Városi kifestőkönyv – Street art jelentés itthonról és külföldről

Kobra_New York

A művészet nem csak a négy fal között létezhet. Hiába próbáljuk keretbe foglalni, a kortárs alkotók a határokat feszegetve kísérleteznek újabb és újabb lehetőségekkel. A street art is egy ilyen vonal, figyeljétek csak!

Itthon sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy a „falfestés” címszónak a Dulux-henger kombó és a műemlékek obszcén feliratokkal való összefirkálásának dimenzióján kívül nincs más vetülete, ezért sokáig ki is maradtunk a nagy street art hullámból. Szerencsére akadnak olyanok – egyre többen –, akik felismerik a városi művészetben rejlő számtalan lehetőséget, ami nem feltétlenül elcsúfítja a város összképét, hanem még változatosabbá, érdekesebbé teszi, és turistalátványosságnak sem utolsó. Ahogy lassan, de biztosan változik a budapesti lakosok mentalitása, a közösségi élmény fogalma is új szintre emelkedett. Az emberek nyitottabbak, időtöltéseik nagy része ma már a lakáson kívülre helyeződött, így az utca szerves részévé vált a szabadidő eltöltésének, már nem csak a tranzitforgalom észrevétlen háttere. A dekoráció természetes összetevője a környezetünknek, anélkül kopár és unalmas a tér, épp ezért aggatunk képeket a falra és vásárolunk művészetet. De ha már a belső enteriőrre ennyi figyelmet fordítunk, miért ne lehetne az utca is esztétikus?

A metrókocsik összepingálása és az esetlenül felfújt krikszkrakszok valóban nem képviselnek nagy művészeti értéket, de elég ha csak a Filatorigátnál lévő betonkerítés folyton változó képére gondolunk és láthatjuk a benne lévő potenciált. Sok befutott művész kezdte így a karrierjét (például Nikon One az egyik legelismertebb magyar graffitis, aki több területen is tevékenykedik), mások pedig csak ilyen módon élhetik ki a kreativitásukat. Korábban tiltólistára, vagyis a büntetőjog alá száműztek mindenfajta, a falak vonatkozásában végzett tevékenységet, és perifériára szorították az ilyen cselekményeket. El kell ismerni, hogy ez az illegális jelleg sokat hozzáadott az izgalomfaktorhoz: sok fiatalt vonzott erre a “pályára”, akik a jó bulin kívül mást nem láttak ebben. Mégis, sokkal egyszerűbb lett volna, ha teret engednek az ilyen jellegű törekvéseknek a megfelelő környezetben. Erre alkalmasak lehetnek a régi gyárépületek a városon kívül vagy a lehangoló belvárosi tűzfalak.

Nem szabad azonban egy kalap alá venni a tageket és graffitiket, Banksy társadalomkritikus stencil munkáit (amikből párat itt mutattunk be) és az időigényes falfestményeket (murals). A street art is összetett, sokrétű műfaj, nehéz lenne átfogni az egészet, ezért inkább nem is próbálkozunk vele. Talán ott lehet éles különbséget tenni a falfestmények és a többi street art “ág” között, hogy az előbbiek nemcsak időszakos jelleggel tűnnek fel, majd esnek a közterületesek áldozatául, hanem hosszú életűre tervezik őket. Budapesten ideálisak a körülmények ehhez, hiszen a szürke betondzsungel szinte könyörög azért, hogy végre kezdjenek vele valamit. A budapesti tűzfalak rehabilitációjának úttörői a neopaintesek voltak, a belvárosban lófrálva már tucatnyi munkájukat csodálhatjuk,  most pedig a Színes Város Fesztivál – akikről korábban itt írtunk – igyekszik  feldobni a kopár vakolatú házakat.

Hazai kedvencünk, a neopaint néhány munkája Budapest hetedik kerületéből:

neopaint1_unchrGozsdu udvar

neopaint2_kristályfa

Klauzál utca

neopaint3_királyutca  Király utca

A Színes Város Fesztivál eddig elkészült projektjei:

színes város 1Dob utca 36-38.

színes város_2Kazinczy utca 45.

színes város_3Kertész utca 27.

És a külföldi felhozatal:

Eduardo Kobra: Sao Paolo (Brasil)

Eduardo Kobra_Sao Paolo

New York (USA)

Kobra_New YorkEtam Cru: Lodz (Poland)

Etam Cru_Lodz

Etam Cru_Moonshine

Faith47: Cape Town (South-Africa)

Faith 47_Cape Town

Interesnikazki: Cape Town (South-Africa) 

Interesnikazki-Cape Town

Martin Ron: Buenos Aires (Argentina)

Martin Ron_Bueons Aires

Ajhaysom: Melbourne (Australia)

Ajhaysom_Melbourne

Os Gémeos: Lissbon (Portugal)

Os Gémeos_Lissbon

Boston

Os Gémeos_Boston

Roa: Lodz (Poland)

 

Rua_Lodz

Frank Fasoli: Istanbul (Turkey)

Frank Fasoli_Istanbul

Forrás: boredpanda.com, facebook.com

Legyél te az első hozzászóló!