Xmas Kitchen: fullos ünnepi dekoráció kezdőknek

dekor1-1

Karácsonykor a ház minden pontját ünneplőbe öltöztetjük, miért hagynánk ki a konyhát? Bár sokak szerint karácsonykor semmi sem túlzás, mi mégis migrént kapunk a túltolt giccsparádétól. Nem kell mindenhol angyaloknak és mikulásoknak díszelegniük, sőt az illatosított gyertyákból is törekedjünk minimalizmusra! Az általunk bemutatott ünnepi asztal- és konyhadekorációk egyszerűségükben, letisztultságukban hordozzák a karácsony fényét. Legyen az idei irányvonal tehát a „sok örökzöld egy csipetnyi csillogással”, ami szebb és mutatósabb, mint gondolnátok!

Még a haladó szintű konyhatündérek számára is nagy megmérettetést jelent, hogy tökéletes karácsonyi menüt szervírozzanak az ünnepi asztalra. Hát még egy kezdő számára! A profizmus (vagy annak hiánya) ellenére ilyenkor általában mindenkiből előbújik egy kicsit a maximalista Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay, hogy a hipermodern és a tradicionális receptek mezsgyéjén egyensúlyozva, kisebb-nagyobb konyhai bakik útján megszülethessen a h-i-b-á-t-l-a-n menüsor.

dekor2-1

Természetesen még időben előkerülnek a féltve őrzött porcelánok, a csillogó evőeszközök és a ropogós, hófehér abroszok is. A töltött pulyka és a halászlé már a tűzhely körül türelmetlenkedik, a süteményhadseregek pedig készen állnak a több napig tartó kalóriatámadásra, így itt az idő, hogy az ínycsiklandozó falatok mellett feldíszítsük az asztalt és környékét is!

Természetes alapanyagok

A fenyőfa nemcsak szép, de kellemes illatú is, ezért szuper dekor anyag. Tegyük vázába, készítsünk belőle koszorút, vagy csak simán helyezzünk pár ágacskát textilszalvétákra. Egyébként a fenyőnek nemcsak a levele mutatós, hanem a toboza is, ezért bátran használjuk díszítéshez! Natúran, vagy arany spray-vel lefújva is szép dekoráció lehet. A tobozokat helyezzük ömlesztve egy hatalmas kerámia- vagy üvegtálba, vagy csak egyszerűen ültessük poharak, tányérok mellé.

dekor4-1

A különböző ciprusfélék közül még a tuja is jól használható alapanyag. Előnye, hogy nincsenek szúrós tűlevelei, ezért könnyebb vele dolgozni, pluszban pedig sokkal sűrűbb látványt kelt, mint a fenyő. Egy vékony sávban helyezzük az ágakat az abrosz teljes hosszára, majd tegyünk közéjük kisebb-nagyobb gyertyatartókat, szárított narancskarikát, vagy apró fényfüzért, díszgömböket. A babonások beszerezhetnek fagyöngyöt is, mert kétségkívül nagyon feldobja az ünnepi látványt.

dekor3-1

A díszítéshez használhatunk még egyébként rozmaringágat is, ami szintén nemcsak szép, de hihetetlen aromájú is. Készítsünk belőle kis koszorúkat, melyeket cédulákkal ellátva ültetőkártyákként használhatunk!

Láthatjátok, hogy rengeteg, szuper alapanyagból válogathatunk, amikkel ünnepi dekorációt készíthetünk. De nézzük, miben és hogyan tálaljuk a karácsonyi menüt!

Nagymama étkészletétől az újhullámos kerámiákig

A fő szempont, hogy terítékünk összképe harmonikus legyen. Ha például hat főt várunk vacsorára, ám nincs ugyanennyi egyforma porcelánunk, akkor inkább tegyük csak ki a hétköznapi, fehér kerámia étkészletünket. Ne keltsen szedett-vedett benyomást az ünnepi asztal, mert az kissé kiábrándító! Persze, tudjuk mi, hogy sokkal lényegesebb az a csinos grillezett lazac vajmártásban meg az a kacér gesztenyével töltött pulya, de házigazdagént, bizony figyeljünk oda a részletekre és legyünk precízek!

dekor6-1

Egyébként az étkészletek stílusát és anyagát tekintve szinte bármi megengedett, kivéve a műanyag. Inkább ne annyira erőltessük! A színvilág lehet sötét vagy világos, arannyal futtatott vagy tradicionális mintákkal tarkított. Ha pedig a fent említett dekorációt követted, a terítéked lehet hangsúlyosabb, ám ha a dekor kicsit díszesebbre sikerült, akkor maradj a minimál terítéknél!  A képlet egyszerű…

dekor7-1

Képek:  Kezemura, Konda Brigi Kerámia, Pinterest

Szerző: Sashegyi Petra

Legyél te az első hozzászóló!