Thatgirlera cover
Beauty
2023. 01. 24.

That girl era - irreális elvárások vagy a tökéletes motiváció?


Jó néhány éve már, hogy először jelent meg a fiatal lányok nagy kérdése: hogyan lehetsz “that girl”? That girl, aki napfelkeltekor már meditál és jógázik, zöld/matcha smoothie-val és avokádó toasttal indítja a napot, naplót vezet és az élet minden területén fókuszált és eredményes a manifesztációnak hála. Egy látszólag tökéletes életet él, amit rengeteg fiatal szeretne elérni, azonban felmerül a kérdés, hogy mennyire reális ez az élet. Hol húzódik meg a határ a motiváló és az irreális között?

That girl videók százezrei jelentek meg 2021-ben, eleinte töretlen népszerűséggel. Később aztán megjelent az ellentábor is, akik szerint ez az életforma nem fenntartható, a napi rutinok nem reálisak, a legtöbb emberből csak szorongást vált ki, ha nem tudja betartani a videós útmutatókat a tökéletes élethez.
 

That girl trend 01 1
Hogyan alakult ki ez a trend?


A 2021-ben indult trendvideók, és a #thatgirl hashtag ma már több, mint 800 millió megtekintéssel rendelkeznek. Az Instagram, a Tiktok és a Youtube is többszázezer videót ad ki ezzel a kulcsszóval.

That girl trend 02 1


Valószínűleg az it-girl vonalra adott válaszként jelent meg. Az it-girlök azok a celebek és sztárok, akik a pandémia alatt ugyanazt az életet élték, mint korábban, mindössze a nagyobb bulik státuszát állították privátra. Ez az életmód azonban nem tűnt sem élhetőnek, sem követni valónak. Az internetező fiatalok új inspirációs forrást kerestek, olyan életvezetési példát, ami a hétköznapi emberek számára is elérhető lehet.

A #thatgirl trend lett a válasz arra az újonnan feltett kérdésre, hogyan élhetsz influencerekhez hasonló, mégis frissebb, valósabb életet.
 

Miért érte kritika?


A that girlök kiegyensúlyozottak, egészségesen étkeznek, sportolnak, odafigyelnek mind a mentális, mind a fizikai jóllétükre. Beosztják a napjaikat, a munkával töltött időt maximális fókusszal töltik, bulizás helyett a jövőjükre, a pénzügyeikre és az egészségükre koncentrálnak.
 

Alapvetően ez követendő magatartás lehet, viszont az ellenzők szerint ez irreális elvárásokat támaszt a hétköznapi emberek felé, hiszen nincs mindenkinek lehetősége reggelente órákat töltenie egyedül, nyugalomban, nem tud mindenki korán lefeküdni, nem mindenki lehet szálkásan vékony, sportosan nőies, és élhet anyagi jólétben amellett, hogy ambiciózus és vállalkozó szellemű.


Azok, akiknek a that girl elemei nem állnak a rendelkezésükre, hajlamosak lehetnek bűntudatra, szorongásra, alapvetően magukban kereshetik a hibát - hiszen that girl bárki lehet, aki szeretne.

That girl trend 03 1


Tehát az alapvető kritika az, hogy ez az élet túl tökéletesnek tűnik, nem tudja mindenki ennyire beosztani saját magának és saját magára az idejét, sok embernek nem áll rendelkezésére az a háttér, amit ez az életforma elvárna.
 

Miért lehet népszerű még 2023-ban is?


2022-ben úgy tűnt, egy időre lecsengett a trendet körülvevő népszerűségi hullám, azonban az új évre ismét elkészültek a témába vágó új tartalmak, amik újra hatalmas eléréseket generáltak. Talán annyi változott, hogy most már nem csak #thatgirl az irányvonal, inkább az, hogyan érd el önmagad legjobb, egészséges, fitt és motivált formáját.

Ha pedig a motivációt és önmagunk folyamatos fejlesztését vesszük alapul, ez a trend valószínűleg inkább örökzöld maradhat.

 

Szöveg: Udvarhelyi-Horváth Viktória


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák