Természet ihlette artsy kreációk a MAKE Designtól – Molnár Rékával beszélgettünk

page

Az elmúlt időszakban olyan hátizsákok lepték el Budapest utcáit, melyeknek inspirálóan artisztikus-minimalista meghatározottsága mellett egyszerűen mi sem tudunk szó nélkül elmenni. Így elcsíptük Molnár Rékát, a MAKE Design egyik alapítóját, hogy meséljen az egyre népszerűbb brandről és avasson be minket néhány kulisszatitokba. Tartsatok velünk!

Mesélj egy kicsit magadról! Mivel foglalkoztál a MAKE Design megszületése előtt és honnan jött az ötlet a márka megalapítására?

A MAKE Designt 2013-ban, még az egyetem alatt egy volt csoporttársammal, Szabó Zsanettel indítottam. Zsanett idővel kiszállt a brandből, mert Londonba költözött az egyetem után, így azóta én vagyok a MAKE egyedüli tervezője. Egy varrónőt is alkalmazok, de alapvetően egyedül dolgozom. A divatiskola után a BKF-re, azaz a mostani Metropolitan Egyetemre jártam, ott végeztem textil szakon, festett-nyomott textilműves szakirányon. Egyébként már a suliban elkezdtünk táskákat készíteni Zsanival, melyek habár még vászonszatyrok voltak csupán, ezek nyomán került a szitatechnika az érdeklődésünk középpontjába. Az egyetem befejezését követően feküdtem rá teljes gőzzel a tervezésre, ekkor kezdtem el tudatosan foglalkozni a branddel, és mivel mindig is érdekelt a rajz és a divattervezés, a kettő „ötvözeténél”, a táskáknál kötöttem ki. Örömmel tölt el, hogy azt, amit régebben papírra festettem, most már vásznon is meg tudom mutatni. Az alkotóvágy ráadásul családi vonás, édesapám festő, anyukám rajztanár, a bátyám pedig a Moha design alapító tagja. Egyébként mellette található a műhelyem, amelyet 2016 óta bérlek − előtte, a diploma megszerzése után pár hónapig otthon dolgoztam, de az már a barátomnak is sok volt…

mr

Miért épp a MAKE Design nevet adtátok a márkának?

Nagyon sokat kísérleteztünk, hiszen mindenképpen a nevünk betűiből szerettünk volna létrehozni valamit, de egyik próbálkozás sem tetszett igazán. A végső verzióra végül azért esett a választásunk, mert mindent mi, azaz most már csak én készítek a saját kezemmel: erre a DIY-jellegre utal a „make” szó.

A táskáidat az absztrakt formavilág, a minimál szemlélet és az egyedi minták jellemzik. Pontosan milyen technikával készíted őket?

A mostani kollekcióban kézzel festést alkalmazok, tehát soha nem készül két egyforma darab, mindegyik egyedi. Úgyhogy jelenleg a DIY-technikát és a monotípiát vetem be leginkább, általában azonban textilfestéket használok.

Felfedezhetünk olyan elemet (akár inspirációt) a kollekciódban, mely a márka filozófiáját kommunikálja?

Mindig a természetből inspirálódom: Miskolc mellett nőttem fel, így a vidéki környezet szerves része az életemnek. Emellett pedig nagyon sokat kirándulok, szeretek világot látni. Nyáron például kékeszöld árnyalatú táskákat terveztem a Mono felkérésére, itt is a természetet, konkrétan a Balatont vettem alapul.

page

A hátizsákok és gymbagek reneszánszukat élik. Gondolkodtál már azon, mihez kezdesz, ha lecseng ez a trend?

Természetesen alkalmazkodni fogok az új divathullámokhoz. Jelenleg csak a már tőlem megszokott formákban gondolkodom, de ha az adott trend megkívánja, változtatok rajtuk. Nagyon szeretem a hátizsákfazont – szerintem a backpack, illetve a tornazsák örök darab, és remélem az is marad, hiszen csak belepakolom a dolgaim, felkapom és már szaladok is − ilyen egyszerű. Hétköznapi használatra tökéletes, ráadásul én most már szinte csak a hátamon hordok táskát!

Honnan jött a párnakészítés ötlete? Tervben van egyéb lakáskiegészítők piacra dobása is?

Nagyon érdekel a lakástextil, ezen a területen most bontogatom a szárnyaim. Azért gondoltam a párnára, mert egyszerű elkészíteni és igazán jól lehet vele díszíteni a lakást. Ez egy izgalmas vonal, és szeretnék majd több párnaprototípust is készíteni, mindemellett ruhákkal is igyekszem foglalkozni a közeljövőben. Egyelőre azonban kielégít a táska- és párnakészítés, de a függöny- és terítőtervezés is szerepel az elképzeléseim között.

14570595_652325101596696_6800707526480281067_o

Mesélj a tavaszi-nyári kollekcióról! Körvonalazódik már a fő csapásirány?

Természetesen, ám mivel egyedül vagyok, elég nehéz ugrani egy nagyot és radikálisan más stílusba belevágni. A kézi festésnek köszönhetően szerencsére mindig újabbnál újabb megjelenést találhatok ki, nagyon sok lehetőséget tartogat, azonban ezúttal úgy tervezem, hogy a kézi festést elhagyom és a digitális nyomással fogok kísérletezni.

Hogyan képzeled el a brand jövőjét? Tervezed, hogy a táskákat külföldön is bemutatod?

Azt vettem észre (és mások is mondták már), hogy egyre több emberen látni a táskáimat Budapest-szerte: ezek szerint szeretik, amit csinálok. Az a célom, hogy folyamatosan megújuljak és ezáltal fenntartsam az érdeklődést a termékeim iránt. Egy párizsi üzlet szerencsére bevette a táskákat, miután megkeresett a bolt tulajdonosa, hogy szívesen látná a brandet a kínálatában. Ennek azért is örültem nagyon, mert az volt az egyik álmom, hogy a francia fővárosba is eljussanak a darabjaim. Jelenleg arra törekszem, hogy többek között Olaszországban, Németországban, Angliában és Ausztriában, sőt, az Egyesült Államokban is megmutathassák magukat a Make-produktumok.

12132550_509849879177553_724020944948492329_o

Hol vásárolhatják meg az érdeklődők a Make design termékeit?

Ahol tutira megtalálják őket: a Mono Art & Design, a Monofashion, a Le petit design shop, a The Magazin Hotel, a wednesdaystore.com, a Schatzi, a Magma+ és az Alapdarab. Mivel egyre több designbolt nyílik vidéken is, így lassacskán ott is kaphatóak lesznek a termékeim, legalábbis ez a terv.

Képek: Make design

Szerző: Borbás Anna

Legyél te az első hozzászóló!