Wim Wenders premier és a nagyvárosi élet problémái a 7. Építészeti Filmnapokon

Mindennapi életünk egyik legmeghatározóbb pontja az épített környezetünk, ezért nem vitás, hogy érdemes időnként kicsit több szót ejteni róla, akár kevésbé hagyományos keretek között is. A 7. alkalommal,  március 5. és 8. között jelentkező Budapesti Építészeti Filmnapok például remek alkalmat szolgáltat erre.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ nyolc éve indított fesztiválja küldetéséhez híven idén is szórakoztató formában kívánja feltárni a kortárs építészet, urbanisztika és design mélyrétegeit. A fő hangsúly ezúttal a nagyvárosi élet aktuális problémáira helyeződött, amelyeket a szervezők több mint 30 friss, cselekvésre bíró nemzetközi dokumentumfilmen keresztül világítanak meg.

A fesztivál nyitánya, a Telepi álmodozás például egy lebontásra ítélt londoni lakótelep közösségének történetét bemutatva igyekszik körüljárni azt a kérdést, hogy hogyan védekezhetnek a lakók az őket ellehetetlenítő hatalmakkal szemben. Meglehetősen érdekesnek ígérkeznek a sokszor kísértetvárosként továbbélő filmstúdiók, vidámparkok helyzetével és a kelet-európai országok rendszerváltozás előtti örökségével foglalkozó művek is. De szó lesz még alulról szerveződő építészeti kezdeményezésekről, a nagyvárosok arculatát befolyásoló emberi tényezőkről és a hagyományos és modern infrastrukturális megoldások között feszülő ellentétekről is. A vetítéseket ismét beszélgetések kísérik, az alaphangulatot pedig Budapest főépítészének dj szettje alapozza meg. A fesztivált március 9-én Wim Wenders A kultúra katedrálisai című 3D-s portréfilmjének premierje zárja az Uránia moziban.

7. Budapesti Építészeti Filmnapok

Időpont: 2015. március 5-8.

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

Részletekért katt IDE vagy IDE !

Legyél te az első hozzászóló!