Warhol és Wang arconpörgései, avagy földrengető fashionista partik

arcon

A közel- és régmúltban több olyan hatalmas bulit is rendeztek már, melyek abszolút #partygoals címen váltak ismertté mindenki és persze a történelemkönyvek számára. A következő eseményeken az impozáns nevek mellett lélegzetelállító helyszínekkel és dollármilliós budget-kel is találkozhatunk. Következzen 10 olyan este, melyen bárcsak mi is ott lehettünk volna!

Bauhaus Metal Party (1929)

A német Bauhaus mozgalomról a minimalista design és a funkcionalitás szavak jutnak először legtöbbünk eszébe. Azt viszont kevesen gondolnánk, hogy azóta sem rendezett senki olyan jelmezbálokat, mint amilyeneket az említett iskola a 20-as években. Ne egy egyszerű farsangra vagy Halloweenre gondoljunk, hiszen a diákok és a tanárok is próbáltak egyedi, senkiével össze nem hasonlítható jelmezeikkel bizonyítani kreativitásukat. A megjelentek között olyan művészeket tartanak számon, mint Wassily Kandinsky, Paul Klee, Piet Mondian, illetve magyar vonatkozásban Moholy-Nagy Lászlót és Molnár Farkast is megemlíthetjük. Az 1929-ben rendezett Metal Party dress code-jának köszönhetően a legtöbb ruha fő alkotóeleme az alufólia, serpenyők és kanalak voltak. Kinek kellenek drága jelmezek?

bauhaus-costumes-2-0

bauhaus-costumes-4-0

bauhaus-costumes-3-0

Az „50 leggyönyörűbb ember” (1965)

Az este, ahol a sztároknak nem, csakis a szupersztároknak volt helye. Lester Persky partiját nem kevésbé neves helyen, mint Andy Warhol klubjában, a The Factoryban rendezték meg. Judy Garland 5 férfi vállán hordozva érkezett meg, a táncparketten pedig Edie Sedgwickkel vagy a Rolling Stones gitárosával, Tennessee Williamsszel, és természetesen Warhollal is összefuthattak a meghívottak. Az estéről egyébként sokat elárul, hogy másnap délután 5 óráig tartott…

persk4perskyke

Truman Capote Black & White bálja (1966)

Truman Capote 3 hónapot töltött csak a vendéglista előkészítésével fekete-fehér borítójú noteszében, melyet mindenhová magával vitt. Az író, elmondása szerint, Kay Graham tiszteletére döntött egy nagyszabású gála mellett, ám a valódi apropó az akkor hamarosan megjelenő Hidegvérrel című művének promóciója volt. A társadalom krémje a legendássá vált este előtt 16 privát vacsorán is részt vehetett, ez ám a fancy alapozás!

bwball7

bwball6

bwball8

bwball9

bwball10

bwparty10

Woodstock (1969)

Ha látni szeretnénk azokat az előadókat, akik szüleink/nagyszüleink szerint igazi zenét játszottak, akkor 1969-be kell visszautaznunk. A világ leghíresebb fesztiválja a szakadó eső és a hatalmas tömeg ellenére is felejthetetlen élményt nyújtott évről évre a fiatal hippi generációnak, akik a négy nap alatt 32 előadót láthattak. Anyagilag mégis csődként könyvelhették el, amely nem meglepő, mivel a kerítések ledöntése miatt bárki ingyen bejuthatott a helyszínre. Politikai-zenei hatása viszont jelentős, nemcsak Amerika, hanem az egész világ számára. Peace out!

wood

wood4

wood3

wood2

Rothschild szürrealista vacsorája (1972)

Már maga a meghívó is az est témájához híven tükörírással lett megírva, mely a dress code-ot is tartalmazta: fekete nyakkendő, maxiruha, szürrealista fejfedő címszavakban. Az elképzeléseknek csak a képzelet szabhatott határt és jól tudjuk, a szürrealista művészek nem ismerték a lehetetlen kifejezés fogalmát. Így láthatunk Mona Lisa kollázsból készült maszkot is vagy fejdíszként funkcionáló fonográfot, Audrey Hepburn választása pedig egy kalitkára esett. A dekoráció terén sem kellett csalódniuk a vendégeknek: az egész enteriőr azt a hatást keltette, minta lángokban állna, de ehettünk volna még szőrös tányérból vagy akár egyenesen egy rózsaágyon fekvő próbababáról is.

extraordinarily-odd-photographs-from-a-rothschild-party-in-1972

rot

surr8

Yves Saint Laurent: Opium Launch Party (1978)

Az 1977-ben megjelent Opium névre keresztelt parfümével YSL nemzetközi botrányt keltett. A parfümöt több országban is betiltották és százak tiltakoztak a piacra kerülése ellen is. Mindezt hogyan kezelte a tervező? Természetesen egy hatalmas parti megrendezésével! A helyszín egy hajó orchideákkal és egy hatalmas Buddha-szoborral, majd az este végpontja pedig a Studio 54. Többek között Cher, Truman Capote és Diana Vreeland is kivette részét az ünneplésből, ám volt egy nagy hiányzó is: Andy Warhol ugyan kapott meghívást, de mégsem jelent meg, ám a naplójában írtak alapján megbánta, hogy nem volt ott a fényűző YSL Opium éjen.

ysl

YSL's Opium Perfume Launch Party, New York

Madonna: Bedtime Story pizsama party (1995)

Madonna egyedi módját választotta új videoklipje premierjének: egy hatalmas pizsamapartit dobott össze, melyet bárki élőben figyelemmel kísérhetett az MTV-nek köszönhetően. A 90-es évek legnagyobb sztárjai mellett néhány szerencsés rajongó is ott lehetett az estén. A témához híven a popkirálynő egy hosszú kék pizsamában lépett fel táncosai kíséretében, majd egy piros ruhára váltott és egy könyvből olvasott fel a tömegnek. Mindezt a videó bemutatója követte, mely a kor egyik legnagyobb költségvetésű klipje volt. Legközelebb egy ilyen pizsiparti otthon?

bs-party-21

Madonna bs-party-22

Paris Hilton 21. születésnapja (2002)

A „nincs-semmi-tehetségem-de-van-egy-felvételem” koronázatlan királynőjének partija, avagy apuci kicsi lánya nagykorúvá vált és ezt meg kell ünnepelni. Több vendég nevét is megemlíthetnénk, akik az este folyamán felbukkantak, pontosabban esték kapcsán, mivel Paris Hilton születésnapi bulija 5 napon keresztül tartott, 5 különböző városban (London, New York, Tokió, Los Angeles, Las Vegas). Ez természetesen 5 eltérő ruhát is jelentett, melyek közül egy annyira elnyerte Kendall Jenner tetszését, hogy egy az egyben lekoppintotta saját 21. születésnapjára (no comment). A néhány nap semmi másról nem szólt, mint a pénzszórásról és Hilton kisasszony éltetéséről, ami 75.000 dollárba került vendégenként. De mindenki nyugodjon meg, apu fizetett!

paris_212

parishilton

Agathe Snow 24 órás táncestje (2005)

4 évvel a New York-i terrortámadás után a művésznő egy hedonista módját választotta a megemlékezésnek: egy maratoni hosszúságú táncmulatsággal rukkolt elő a nagy napra. A történet legérdekesebb része, hogy 9 kamerával rögzítette az eseményeket, melyekből egy ugyan eltűnt, de így is fennmaradt 192 órányi felvétel. A vágás fájdalmas munka lehetett, de minden bizonnyal megérte: 10 évvel később, 2015-ben egy 24 órás film készült belőle, melyet a Guggenheim Múzeumban mutattak be Stamina néven.

wkot

agathe4

agathe3

agathe2

agathe5

agathe

Alexander Wang: Frat Party (2011)

A fiatal tervező az afterpartik koronázatlan királya, melyek körül legalább akkora a felhajtás, mint divatbemutatói körül. Mindez nem meglepő, hiszen hol máshol is tűnne fel ugyanazon a helyen Anna Wintour és Tyler, The Creator is? Hatalmas táncparkett, villogó fények, trashy Playboy-poszterek a falakon és felfújható gumibabák… De egy másik alkalmat is említhetnénk, legutóbb például #wangfest néven is szólt a basszus a designernek köszönhetően. Egy azonban mindegyikben közös: gyorskaja, alkohol és durva arcon pörgés! Légyszi, légyszi valaki juttasson be minket egy Wang afterpartira!

wkf

wang

wkjogrf7

wangkjo

wkog

Szerző: Tamás Cintia

Képek: Pinterest

Legyél te az első hozzászóló!