The Future is Female − Top 10 legmenőbb feminista webshop

its04

Mi is lehet jobb egy hatalmas gardróbfrissítésnél? Amikor nemcsak új ruhákat kaparintasz meg, hanem vásárlásoddal még a női nemet is támogatod! Habár a feminizmus zászlaja alatt olyan feliratok díszelegnek legtöbbször, mint a „Girl Power”, mégis inkább a gondolkodásmód az, amely igazán gendertudatossá teszi ezeket a weblapokat. Ha nem is akarsz vagyonokat elkölteni egy-egy kattintással, egy kis vásárlással mégis hozzájárulhatsz, hogy folytassák azt ezek az online boltok, amiben a legjobbak − egyedi termékek gyártását, melyek sokszor különböző segélyszervezeteket vagy szabadúszó művészeket támogatnak.

Otherwild

A Los Angelesben székelő webshop tavaly került a figyelem középpontjába, amikor Cara Delevingne lekoppintotta az egyik legnépszerűbb pulcsijuk feliratát. A „The Future Is Female” feliratot egy 1975-ben készült Liza Cowan fotó inspirálta, melyet a művésznő a barátnőjétől, Annie Clarktól kapott. Az Otherwild választéka igen sokszínű: feminista irodalmi művek, szépségápolási termékek, lakberendezési tárgyak és ruhák is rendelhetők tőlük.

otherwild05 otherwild03 otherwild04 otherwild01 otherwild02

HausWitch

A nevét találóan megválasztó HausWitch Salemből kínál jobbnál jobb termékeket az irodaszerektől a „Keep the Government Out of My Vagina” feliratos vászontáskáig minden kategóriában. Az alapító, Erica Feldmann a boszorkányok tanulmányozása érdekében költözött Salem városába, majd itt indította el vállalkozását. Jó hír, hogy hamarosan a világ bármely pontjára szállítanak!

hauswitch03 hauswitch01 hauswitch02

She Bop

A márka így definiálja magát: „nőbarát” szexjátéküzlet mindenki számára. A nem meglepő módon női kézben lévő szex shop nem csak az eladásokra koncentrál, hiszen az oktatáson keresztül igyekszik aktívan is részt venni abban, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a védekezés fontosságára. Nevét egyébiránt Cyndi Laupher daláról kapta. A segédeszközök mellett természetes és újrahasznosított termékeket, illetve könyveket is kínálnak.
sheboptheshopshebop4

Philadelphia Printworks

A Philadelphia Printworks név mögött több alkotó rejtőzik, akik amellett, hogy mind nők, az is közös bennük, hogy színes bőrűek és erre büszkék is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik legismertebb piacra dobott kollekciójuk, a School of Thought, melyben fekete írók, költők, filozófusok és politikai vezetők után elnevezett egyetemeket álmodtak meg, és készítettek hozzájuk uniformisokat. Így járhatunk például az Audre Lorde Egyetemre vagy az Ida B. Wells diákjának is vallhatjuk magunkat. A többi kollekciójuk is hasonlóan fontos gondolatokra hívja fel a figyelmet.

pp6

pp7

pp4

pp5

pp2

pp3

pp

Emily Books

Az Emily Booksnál feliratkozók korábban egy-egy új e-bookot kaptak a pénzükért cserébe minden hónapban. Jellemzően egy női szerző alulértékelt munkáját, melyek nem tettek szert az őt megillető népszerűségre, habár nagyszerű alkotás. Ha valaki azonban mégsem bízta a tulajdonsokra a választást, egy széleskörű online könyváruház kínálatában is böngészhetett. Ezt a szolgáltatásukat azonban a közelmúltban megszüntették, így mára (egy profilváltást követően) saját szerzőik könyveit adják ki. A girl power téma természetesen megmaradt!

eb

It’s Me and You

Mayan Toledano és Julia Baylis közös márkája egy nőközpontú, body-positive üzenetet sugárzó foltja az internet világának. A két lány már egészen kis koruktól kezdve legjobb barátnők és közösen vágtak bele a divat világába. Érdekesség, hogy a ruháikhoz készült fotósorozatok szintén az ő kezeik közül kerültek ki. A megszokott feliratos pólók és pulcsik mellett „Bad Bitch” karika-fülbevalót vagy „Feminist” bugyit is választhatunk online shopjukban.

its01 its02 its03 its04

Birdsong

Az angol márka nagy erőkkel küzd a Photoshop-testalkattal és az úgynevezett sweatshopokkal, azaz azokkal a munkahelyekkel szemben, ahol az alkalmazottak szörnyű körülmények között végzik munkájukat, szinte éhbérért. A Birdsong nőket segítő szervezetekkel közösen alkalmaz hátrányos helyzetű munkavállalókat, majd a haszon 85 százalékát vissza is szolgáltatja ezeknek a helyeknek. A modellek és fotósok terén is csak a női nem képviselőit hívják segítségül, modelljeik különböző etnikai csoportokból származó hétköznapi hölgyek.

bs birdsong3

MADI Apparel

A TOMS és a Warby Parker is kipróbálta már a „vegyél egyet, adj egyet” akciót, melyet a MADI Apparel is beépített üzletpolitikájába. Nem is gondolnánk, hogy a fehérnemű az a ruhadarab, amely a legnagyobb hiánycikk az adományszervezetek között. A MADI célja, hogy ezt az alapvető öltözéket biztosítsa minden nő számára. A környezettudatosságról sem feledkeztek meg: amellett, hogy csipke alsóneműik nemes célt szolgálnak, eco-friendlyk és még szuper kényelmesek is!

madi02 madi03 madi04 madi01

Gravel & Gold

A Gravel & Gold „cicis” mintája mára elég elterjedtté vált, ráadásul válogathatunk ugyanilyen motívummal ellátott pólóból, párnahuzatból, törölközőből, tolltartóból, táskából és mindenből, amit csak el tudunk képzelni. De ennél többről szól a webshop. Cassie McGettigan printjeinek üzenete egyértelmű: fogadjuk el a testünket és támogassuk a vásárláson keresztül nőtársainkat. Ja, és még valamit érdemes megjegyezni velük kapcsolatban: kizárólag női alkotókat kérnek fel a G&G csapatába!

gg claw37ivyaakg59

slide_1

Girl Pin Gang

A Girl Pin Gang egy olyan csoportosulás, mely több mint 60 alkotót foglal magában a világ számos pontjáról, kizárólag nőket és gender-queer személyeket. A kitűzők és a felvarrók világában utaznak, s a különböző korú és hátterű tervezőknek köszönhetően biztosan mindenki megtalálja a saját stílusához leginkább passzoló pint!

gpg05 gpg06 gpg03 gpg04 gpg02

Forrás: nylon

Képek: Pinterest

Szerző: Tamás Cintia

Legyél te az első hozzászóló!