TOP5: A gasztro hazai fenegyerekei

Az elmúlt években igazi gasztroforradalom zajlott le itthon. Gombamód jelentek meg az újabb és újabb vendéglátóipari egységek, amik a nyugati gasztro-tudatosság jegyében nem csak a térrendezés tekintetében, de az ételek ízében és látványában is egyedit és újat akartak mutatni.

Az egyre igényesebb közönség kitermelte a maga blogger rétegét, akik hazai Jamie Oliverként irányt mutatnak kulináris tévelygéseinkben. Ínycsiklandó fotóikkal, tanácsaikkal és nem utolsó sorban személyiségükkel sokakat motiváltak és motiválnak, hogy kötényt és fakanalat ragadjanak. Íme 5 kedvenc hazai gasztrobloggerünk, akinek virtuális szakácskönyve garantáltan beindítja a nyáltermelést.

ízHUSZÁR – Kárai Dávid

Kezdetben csak saját magának írt, hogy dokumentálja gasztrokalandozásait, később viszont hivatásává vált az írás. Nemcsak a nagy sikerű gasztroblog, az Ízhuszár mögött áll ő, hanem a NoSalty Webszakácskönyvet is főszerkeszti. Kárai Dáviddal már tavaly olvashattatok egy interjút a PS-en, de nem hagyhattuk ki őt mostani válogatásunkból sem. Dávid főzés iránti rajongását otthonról hozta, ehhez jött az írás és a fotózás szeretete – a gasztro újságírást neki találták ki. Blogján recepteket, éttermi élményeket, interjúkat és hasznos tanácsokat oszt meg olvasóival, receptjei kifinomultak, ráadásul az esztétikus tálalás is sokat ad az összhatáshoz. Nekünk ettől a kekszszalámitól fut össze a nyál a szánkban:

kekszszalami-5123

A retro kekszszalámi

Lila Füge – Havas Dóra

Havas Dóra, a Lila Füge blog alapítója – Kárai Dávidhoz hasonlóan – kitűnő példa arra, hogyan válhat valaki laikusból szakmabelivé. A főzés egy olyan terület, ami bárki számára elsajátítható, mert nem igényel szuper képességeket vagy különleges tudást (egy bizonyos szintig legalábbis). Dóra a bloggal kezdte karrierjét, amit elsősorban a rusztikus hangulat és a lila színű kiegészítők dominanciája jellemez. Azóta két szakácskönyve jelent meg, az első Lila Füge címmel 2011-ben, amiben visszaköszön a szerző egyedi stílusa mind az ételek, mind a szövegek tekintetében. Ezt 2013-ban követte a Születéstől születésnapig című kötet, amiben az édesanyáknak segít, hogy egészséges és finom ételeket készíthessenek a gyerkőceiknek. Tavaly tavasz óta pedig már a Street Kitchen csapatában követhetjük nyomon Dórát, ahol az egyszerű receptek és útmutatók mellett az ételek elkészítésének folyamatát is láthatjuk videós beszámolókban. Műsoruk szombatonként az RTL Klubon is megtekinthető.

lilafuge

Kolbászos lencsesaláta zöldalmával

Feri, a főzelékes – Szatmári Ferenc

Biztosan állítjuk, hogy Szatmári Ferenc a zöldségekkel suttogó. Blogjával azon fáradozik, hogy helyreállítsa a főzelékek megtépázott becsületét, és az egész országnak megmutassa, hogy a menzás traumák ellenére a főzelék igenis szerethető étel. Receptjeivel bebizonyítja, hogy a nagyi old school krumpli- vagy borsófőzelékén túl is van főzeléktudomány, és hogy szinte bármilyen zöldségből elkészíthetjük ezt az egyszerű, sokszínű ételt. Nagy kedvencünk például a currys-kókuszos burgonyafőzelék és a paradicsomos-bazsalikomos kelkáposztafőzelék. A főzelékes kalandokat nemcsak az interneten követhetjük napról-napra, de egy albumnyi válogatást akár a polcunkon is tárolhatunk, Főzelékes Feri címen ugyanis már szakácskönyve is megjelent a bloggernek. Ha személyesen szeretnétek találkozni Ferivel és megkóstolnátok a főztjét, arra is van lehetőségetek: rendszeresen felbukkan különböző gasztrorendezvényeken olyan helyeken, mint a Szimpla Kert vagy a Lumen. Ezekről az eseményekről az oldalán tájékozódhattok.

feri_a_fozelekes3

Kókuszos-édeköményes sárgaborsófőzelék

Vegasztromania – Bede Anna

Vannak, akik még mindig azt hiszik, hogy a vegetarianizmus valami egzotikus keleti vallás, pedig a húst-hússal szemlélet már nálunk is kezd kimenni a divatból. A hús- és egyéb állati eredetű ételek a magyar konyha alapjait képezik, így elsőre nincs könnyű dolga azoknak, akik mégis szeretnék elkerülni őket. A Vegasztromania egy tematikus blog, ami a a vegetáriánusoknak és a vegánoknak segít ízletes, az étrendjükhöz passzoló fogásokat találni. Anna receptjei is jól példázzák, hogy nem lehetetlen elhagyni ezeket a termékeket és közben sokszínűen táplálkozni, mindössze egy kis odafigyelésre és tudatosságra van szükség. Az oldalt erősen ajánljuk azoknak is, akik néha-néha húsmentes napokat tartanának és kipróbálnának valami újat. A hozzáértést pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Vegasztromaniat 2012-ben Goldenbloggal jutalmazták az olvasói, illetve hogy ugyanezen a néven megtaláljátok Anna receptkönyvét is a boltokban.

vegasztromania  Tönkölysaláta sült zöldségekkel

Csak a puffin – Judit

Az ország vitathatatlanul legnépszerűbb desszertblogjának szerzője elég rejtőzködő. Nekünk annyit sikerült kideríteni, hogy Juditnak hívják, és csupán annyit szeretnénk, ha örökbe fogadna minket, majd életünk végéig édességekkel halmozna el. Komolyra fordítva a szót, a Csak a puffin egy klasszikus gasztroblog, ahogy ő maga fogalmaz: “receptekkel és képekkel, se több se kevesebb”. De nekünk ez is bőven elég. Valóságos desszert költeményeket láthatunk tőle bejegyzésről bejegyzésre, amiktől garantáltan folyékony csokivá olvad minden édesszájú szíve. Diétázók csak akkor keressék fel az oldalt, ha épp legális bűnözésre készülnek, a sütik ugyanis távolról sem nevezhetők kalóriaszegénynek, ellenben endorfintermelő hatásukkal, ami kiemelkedően magas értékeket mutat.

csakapuffin2

Missisipi mud pie

Legyél te az első hozzászóló!