Tabudöntögetés a szexuális egyenlőségért?

Ahogyan azt már megszokhattátok, mi a PS-nél mindig igyekszünk főként művészeti szemszögből megközelíteni a közéleti történéseket, úgy, ahogyan azt a hírportálok (értelemszerűen) nem szokták. Most is egy ilyen tartalmat mutatunk be Nektek, hiszen a Balaton Sound utáni poszt- és komment hadjárat ismét bebizonyította, hogy a slut shaming és áldozathibáztatás kiirtásáig még hosszú az út. Ezért talán érdemes elgondolkodnunk a különc performansz-művész, Milo Moiré legújabb alkotásán, a Mirror Box-on, amellyel a női jogokért és a szexuális egyenlőségért harcol.

Milo Moiré 1983-ban született Svájcban, de szlovák és spanyol felmenőkkel is rendelkezik. Művészeti tanulmányai mellett pszichológiából szerzett diplomát, ami nagyban befolyásolja őt az egyes problematikák feldolgozásában. Alkotásai valahol a művészet és szoftpornó határmezsgyéjén mozognak, weboldala cenzúrázott meztelen videók fogyasztására invitál bennünket. Szexuális kisugárzását bátran használja művészeti célokra, hiszen saját bevallása szerint a művészetet semmi nem korlátozhatja. Na jó, a halált leszámítva.

gallery-1467224486-mm-naked-selfie-paris-2015-2

Moiré legtöbb performansza igen nagy port kavart, és a művésznő tudja, hogyan kell felhívni magára a figyelmet. 2007-ben indította karrierjét, amely a maga szokatlan módján egyre csak felfelé ível: 2014-ben festményt szült, és azóta rengeteg helyen „adott elő” meztelenül. Például egy münsteri múzeumban, az Eiffel-torony környékén, vagy Bázelben. Talán nem meglepő, hogy már kétszer is letartóztatták; második alkalommal Londonban a Mirror Box című, legújabb performansza miatt.

A Mirror Box kapcsán Moiré főként az újévkor történt Cologne-i szexuális zaklatásokra alapozott. A performanszt Londonban, Düsseldorfban és Amszterdamban láthatták az arra járók – a művésznő az utcán szólított le embereket, hogy fogják meg a melleit és/vagy a vagináját. Mindeközben egy tükrös dobozt viselt magán, amelyben egy kamera vette fel a művész és a vállalkozó szellemű jelentkezők közti interakciókat. Ennek egy cenzúrázatlan verziója is megjelent Moiré oldalán, amit £7.99-ért lehet megnézni (a cenzúrázottak egyébként ingyenesek). Az alkotás Valie Export Tap and Touch cinema (1968) című performanszát idézi, habár az üzenet némileg változott.

De miért csinálta mindezt Moiré? Miért hagyta, hogy járókelők a meztelen testét fogdossák? Sokat elárul, amit a hangosbemondóba kiabált az utcán: „Milo Moiré vagyok, performansz-művész. A női jogokért és a szexuális egyenlőségért állok itt. Nekünk (nőknek) is adottak azok, amik a férfiaknak, mi döntünk róla, hogy megérinthetnek-e, vagy sem. Ma lehetőséget kapsz rá, hogy megérints 30 másodpercig, ingyen.”

Moiré egy interjúban azt is elárulta, hogy rettentően zavarja, hogy a nőket gyakran áldozatként ábrázolják, és szerinte fontos megmutatni, hogy ha szexualitásról van szó, igenis fel mernek szólalni és vállalják a véleményüket, vágyaikat. Végső soron azt kívánja elérni, hogy tiszteljék a nőt, még akkor is, ha az szexelni akar (!), hiszen egyenlő partnere a férfinak. Mindemellett nem tartja magát feministának, hiszen üzenetei és performanszai mindkét nemhez szólnak.

gallery-1467224966-mirror-box-london01

Nem egy fekete-fehér film noir-ban élünk, amelyben valaki vagy szűz=jó vagy prostituált=rossz. A nőknek vannak vágyaik, és igenos dönthetnek arról, hogy kinek mondanak igent és kinek nemet. Ha nemet mondanak, azt tiszteletben kellene tartani, ha pedig igent, akkor köszönik szépen, de nem kérik a nyakukba a minősítő kommentvihart. Főleg nem az önjelölt megmondó emberekét, akik élvezettel aláznak meg bárkit, aki nő és 40 fokban kevés ruhában mer fesztiválozni. Ahogyan erről a napokban is olvashattunk, nem a szexualitását megélni kívánó nő tettei vezetnek a világ erkölcsi romlásához, hanem az őket érő slut-shaming, pocskondiázás és/vagy utólagos hibáztatás, amit egyébként végtelenül könnyű a képernyő mögül megírni.

Noha túlzásokkal, sarkításokkal, a meztelenkedés igencsak kétélű fegyverével és – nem mellesleg – egy átlagosnál esztétikusabb testtel üzenő alkotói attitűd bontakozik ki Moiré művészetében, statementjei tiszták és világosak. Javasoljuk, ha nem is feltétlenül a testeddel, de egyéb eszközökkel Te is igyekezz kiállni magadért, nőiségedért és éld meg a szexualitásod, amennyire jól esik!

1467307789-syn-elm-1467224882-mirror-box-police-london02

Képek: elle.com

Legyél te az első hozzászóló!