Timout05
Design
2023. 05. 17.

Urbanovics Eszter: Ti’m Out


Urbanovics Eszter Ti’m Out időanalízise egy használati útmutató vizuális nyelvi elemeivel figyeli meg az idő hatását az emberre. Fekete-fehér jelnyelve megállapítja az eredendően szubjektív, ember alkotta koncepció, az idő terhét – az objektív mérési eszközeinek látványa, a számok, mutatók által ránk nehezedő lelki súlyt. Az érzékelés relativizálásával a tanulmány kísérletet tesz az oldásra, és az idő szubjektív karakterének újrafelfedezésével tulajdonképpen az időutazásra is.

Timout01


Urbanovics Eszter diplomamunkája, a Ti’m Out (MOME tervezőgrafika MA, 2022) tétele, hogy az idő látványa különböző szorongásos érzeteket vált ki az emberben. A multitasking korában a strukturált idő egyre darabosabban jelenik meg. A klasszikus 9-to-5 munkamodellt több irányból támadó globalizációs folyamatok - az iparosodástól a pandémiáig - kiegészülnek az információs kultúra és a social média töredékességével.

Timout02

A mai talán felszínesebb, mennyiségi figyelem nem állítható lényegében szembe a korábbi generációk időérzékelésével, mert az időt befogadó 'edény’ továbbra is az ember. A mai idő felfokozottságában mégis könnyen lehet negatív érzelmek forrása.

Timout03


Eszter kutatását egy 24 pontos kihajtogatható ábrákkal tűzdelt időlátvány-elemzés, térkép, vagy útmutató foglalja össze. A 24 pont főhajtás az idő linearitása előtt, a szürkeárnyalatokat mellőző fekete-fehér minimalista közeg steril jeleivel az idő kérlelhetetlenségét jeleníti meg. A napórákat is megidézve a 24 pont átveszi az időmérés mechanikai eredetének stációit a mutató-pörgetés-kattogás stb. horizonton, melyek hátterét a matematikai átlag-szinkron pontok jelentik.

Timout04


A munka az időből való kilépés lehetőségeinek számba vételére fut ki most-kikapcs-törlés-takarás fejezeteiben. Éjszaka, ha nem látom az analóg óra számlapját, megszűnik-e az idő? Ha az óra lapján egy betekintő ablakon egyszerre csak egy szám jelenhet meg, minden más takarásban van, akkor is üldözik-e egymást a mutatók és a számok, a feladataim? További kilépési pont a ’rulett’ mint lehetőség - Eszter a játék terminusán keresztül vet fényt az idő szubjektív alapkarakterére. Határidők és ismétlődő ébresztők szorításában jó tudni, hogy magunk szabjuk deadline-jainkat.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák