Esemény
2022. 11. 05.

A MICHELIN Guide díjátadó 2022-ben elhozta az első vidéki csillagot


A francia étteremkalauz kihirdette a 2022-es év díjazottjainak listáját. Idén a csillaghullás az ország egész területén izgalmas eredményeket hozott, két vidéki Michelin-csillaggal is büszkélkedhetünk. Kétcsillagos éttermi kitüntetés, megannyi ajánlás, Bib-Gourmand és zöld Michelin-csillag született. 

Nézzük, kik várnak a gurmék felfedezésére a Guide szerint!

Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. 

Salt Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol szorosan együttműködve a csapat tagjaival olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket.

7 étterem kapott egy MICHELIN-csillagot:

42 (Modern konyha), új csillag: Barna Ádám a budapesti St Andrea étteremből ment át az ország egyik északi városába, és máris komoly hírnevet szerzett magának. A hátteret egy modern külsőt kapott városi ház szolgáltatja, ahol a vendégek két kóstolómenü közül választhatnak, amelyek a hagyományt és a modern megközelítést ötvözik. Ádám magyar gyökerek iránti tisztelete a kreatív, kifinomult és olykor játékos, de mindig zamatos ételekben mutatkozik meg.

Rumour (Kreatív), új csillag: Az első MICHELIN-csillagát a sanghaji Taian Table étteremben szerezte Rácz Jenő, aki hazavágyott Magyarországra, és megnyitotta saját éttermét. Az elrendezés – a nyitott konyha köré épült pult – lehetővé teszi a vendégek számára, hogy élvezzék azt a nyugodt és magabiztos szenvedélyt, amit a chef demonstrál. A kóstolómenü 11 fogása kreatív és modern ételekből áll, amelyek kifinomultak és tökéletes egyensúlyban vannak.

Babel (Modern konyha): A Babel a hagyomány és a modern megközelítés tökéletes ötvözete. A falain még láthatóak az 1838-as nagy pesti árvíz nyomai, de a hely mégis sikkes és stílusos a tulajdonos, Hubert Hlatky-Schlihter szenvedélyének és Dékány Annamária belsőépítésznekköszönhetően. A konyha jellege is hasonló: a többfogásos kóstolómenü újragondolt és érzékeny elemekből áll, amelyek gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaznak, és amelyek utalnak a magyar örökségre is.

 Borkonyha Kitchen (Modern konyha): Ez a visszafogott megjelenésű étterem a Bazilika közelében található, és bár a hagyományosnak kinéző hely nem ígér túl sokat, hiba lenne elsétálni mellette. A konyha csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozik, melyekkel a legnagyobb tisztelettel bánnak, és ez teszi lehetővé, hogy ragyogjanak. Az ételeken érezhető   a finom magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, az ízek figyelemre méltóan intenzívek. A borok itt is kulcsfontosságúak, százféle közül választhatunk, amelyeknek negyede kimérve is elérhető.

 Costes (Modern konyha): Elegancia és kifinomultság vezeti a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Kérjünk helyet a fő helyiség elejében a térélmény elérése érdekében, aztán adjuk át magunkat a lelkes várakozásnak, miközben a sommelier bemutatja a kivételes, főként magyar borokból álló válogatást. A modern, hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket, olyan felejthetetlen fogásokat megalkotva, amelyek nem csupán lenyűgözően néznek ki élénk színeikkel és művészi stílusukkal, de tele vannak vibráló, egymást kiegészítő ízekkel.

 essência (Modern konyha): A portugál konyhafőnök-tulajdonos Tiago, és magyar felesége, Éva egy szívélyesen vezetett, ízeiben eltérő éttermet hozott létre a város szívében. Egy kis, boltíves ablakokkal teli világos helyiség vezet az értékes asztalok mellett a nyitott konyháig egy meghittebb terembe, ahol a kék és fehér csempedíszítés emlékeztet Tiago örökségére. Választhatunk a portugál és a magyar menü közül, vagy dönthetünk a kóstolómenü mellett, amely mindkettőt ötvözi– szó szerint a legjobbat nyújtva mindkét világból. Az ételek magabiztosan megtervezettek és elegánsak, és Tiagónak ügyes érzéke van a fűszerezés egyensúlyának megteremtéséhez.

Salt (Modern konyha):   Egy boutique hotelen belül helyezkedik el ez a kicsi, szofisztikált étterem, amelynek nyitott konyhája a stílusosan megvilágított terem szerves része. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesenmegalkotott fogásokból áll – melyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

6 étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha).

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért.

A MICHELIN Green Star a fenntartható gasztronómiát díjazza. Az otthon termesztett és helyi alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére. A Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt érdemelték ki a zöld díjat

Az eseményen három különleges elismerés is napvilágra került. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.

A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, és ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.

 A Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből

 A Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, az indoklás szerint, „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák