TOP 10 tervezőnő, aki a mai napig hatással van a divatra

Legyen szó haute couture ruhakölteményekről vagy polgárpukkasztó trendekről, rengeteg divattervezőnőt említhetnénk, akinek munkája gyökeres változásokat eredményezett a női viselet alakulásában. A következő listában 10 olyan designert mutatunk be, akik nemcsak csodálatos outfiteket alkottak, hanem friss és forradalmi elképzeléseikkel is megváltoztatták koruk divatját, melyek máig nagyban befolyásolják a kortárs designereket.

Coco Chanel

Ki mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint Coco Chanellel? Nevét senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen amellett, hogy hatalmas stílusikon, minden kétséget kizárólag a divattervezés valaha élt egyik legismertebb alakja is.

chanel2

Az általa alapított divatház lassan 100 éve az haute couture fogalom legnagyobb képviselője, melynek velejárója, hogy vélhetően a legtöbbször koppintott márka is. A férfi viselet elemeit beépítve ruháiba a nők végre lezserebben érezhették magukat a mindennapok során, a letisztult szabásvonalak pedig kötelező darabbá változtatták a kosztümjeit és a kis feketét.

chanel3

Jeanne Lanvin

Áttörése előtt lányának varrt egyedi ruhákat, ám ezek olyan jól sikerültek, hogy egyre több megrendelése érkezett, melyeket ő örömmel el is vállalt. A lehetőség adott volt és megszületett a Lanvin márkanév, mely kezdetben gyerekruhákat kínált, ám hamarosan a womenswear vonal is felkerült a repertoárba a nagy érdeklődésre való tekintettel.

lanvin1

Az 1920-as évekre már a sportöltözék, a bundák, a fehérnemű, a férfi ruházat, sőt a fürdőruha és a parfüm is felkerült a kínálatok közé. A 2000-es évek elején a francia divatház nem a legfényesebb korszakát élte, de Albert Elbaz vezetésével újra visszanyerte megérdemelt helyét. Tőle azonban 2015-ben búcsút vett a vezetőség, jelenleg Bouchra Jarrar tölti be a kreatív igazgatói szerepet.

lanvin2 lanvin3

Elsa Schiaparelli

Amellett, hogy a szabás nagy mestere volt, Elsa Schiaparellit kellő humorérzékkel is megajándékozta a sors. 1927-ben robbant bea köztudatba kötött pulcsijaival, mely magában foglalt stílusát: kitűnő minőségű, jól szabott darabok egy váratlan csavarral.

Schiaparelli1

Az elsők között alkalmazta a cipzárt, mint látható alkatrészt és neves művészekkel is készített kollaborációt, így került a képbe Salvador Dalí és Meret Oppenheim is. Egyedi stílusának köszönhetően a TIME Magazin címlapján landolt, melyet egyetlen tervezőnő sem mondhatott el magáról előtte.

elsa

Mary Quant

Hogy Mary Quant vagy André Courrèges volt a miniszoknya feltalálója, az máig nem teljesen tisztázott tény. Határozottan kijelenthető viszont, hogy ez a ruhadarab sokat köszönhet mindkét tervezőnek a népszerűségéért. Mary Quant nevéhez erősen kötődik a mod stílus és a Swinging London mozgalom is.

maryquant2

Könnyed, bohókás és feltűnő színű ruhái a fiatal generáció nagy favoritjaivá váltak, de a forrónadrág is az ő keze munkája nyomán tört magának utat a mainstream viseletben. Nem éppen a szégyenlős vásárlórétegnek tervezett, bevállalós textíliái közül néhányat még Lady Gaga is megirigyelne.

quant

Sonia Rykiel

A „kötött ruhák királynőjének” koronázott Rykiel pályafutása akkor kezdődött, mikor terhessége alatt a kényelmetlen outfiteket megunva saját magának fogott neki a szabás-varrásnak. Ezután férje divatcégének kezdett termékeket gyártani és a „poor boy” névre keresztelt felsője hamar meg is hozta számára a sikert.

rykiel3

Saját cégének megalapítása után mindig a tőle megszokott kissé lázadó stílusú kollekciókat láthattunk, ezzel bátorítva nőtársait, hogy merjenek önmaguk lenni és kitűnni a tömegből. A rebellis tervezőnő már évekkel ezelőtt tudta, mi a menő, ő volt ugyanis az első, aki szavakat és feliratokat mintázott felsőire. A szörnyű 2016-os év sajnos őt is elvette tőlünk, augusztusban 15 év harc után Parkinson-kór következtében hunyt el.

rykiel4 rykiel5

Katharine Hamnett

A Hamnett által tervezett oversize szlogenes pólók ma csak egyek lennének a millióból, melyeket minden második boltban megvehetnénk, de az ő korában igenis forradalmi daraboknak számítottak. Olyannyira, hogy még napjainkban is előszeretettel másolják feliratait.

hamnett3

Rémlik George Michael  „Choose life” feliratos pólója a Wake Me Up Before You Go Go klipjéből? Ez szintén Hamnett munkája. A tervezőnő politikai és aktivista gondolatai mind-mind megjelentek piacra dobott termékein. Így láthattuk már Naomi Cambellt „Use a condom” és „Peace” szlogenes pólóban, de Margaret Thatcher is beszerezte saját darabját, melyet a „58% don’t want pershing” háborúellenes tiltakozás ékesített.

hamnett5hamnett2

Vivienne Westwood

Ha már a lázadó tervezőknél tartottunk, jöjjön legismertebb képviselőjük. Vivienne Westwood aktívan harcolt az egyenlő polgári jogokért, illetve a klímaváltozással kapcsolatos problémák felhívására is nagy hangsúlyt fektetett.

vivienne-westwood1

A ’70-es években a punk stílust ötvözte a high fashionnel, amelynek köszönhetőenegy teljesen új stílusirány indult el a mainstream világában. Westwood provokatív ruhái, mint például a piros bőrdzseki és a biztosítótűvel díszített szakadt nadrágok, a tinédzserek körében alapdarabbá nőtték ki magukat, de a Sex Pistols zenekar is a designer nagy rajongói közé tartozott.

vivienne-westwood4

Rei Kawakubo

A japán tervezőnő hazájának tradícióit és az európai viseletet ötvözve alkotott maradandót. Ezzel a kombinációval az 1980-as években olyan egyedülállónak számítottak ruhái, hogy egyből kitűnt a tömegből.

kawakubo2

Ha azt hittétek, hogy Kanye West újat mutatott a Yeezy kollekcióival, el kell szomorítanunk titeket: Kawakubo már több mint 30 éve bevetette a „poor look” stílust. Saját márkája, a Comme des Garçons ma is az egyik legformabontóbb divatházak közé sorolandó, mivel a tervezőnő sosem helyezi a viselhetőség szempontját a művészi részletek elé.

kawakubo3

Miuccia Prada

1978-ban Mario Prada legfiatalabb unokája vette át a családi vállalkozás vezetését és a főként bőrtermékeket gyártó cég hamarosan egy modern divathatalommá alakult a Miuccia kezei alatt. 1992-ben Miu Miu néven önálló márkáját is elindította, melyet saját gardróbja inspirált és egy alacsonyabb árkategóriát képviselt.

prada1

Mára mindkét brand a divathetek meghatározó és egyik legnagyobb figyelemmel kísért pontjává vált. Amellett, hogy Miuccia Prada az egyik legnagyobb név a divat világában, a Forbes Magazin 2016-ban a világ 79. legbefolyásosabb nőjének választotta. De ez nem meglepő, hiszen ti is tudjátok: még az ördög is az ő ruháit viseli!

prada2

Kate és Laura Mulleavy

A Rodarte 2005-ös alapítása óta a Mulleavy testvérek hihetetlen iramban hódították meg a fashionista szíveket és a szigorú szakmabeliek is megadták magukat, melyet számtalan díj és elismerés bizonyít.

rodarte1

Rajongóik közé több A-listás sztár is tartozik, például Natalie Portman a Fekete hattyú forgatása alatt annyira beleszeretett munkáikba, hogy azóta több neves alkalomra is a testvérpár által tervezett estélyi mellett tette le a voksát. A média több kollekciójukat is nagyon felkapta, a legnagyobb hype-ot a Star Wars printes ruháik okozták, így nekik hála a 2015-ös Oscar vörös szőnyegén Yodát is láthattuk.

rodarte2 rodarte3 rodarte4

Forrás: fashionista

Képek: Pinterest

Szerző: Tamás Cintia

Legyél te az első hozzászóló!