Screen Shot 2024 01 25 at 12 25 08 PM
Design
2024. 02. 12.

A ’60-as és a ’70-es évek újra beköltöznek otthonainkba


Egyre nagyobb az érdeklődés az IKEA ikonikus termékei iránt, ezért a vállalat merészen újragondolta a Nytillverkad kollekció örökzöld darabjait és új köntösbe öltöztette őket. A termékcsalád legújabb kiadása ezúttal a '60-as évek és a korai '70-es évek kellemes és játékos hangulatát kelti életre úgy, hogy közben a mai kor otthonával kapcsolatos elvárásoknak is megfelel. A kollekció Karin Mobring és Gillis Lundgren tervezők ikonikus termékeit helyezi előtérbe. Az újragondolt termékek 2024 januárjától kaphatók az IKEA áruházakban.

„A vintage bútorok reneszánszukat élik manapság, és egyre nagyobb a kereslet az olyan IKEA termékek iránt, amelyek időközben a gyűjtők kedvenceivé váltak. Ezért döntöttünk úgy, hogy visszahozunk néhány ikonikus dizájnt, és örömmel látjuk, hogy életkortól függetlenül minden vásárlónk érdeklődéssel fogadja ezeket a termékeket. Különösen a fiatalok mutatnak lelkesedést a múlt iránt, és büszkén mutatják meg a saját ízlésüket a termékek segítségével az otthonukban. "
Johan Ejdemo, az IKEA of Sweden globális dizájnmenedzsere.
Screen Shot 2024 01 25 at 12 25 24 PM

A márka a Nytillverkad kollekcióval kelti életre a korábbi ikonikus darabjait, olyan új színekkel és anyagokkal, melyek megfelelnek a modern kor igényeinek és elképzeléseinek, de mégis büszkén idézik vissza azt a korszakot is, amiben az eredeti termékek megszülettek. A kollekció harmadik kiadása abból az időszakból merít inspirációt, amikor a fiatalok, a popzene és a politikai tüntetések formálták a világ alakulását. Akkoriban az IKEA új anyagokat vezetett be, mint például a festett forgácslap és a műanyag, hogy bútorai fiatalosabb hatást keltsenek. Merész formák, vidám színek, kényelmes ülőbútorok és puha, hosszú szálú szőnyegek jellemezték az akkori lakberendezési stílust, a Nytillverkad új kiadása pedig lehetővé teszi, hogy újra átélhessük azokat az éveket.

Karin Mobring volt az IKEA első olyan női tervezője, aki jelentős hatást gyakorolt az IKEA stílusára. 1964-ben Ingvar Kampradnak megakadt a szeme egy Karin által tervezett fafotelen a stockholmi bútorvásáron, ezért felkérte, hogy csatlakozzon az IKEA csapatához.  1970-re Karin az IKEA egyik legtermékenyebb irányzatteremtő tervezőjévé vált. Bár Karin formanyelve a klasszikus, vidéki skandináv stílusban gyökerezett, mégis nagyon sokoldalú volt, és közel száz IKEA terméket tervezett. A CROMI dohányzóasztal az egyik emblematikus alkotása, mely a Nytillverkad kollekció tagjaként BAGGBODA néven kel új életre fehér vagy világossárga asztallappal és krómozott vázzal.

Gillis Lundgren tele volt ötletekkel és lelkesedéssel, már akkor pontosan maga előtt látta a kész terméket, amikor az még meg sem született. 1954-ben csatlakozott az IKEA-hoz és szorosan együttműködve Ingvar Kampraddal fontos szerepe volt abban, hogy az IKEA eljutott oda, ahol ma tart. Gillis részt vett az IKEA logójának megtervezésében, illusztrálta a katalógusborítókat, lefotózta a termékeket, és bútortervezőként is tevékenykedett. Egyik ikonikus terméke, a MILA fotel, amely DYVLINGE forgószékként tér vissza. Az 1969-es kényelmes PUCK fotel is új életre kel SOTENÄS néven.

SKOGSTUNDRA Váza
7 990 Ft
BAGGBODA Dohányzóasztal
26 990 Ft
DYVLINGE Fogrfófotel
79 990 Ft
SOTENÄS Fotel
89 990 Ft

Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák