Tavaszi trend cover 1
Divat
2023. 04. 17.

3+1 tavaszi trend a PS-től – avagy mit viselj, ha beköszönt a meleg


Az idei tavasz anyagok és formák kavalkádját kínálja nekünk - Farmertől a csipkéig, virágtól a zsebig kifejezetten izgalmas trendekből válogathatunk. A jó idő már egy karnyújtásnyira tőlünk, ezért készítettünk nektek egy  gyűjtést a következő szezon  inspirációiból. 

Ahogy az első napsugarak kibuknak a felhők mögül, és már érezni az erejüket is, rögtön arról kezdünk álmodozni, hogy mit veszünk fel a meleg időben. A napfényre már talán nem kell sokat várni, így el is kezdhetünk inspirációt gyűjteni az előttünk álló időszakra. Miután a nagy divatházak és menő márkák tavaszi-nyári kollekciói bemutatásra kerülnek, kirajzolódnak a szezon trendjei. Mi most a nemzetközi divatszcénából inspirálódva összeszedtünk nektek 4 olyan stílust, amik uralni fogják a meleg hónapok öltözködését. A ’90-es évek és a Y2K irányzatai továbbra is reflektorfényben maradnak, a klasszikusok pedig új arcukat mutatják 2023-ban.

1. Denim on denim

Levi Strauss, Britney Spears és Justin Timberlake, Négyen egy gatyában, 2023…Mi a közös pont? A farmer!

Az idei évre jósolt nagy trendek egyike a farmer – nemcsak nadrágokra gondolunk, hanem farmer ruhára, felsőre, szoknyára, dzsekire, illetve kiegészítőkre minden mennyiségben. Olyan régóta van jelen a farmer a divatvilágban, hogy azt gondolhatjuk, már mindent láttunk, ennek ellenére mégis találkozhatunk izgalmas szabásokkal, új formákkal és meglepő párosításokkal az idei felhozatalban. 

Az ikonikus 501®-es Levi’s nadrág ráadásul most ünnepli a 150. születésnapját, ami még relevánsabbá teszi a trend virágzását. 4 fő formában láthatjuk majd a farmert: maxiszoknyaként, nagyon bő szárral vagy ujjal, patchwork stílusban, illetve tetőtől talpig harmonizáló szettként. Ezeken mind érezzük a ’90-es évek hatását, ami még mindig elég dominánsan befolyásolja a 2020-as évek divatját.

Farmer 2


A hazai márkák kínálatában is találunk hasonló darabokat, vegyük például a Celeni izgalmas farmerdzsekijét:

002 25


2. Maximalista virágok

„Virágok? Tavasszal? Eredeti.” – szól az ikonikus mondat a Meryl Streep által alakított divat-nagyágyú szájából. A farmerhez hasonlóan erre a trendre is lerágott csontként – vagy időtlenként, kinek mi – tekinthetünk. De mielőtt elhamarkodott kijelentéseket tennénk, nézzük meg közelebbről a 2023-as virágos darabokat. A pasztelles színek úgy tűnik, maradnak, de az élénkebb virágszínek is megjelennek a pink, a kék vagy a lila árnyalataiban. A maximalizmus (továbbra is) hódít, ami a különböző színek, minták, stílusok mixeléséről szól „a több az több” alapon. 

Sok helyen láthatunk majd egy ruhán belül többféle virágmintát és ezerféle színt például. A 2022/23-as őszi-téli kifutón már találkozhattunk hiperrealisztikus virágokkal a Schiaparelli modelljein, az idei szezonban pedig a Loewe fényes felületű flamingóvirágai folytatták a sort. Az haute couture művészetével egyenrangú kreációkat természetesen nem tudnak alkotni a hétköznapi ember számára megfizethető márkák, így egyszerűbb 3D-s virágokkal rukkoltak elő. A realisztikus anyag-virágok (például rózsák) megjelennek az új kollekciók darabjain.

Viragok 2


Ha hazai tervezőtől vásárolnál, a Daige legújabb kollekciójában is találsz néhány üde, pasztelles darabot, mint ez a mellény-bermuda együttes:

3. Zsebek mindenhol

A szezon nagy visszatérője a cargo nadrág, így a Y2K irányzat sem marad képviseletlenül. Ha meghalljuk a szót, egy laza és sportos, inkább kényelmes, mint trendi fazont látunk magunk előtt, ami a street style-t kedvelők darabja. A sok zseb miatt a nők bizonyára ujjongnak a trend visszatérésének hallatán, ugyanis már-már nevetséges módon ki vagyunk éhezve egy jó zsebes nadrágra – a legtöbbre ugyanis nem, vagy csak hamis zsebeket tesznek a ruhagyártók. 

Ami még jobb hír, hogy a zsebek nem csak a cargo nadrágok oldalán, de több másik ruhadarabon is megjelennek. A kifutókon zsebes mellényekkel, kabátokkal, dzsekikkel és szoknyákkal is nagy mennyiségben találkozhattunk. A praktikusság mellett az elegancia és a cool-faktor is nagy szerepet kap, ezért a hagyományos anyagokat kiegészítvén például szatén vagy farmer cargo nadrágokat is láthatunk, illetve elegáns öltönynadrág formájában is megjelenik.

Cargo 2


A Printa 2023-as tavaszi kollekciójában megtalálható egy funky zsebes szett (mellény és cargo) ha te is meglovagolnád a trendet:


4. Áttetsző, csipkés könnyedség

A hálóingre vagy fehérneműre hajazó, áttetsző darabok népszerűek lesznek idén tavasszal – láthattuk őket többek között a Coperni, a Valentino, a Prada és a Tom Ford márkák kifutóin. Ez a merészebb stílus nem feltétlenül való mindenkinek, de természetesen visszafogottabb verzióban is megtálalható. 

A főszerep a szuper-nőies daraboké, amit csipkés részletekkel, fűzőkkel, áttetsző anyagokkal hangsúlyoznak a tervezők. Itt az ideje, hogy a hálóruhák kijöjjenek a napfénybe! Ha bevállalósabb vagy, próbálj ki egy teljesen átlátszó maxiruhát, ha pedig visszafogottabb verziót viselnél, kísérletezz egy corset-szerű csipkés felsővel, aminek a tetejére feldobsz egy lenge inget vagy egy elegáns blézert.

Áttetsző


Ha elnyerte a tetszésedet a trend, akkor kedvedre való lehet például ez a szolid AERON darab is:

Áttetsző AERON 1
Celeni- Albertfalvi farmerdzseki
€ 205
AERON - Szatén pezsgőszín ruha
€ 495
Daige World - SIERRA jacquard mellény
€ 265,00
Daige World - JARDIN jacquard short
€ 155,00
Printa - bő cargo nadrág
48.900 HUF
Printa - cargo mellény
31.900 HUF


Írta és összeállította: Kasza Dóra 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák