396136426 317609237666183 2388333766353475261 n
Esemény Kult
2023. 11. 05.

Az életre kelt művészet: Bocuse d'Or - A szakácsok Olimpiája


Az ételkészítés művészete hosszú idők óta az emberiség kulturális örökségének  része. Az ízek, illatok és textúrák összjátéka nem csupán a testünket, hanem a lelkünket is táplálja. Az ételek megalkotása valódi művészet, amelyhez magas szintű szakmai tudás és elkötelezettség szükséges. Van egy verseny, ahol ez a művészet egészen különleges színt kap, és ahol a szakácsok az ételkészítés legmagasabb szintjén versenyeznek. A Bocuse d'Or világában a konyha egy valódi színpad, és a séfek a művészek a tányéron!

"Október 26-án izgalmas esemény zajlott a Hungexpon, ahol a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztesét választották ki, aki képviselni fogja hazánkat a norvégiai versenyen.
DSC4722

A versenyen négy tehetséges séf mért össze tudását saját commis-jaikkal és második commis-vaikkal: 

Balog Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László 

Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik  

Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel  

Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

A mostani versenyre – a szokásos módon – két étellel kellett készülnie a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kellett prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel volt, amelyhez kötelezően kellett használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot.

A verseny kiváló szakemberek felügyelete alatt zajlott, és a kóstoló zsűriben szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. A nyertes Kelemen Roland, aki kivételes teljesítményt nyújtott

396029440 317585574335216 7382235075781974631 n
Néhány szó Roland ételeiről:

Sóstói" zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

DSF6321

Fésűkagylóba göngyölt homár "Hortobágyi" barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

DSF6286 2

A Bocuse d’Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland, aki a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, majd a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve a Hunguest Sóstó szállodában dolgozik séfhelyettesként, és idén szerezte meg a Mesterszakács címet.

A magyar döntőn az életműdíjat is átadták, amit a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István kapott.

A Bocuse d’Or verseny a világ egyik legelismertebb szakácsversenye, és minden versenyen kiemelkedő szakmai tudást és tehetséget mutatnak be a résztvevők. Gratulálunk Kelemen Rolandnak és Pesti Istvánnak a kiváló eredményekhez!"


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák