salt
Esemény
2022. 11. 05.

A MICHELIN Guide díjátadó 2022-ben elhozta az első vidéki csillagot


A francia étteremkalauz kihirdette a 2022-es év díjazottjainak listáját. Idén a csillaghullás az ország egész területén izgalmas eredményeket hozott, két vidéki Michelin-csillaggal is büszkélkedhetünk. Kétcsillagos éttermi kitüntetés, megannyi ajánlás, Bib-Gourmand és zöld Michelin-csillag született. 

 Michelin

Nézzük, kik várnak a gurmék felfedezésére a Guide szerint!

Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. 

Salt Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol szorosan együttműködve a csapat tagjaival olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket.

salt

7 étterem kapott egy MICHELIN-csillagot:

42 (Modern konyha), új csillag: Barna Ádám a budapesti St Andrea étteremből ment át az ország egyik északi városába, és máris komoly hírnevet szerzett magának. A hátteret egy modern külsőt kapott városi ház szolgáltatja, ahol a vendégek két kóstolómenü közül választhatnak, amelyek a hagyományt és a modern megközelítést ötvözik. Ádám magyar gyökerek iránti tisztelete a kreatív, kifinomult és olykor játékos, de mindig zamatos ételekben mutatkozik meg.

Rumour (Kreatív), új csillag: Az első MICHELIN-csillagát a sanghaji Taian Table étteremben szerezte Rácz Jenő, aki hazavágyott Magyarországra, és megnyitotta saját éttermét. Az elrendezés – a nyitott konyha köré épült pult – lehetővé teszi a vendégek számára, hogy élvezzék azt a nyugodt és magabiztos szenvedélyt, amit a chef demonstrál. A kóstolómenü 11 fogása kreatív és modern ételekből áll, amelyek kifinomultak és tökéletes egyensúlyban vannak.

Babel (Modern konyha): A Babel a hagyomány és a modern megközelítés tökéletes ötvözete. A falain még láthatóak az 1838-as nagy pesti árvíz nyomai, de a hely mégis sikkes és stílusos a tulajdonos, Hubert Hlatky-Schlihter szenvedélyének és Dékány Annamária belsőépítésznekköszönhetően. A konyha jellege is hasonló: a többfogásos kóstolómenü újragondolt és érzékeny elemekből áll, amelyek gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaznak, és amelyek utalnak a magyar örökségre is.

 Borkonyha Kitchen (Modern konyha): Ez a visszafogott megjelenésű étterem a Bazilika közelében található, és bár a hagyományosnak kinéző hely nem ígér túl sokat, hiba lenne elsétálni mellette. A konyha csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozik, melyekkel a legnagyobb tisztelettel bánnak, és ez teszi lehetővé, hogy ragyogjanak. Az ételeken érezhető   a finom magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, az ízek figyelemre méltóan intenzívek. A borok itt is kulcsfontosságúak, százféle közül választhatunk, amelyeknek negyede kimérve is elérhető.

 Costes (Modern konyha): Elegancia és kifinomultság vezeti a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Kérjünk helyet a fő helyiség elejében a térélmény elérése érdekében, aztán adjuk át magunkat a lelkes várakozásnak, miközben a sommelier bemutatja a kivételes, főként magyar borokból álló válogatást. A modern, hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket, olyan felejthetetlen fogásokat megalkotva, amelyek nem csupán lenyűgözően néznek ki élénk színeikkel és művészi stílusukkal, de tele vannak vibráló, egymást kiegészítő ízekkel.

 essência (Modern konyha): A portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago, és magyar felesége, Éva egy szívélyesen vezetett, ízeiben eltérő éttermet hozott létre a város szívében. Egy kis, boltíves ablakokkal teli világos helyiség vezet az értékes asztalok mellett a nyitott konyháig egy meghittebb terembe, ahol a kék és fehér csempedíszítés emlékeztet Tiago örökségére. Választhatunk a portugál és a magyar menü közül, vagy dönthetünk a kóstolómenü mellett, amely mindkettőt ötvözi– szó szerint a legjobbat nyújtva mindkét világból. Az ételek magabiztosan megtervezettek és elegánsak, és Tiagónak ügyes érzéke van a fűszerezés egyensúlyának megteremtéséhez.

Salt (Modern konyha):   Egy boutique hotelen belül helyezkedik el ez a kicsi, szofisztikált étterem, amelynek nyitott konyhája a stílusosan megvilágított terem szerves része. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesenmegalkotott fogásokból áll – melyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

Michlein2

6 étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha).

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért.

A MICHELIN Green Star a fenntartható gasztronómiát díjazza. Az otthon termesztett és helyi alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére. A Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt érdemelték ki a zöld díjat

michlain3

Az eseményen három különleges elismerés is napvilágra került. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.

A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, és ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.

 A Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből

 A Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, az indoklás szerint, „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.


pscreative.27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Portfolió