BAR Csap Viktor Bimbo ut230070 RET tif másolata 1 1 1
Design Interjú
2023. 09. 13.

A Studio Arkitekter dán stílusossága


A Studio Arkitekter modern, indusztrialista vonalakkal, játékossággal rendez be prémium üzleti- és magántereket az eklektikus dán igényesség jegyében — saját irodájukat pedig a szakma változatos díjaival rendezhetik be. A branding, art direction, az anyagismeret, a tárgytervezés, és az éttermek, hotelek, irodák és otthonok enteriőrjeinek nyelvén is beszélnek. Nekik köszönhetjük a 42 Restaurantot, a Mazel Tovot, Brklynt, Tokiot, Piros Pezsgőt. A munkáikat összefoglaló booklet épp most jelenik meg. Az alapító, Csap Viktor ad most interjút.

 

Aulich Utca Penthouse Render 01 En

A stúdió hamarosan tíz éves, és kábé tízen vagytok változott a csapat, vagy a manifesztótok az első évtizedben?

Az Arkitekter-t egyedül kezdtem, azóta nagyjából megtízszereződtünk. A kezdő gondolatok érvényesek ma is: magas kivitelű, egyedi belső tereket hozunk létre.

’Business is the best art’ mottónk a stúdió hibrid természetét mutatja: a művészi, koncepcionális igény, és alkalmazott műfajok felől való közelítés egyszerre jellemző ránk. E kettő összehangolása a feladatunk, megbízástól függően alakuló hangsúlyokkal.

A stúdió komplex input- és output oldallal rendelkezik, a tervezés megannyi részét a sokféle saját kiviteli gyakorlatunk fogja egybe, az így kialakult saját bútor line-unkkal, nemsokára induló webshopunkkal. Fontos hívószavunk a nemzetköziség is.

2023 05 26 Tatai Villa Render 07 En

Dániáról kvalitásos természetesség és midcentury-rajongás juthat eszünkbe — a modernség stílusjegyeiben ezek a bútorok az olykor jobb sorsot látott magyar szocialista bútorokkal is közösek? Ugyanitt: milyen volt Dániában tanulni?

Itthon is szuper bútorokat találni a funkcionalizmus jegyében, mely a Studio Arkitekter core identitását is adja — persze a megbecsültség és kontextus széles skálát mutat, ahogy a társadalmi különbségeink is adott esetben. 

A magyar funkcionalizmuson túlmenő design értékek az arányosabb-rendezettebb dán világ, illetve sokkal inkább már a mi stúdiónk küldetése is. A kortárs dán design önmagában sokirányú egyébként, a tradicionális fa szerkezetű épületektől egészen a koppenhágai operaház vízre fekvő, nagy  előtetős, üveg körstruktúrájú ikonikus épületéig.

Kommunikáció — Teamwork — Gondos implementáció

A gyakorlatfókuszú dán képzésem az építészet minden világába adott kóstolót, és mindenki érdeklődésének megfelelően specializálódhatott. Pillérei a döntő fontosságú ügyfélkommunikáció-prezentáció, a nemzetközi teamekben való közös munka, és a kivitelezés folyamatára fordított aprólékos figyelem voltak, melynek szellemében például az építési területek felépítését is végig kellett virtuális formában gondolnunk. Volt Ghána-i, izlandi, lengyel, iráni csoporttársam is, egymás szempontjainak megismerése elengedhetetlen volt a munka során. Másfelől a magyar oktatás színvonalas hard science-attitűdjének is részese voltam a Műegyetemen és az Ybl Miklós-on, sokat köszönhetek a szilárdságtan, vagy ábrázológeometria kurzusoknak például.

Aulich Utca Penthouse Render 03 En

Az említett dánság nálatok van, hogy letisztultságot mutat, van, hogy színes bársony ülőboxba, ornamentális tapétába, vagy neoklasszicista, extravagáns környezetbe épülve jelenik meg. Hogy alakul ez?

A tervezett lakótereink és üzleti tereink fele-fele arányban vannak. Mindig a megbízóval együtt gondolkodva alakulnak ki. A mi feladatunk az ő világukat a legjobb strukturális és művészi igénnyel leképezni, a legmegfelelőbb, legszakmaibb kódokat adni hozzá — a brandingen, art direction-ön keresztül a technikai részletekig. Gazdag az eszköztárunk, és a technológiai fejlődés által egyre gazdagodik — olykor bátran nyúlunk a szórakoztató ipar gesztusrendszeréhez is (pl. LED-falak, világító padló, stb.).

A technológiát másfelől az ergonómia, egyénre szabottság (például a megrendelő magasságához igazított bútormagasságok), és az adott ország építészeti specifikumai is meghatározzák (mondjuk helyi vízcső-keresztmetszetek, vagy sajátos ajtózár-mechanizmusok: New Yorkban például nem fekszenek az ajtók a keretre, hanem réssel záródnak). A nagyobb piacokról szólva: makropiaci jelenlétünket a diverzifikáció, és a szezonális munkák indokolják.

