Borito2 1
Divat
2023. 06. 14.

3D nyomtatás - a ruhakészítés jövője?


A XXI. században a technológia korábban sosem látott mértékben fejlődik, ami számtalan előnnyel és hátránnyal jár. A divatipar számára könnyebbség, hogy gyakorlatilag bárhol a világban elérhetőek a különböző anyagok, gyártási technológiák, könnyen tartható a kapcsolat a beszállítókkal, kivitelezőkkel. Ez azonban komoly aggályokat vet fel a fenntarthatósággal kapcsolatban, amire egy viszonylag új technológia ad nagyon ígéretes választ: mégpedig a 3D nyomtatás.

Mit jelent a 3D ruhatervezés?

A 3D ruhatervezés gyakorlatilag egy teljesen új koncepció a ruhatervezésben, ahol digitálisan pontosan megtervezhető és legyártható minden egyes ruhadarab anyagában, mintáiban, minden részletében, anélkül, hogy rengeteg szabásmintát és mintadarabot kellene legyártani.

Egy kollekció tervezése és kivitelezése során ugyanis a hagyományos eljárásban egy kész ruhadarabot több próbadarab előz meg, ahol kiszűrik a kivitelezhetetlen részleteket, rossz szabásmintákat, nem megfelelő méretezéseket stb. Ez pedig nemcsak a hosszú munkafolyamat, hanem a rengeteg elpazarolt anyag miatt sem fenntartható.

Borito2 1


Hogyan működik?

A 3D ruhakészítés során egy 3D prototípus készül 2 dimenziós digitális terv alapján. A 3D technológia segítségével a tervezők szinte teljesen realisztikus képet kapnak arról, hogyan fog kinézni a valóságban az általuk megálmodott ruhadarab. Minden részletét aprólékosan megtervezhetik, ellenőrizhetik, a szoftverekbe betáplált modellek adatai alapján pedig tökéletesen testre tudják szabni a terveket, így a nyomtatás során gyakorlatilag felesleges hulladék nélkül készül el egy adott ruhadarab.

Mik az előnyei?

 • Felgyorsítja a folyamatokat - hiszen nincs szükség fizikai előkészítésre, mintadarabok gyártására, a szoftverek minden részletet megterveznek.
   
 • Költséghatékony - hiszen, mivel nincs szükség mintadarabok gyártására, a különböző konfekcióméretek ellenőrzésére sincs, minden méret megtervezhető digitálisan
   
 • Csökkenti a hulladéktermelést - a nyomtatás során csak a teljes ruhadarab készül el fizikai valójában, így gyakorlatilag nem keletkezik felesleges gyártási hulladék.
   
 • Garantálja a jobb illeszkedést - hiszen betáplálhatóak a modellek adatai, nem lesznek elszabások, feleslegesen kilógó/elálló részletek.
   
 • Nincs szükség készletfelhalmozásra - gyakorlatilag eladható a termék úgy is, hogy nincs még legyártva, hiszen az adatok alapján a nyomtatás bármikor könnyedén kivitelezhető.
   
Ruha2 1


Hol találkozhatsz vele?

A legelső 3D technológiával készült ruhadarabok az 1980-as évekre nyúlnak vissza, azonban ekkor még sokkal bonyolultabb, nagyobb gépekre volt szükség a gyártáshoz, ami rendkívül költségessé tette a folyamatot.

A legújabb, korszerű technológia által gyártott darabokat a 2010-es évek második felében kezdték el bemutatni a nagyobb divatházak, mint az Emilio Pucci, a Moschino, vagy épp a Helmut Lang. Ezek a márkák mind arról számoltak be, hogy ezen ruhákat nagyjából 30%-kal kisebb költséggel tudták előállítani. 

Ruha1 1


Ma már vannak kifejezetten digitális, virtuális divatházak, mint pl. az amszterdami székhelyű The Fabricant, akik csak digitálisan hoznak létre ruhadarabokat, az ügyfelek pedig magukra szabhatják őket a virtuális térben, pl. social felületekre készíthetnek olyan tartalmat, amiben ezeket a ruhákat “viselik”.

Az új technológia a magyar divatiparban is szép lassan kezd megjelenni: pl. az Aeron ZERO vonala 3D kötött ruhákból áll, a 878co pedig fenntartható okos-vitorlásruhákat dobott piacra. Az ékszertervezésben is megjelenik, Kiskéry Dániel, a Kiskery Design márkanév alatt készít különleges darabokat a 3D technológia adta lehetőségekkel.
 

szöveg: Udvarhelyi-Horváth Viktória
képek: pinterest.com | Moschino x Sims


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák