókat!

WAMP design vásár – Molnár Veronika

Az a jó a WAMP-ban, hogy minden alkalommal kirajzolja a kortárs design- és divattrendeket. Belépéskor egyből feltűnt a beton uralma a vásár felett: a Bibe és zsanettkincses ékszerei fogadtak, majd természetesen megtaláltuk a MOHA design óráit és fülbevalóit, valamint a FÓBE kaspóit is, melyek mind-mind a mostanság igen divatos anyagból készültek. A másik elsöprő trendet a környezetbarát termékek mutatták, és ezt nemcsak a Touch Me Not organikus ruháira értjük, hanem az újrahasznosított újságpapírból vagy akár Chio chips-es csomagolásból készült táskákra is – lehet még tovább fokozni a trash-t? A papírzsákok térhódítását a CUCC termékei fokozták, a hátizsákok kúlságát pedig a Tinta, a Make Design, a Delka és a Ducsai választéka bizonyította be újra. Plusz pont, hogy ha az ember kifáradna a nagy vásárolgatásban, kézműves sörökkel és egyéb finomságokkal regenerálódhat. Mi a Chili Hungária Manufaktúra díjnyertes csípős szószait kóstoltuk meg (hint: a Kegyes haláltól fél óráig égett a nyelvünk).

Új északi divatillusztráció – Gellér Anna

A divatillusztráció eredete évszázadokra nyúlik vissza, ám mégis az egyik legkevesebbet kutatott művészeti ág. Ezt a műfajt manapság szerencsére egyre nagyobb figyelem övezi és mindemellett dinamikusan fejlődik. Az utóbbi években a fókusz már nem az öltözékek bemutatására, hanem az önálló jelentéstartam létrehozására került. A divatillusztráció, mint műfaj igen széles körben elterjedt a divatiparban, folyóiratokban, az üzletek enteriőrdesignjában, a popkultúra sokszínű brandjeinek marketingstratégiájában. A jelen kiállításon – melyet Toomas Volkmann észt kurátor nyitott meg – szereplő művészek variábilis tematikájú alkotásaiban a geometria és szürrealitás, a természet és mitológia,  a profánság és költészet keveredik. Az északi képzőművészet által kedvelt sokszínűség a hetedik kerületi ERöMŰVHÁZban abszolút tetten érhető. A közösségi ház dísztermében ugyanis a letisztult, északi design keveredik a szecessziós stílussal. És miért a jelen idő? Mert erről a programról nem csúsztatok még le, a tárlatot ugyanis egészen október 20-ig megleshetitek!

Near Earth Asteroids – food design pop-up exhibition – Borda Réka

A Near Earth Asteroids a Design Hét szinte egyetlen food design kiállításának mondható, mely során amellett, hogy elképesztő süteményeket szemlélhettünk meg, ételkóstolóval is vártak minket az ötletgazdák – ráadásul, aki teljesen elájult az egyedi finomságoktól az első, szeptember 25-ei eseményen, az pár nappal később még egy alkalommal is ellátogathatott az estek helyszínéül szolgáló Konyhába. Na, de miért ezt a címet kapta a pop-up session? Mert a kiállított halványkék és rózsaszín sütik úgy néztek ki, mintha valóban apró aszteroidadarabkák lennének! Az élményt ezenfelül a dekoráció, illetve a hangeffektusok is fokozták: már az utcáról ki lehetett szúrni a plafonról lelógó tucatnyi apró villanykörtét, az eseményre betoppanva pedig pszichedelikus zene, kozmikus animáció-kivetítés és elképesztően finom édességek fogadtak, melyek végképp feltették az elbűvöltségünk i-jére a pontot. A szervezők sajnos egyszeri kollaborációra készültek csupán, mi viszont innen üzenjük, hogy ha nem is indítanak közös brandet, mindenképpen szervezzenek még hasonló programokat!

Fabrika X THEFOUR  kollaboráció – Untsch Kata

A Design Hét egyik legsikeresebb együttműködéseként tartjuk számon a Fabrika és a THEFOUR közös munkáit. A Fabrika Nyitott Stúdióján megismerhettük a kooperáció gyümölcseit, vagyis egy fotelt, öt különböző lámpát és egy teljes párnakollekciót. A mindkét társaságra jellemző letisztult, kifinomult, mégis játékos gondolkodásmód az összes alkotás megjelenésében nyomot hagyott, a tárgyak remek harmóniában állnak egymással és a tervezők karakterével egyaránt. A textilek, illetve a bútorok egyszerre elegánsak és izgalmasak, remek példái annak, hogy ha egy méltán népszerű hazai divattervező csapat és egy érzékeny dizájnszemléletű tervezői csoport összeül, annak példaértékű végeredménye lesz.

Archistructure 2.0 – Zsófi Lesták

Az Archistructure 2.0 keretében MOME-s diákok koncepciótervei, makettjei, valamint formakísérletei láthatóak, melynek megnyitóját szeptember 27-én szemlélhettük meg. A Fuga Építészeti Központban megrendezett kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 29-én egy érdekes szimpóziumon is részt vettünk: Debreczeni Péter, Vass-Eysen Áron, Kovács Csaba, Velősy András építészek, valamint V. Nagy Zoltán statikus beszélgettek, melyet Juhász Ákos, a MOME Építészeti Intézet igazgatója moderált. A tematikát alapvetően az építészetoktatás aktuális kérdései határozták meg, a beszélgetést az építészek személyes történetei és az oktatás jövője keretezte, amihez bárki szabadon hozzászólhatott. Bár egy szakmai összejövetelről volt szó, mégis kötetlen párcsevej kerekedett belőle, hiszen nemcsak építészek, építészhallgatók, hanem érdeklődők is részt vettek rajta. A legérdekesebb kérdéskörök között szerepelt például az, hogyan írja át a gyakorlat az elméletet a tervezés és kivitelezés során vagy az, hogyan befolyásolja a vallás és a kultúra a szakemberek munkáját Tibetben.

Szerzők:
Borda Réka
Gellér Anna
Lesták Zsófia
Molnár Veronika
Untsch Kata

Legyél te az első hozzászóló!