A harmadik adalék a megbízóval együtt alakuló ízlésbeli döntéseken alapuló egyedi stílus. Az Arkitekter átlagon felüli minőségi és stílusbeli sztenderdeket állít magának. A posztmodern óta a művészet az elmúlt korok elemeit szabadon vegyíti, és mi is adunk lehetőséget a stílusjátékokra.

A stílusunkban közös nevezőnk a dán karakter, és ha ez nevező, akkor számlálónk a játékosság és a hagyományok átlépése.
Sa

Tovább fogalmazva matematikául: ha a Studio Arkitekter igényes koordináta-rendszerében az X tengely a tervezésé, akkor az Y-tengely az anyagiságé és tárgyalkotásé. Hogy alakul az elmerülés az egyedi kivitelezésben?

A különleges kivitelezés a stúdiónkkal együtt él, egyszerre a funkciók és a stílusbeli egyediség felől is indokolt. Egész másfajta elvárásoknak kell a residential és a commercial szférákban eleget tennünk. Home design elemekből saját termékpalettánk állt össze idővel.

220927 BAR Csap Viktor Bimbo ut230077 jpg másolata

Az termékfejlesztést 2018-ban kezdtük az ikonikus homokóra lerakóval, azóta több lámpa, burkolat és kisbútor található a portfóliónkban - lerakók, bútorok, burkolatok, textilek, világítótestek adják saját termékeinket. Van saját 3D nyomtatónk, sokféle tárgyunk, kísérletünk. Tárgyaink a nemzetközi piacokhoz is jó kapcsolati pontokat adnak, egy szék például egész jól értelmezhető a legtöbb kultúrában.

Engem építészként vonz az anyagiság.

Az aktuális kedvenceim a fémes tükröződésű bútortextilek, és a bársonyszerű, és szőr inspirálta textúrák — mindkét irány intenzíven élteti a tereket, egyik a fényjátékok, másik az élő tapintása által.

Esztergom Pekseg Render 01 En 1 1

Mit gondolsz a kreatív ipar slágertopikjainak építészeti vonatkozásairól: a mesterséges intelligenciáról, az előregyártott otthonokról, a 3D nyomtatásról, akár a budapesti városszervezésről?

Először is, sorra nyílnak a fast fashion láncok home divíziói, a Coviddal és a home-office-al is átértékelődnek a személyes tereink. Tervezés oldalán az AI talán eszköz lesz a kezünkben, a gondolatiság, az irányítás továbbra is nálunk lesz.

Említettem, hogy 3D nyomtatással mi is kísérletezünk. Az ipari megvalósulásban igazán a humanoid robotokat látom izgalmasnak. Az előre gyártott, prefab home-ok nekem tetszenek — úgy látom, a hazai piacon egyelőre főleg nyaralókként kapnak igazán helyet. És a városról: az is lehet, Budapest belvárosában egyre gyakoribb lesz majd az eddig kihasználatlan, de jó infrastrukturális adottságú terek otthonokként való értelmezése.

220721 BAR Lehel 58229748 jpg másolata

Azt mondják, inspirálódsz a divat világából: mely tervezők a kedvenceid és milyen metszete van a divat és az enteriőrök halmazának?

Jacquemus és Virgil Abloh a kedvenceim a divatvilágban. A divat esszenciája, formái és színkódjai például jól továbbvihetőek az enteriőrtervezésben, és viszont: egyre gyakoribb a divat architekturális értelmezése, sőt az építészet—divat—művészet határain való alkotás. Szívesen társulnék én is divattervezőkkel egy-egy kollekcióban, vagy annak elemeiben.

220927 BAR Csap Viktor Bimbo ut230107 RET jpg másolata

Milyen terveitek vannak még, milyen lesz a jövőbeli Studio Arkitekter?

Értékeinket tekintve, amilyen eddig: érzékeny, egyedi, játékos, és designközpontú.

Sok munkánk van jelenleg, reméljük, ez marad így, ahogy van. Egy-egy projekt mindig hozza az új kihívásokat. A tervezés, a webshop, az interior-termékeink és a megjelenő kötetünk rajzolják meg a horizontot, és szívesen kacsintgatunk a nemzetközi piacok felé is.

Az elmúlt éveket felölelő friss, több színben megjelenő Studio Arkitekter-könyvünk betekintést enged a munkáinkba. Lapozgatva ti is elmerülhettek az Arkitekter művészet és belső design határán élő invenciózus, igényes világában. Az egyedi tervezésű tárgyaink köré pedig nemsoká online shop épül!

Sok sikert!

Köszi.

Be Funky collage

Studio Arkitekter | Web | Facebook | Instagram

Szöveg | Gyöngyösi Hunor 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák