Design
2019. 07. 23.

Brutalista bakancslista


A brutalista építészet – a Keleti Blokk közösségeitől a szociális bérlakásokig London északi részén – az 1950-es évek elejétől az 1970-es évek közepéig virágzott. Mára – elkerülhetetlen jelenlétének és Instagram-kompatibilis esztétikájának köszönhetően – egyenesen fétissé vált. A városi kultúrák egyik legátpolitizáltabb mozgalmának hátterében álló katalizátor egészen a második világháborúig visszavezethető. Mára pedig az egykori Jugoszlávia területén valóságos szellemépület-sorozatként várja a brutalizmus turistáit.

A FUEL kiadó legújabb albuma (Spomenik Monument Database) több mint 80 brutalista műemléket gyűjt össze, történetük, designjuk és jelentőségük bemutatásával. (A spomenik a szerb-horvát „emlék” szóból származik.) Amikor a Jugoszláv Királyságot Németország, Olaszország, Bulgária és Magyarország együttes erővel lerohanták, és Josip Broz Tito partizán hadserege mindenkit meglepő győzelemmel – és a szövetségesek minimális segítségével – visszafoglalta területeit és a régió egyesítésébe kezdett.

A második világháború hajnalán – Tito győzelmére alapozva – megszületett a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság, amely addig egymással folyamatosan háborúzó népeket egyesített: a mai Szlovéniát, Bosznia-Herzegovinát, Koszovóz, Horvátországot, Macedoniát, Szerbia és Montenegrót. Az új, de történelmileg megosztott ország vezetői egy nemzeti narratíva kidolgozásába kezdtek, amely kereteket és politikai szótárat adott a forradalomnak.

A “testvériség és egység” új környezete segítette, hogy az egykori vérontások helyett szövetségek alakuljanak ki, és ennek a szélesebb körű stratégiának voltak elemei ezek a robosztus, meghökkentő építészi csodák is, amelyek a régióban szétszórva mindenhol egy közös üzenetet hirdettek. Annak ellenére, hogy ezek a politikai útjelzők, a spomenikek – amelyek kedvenc sci-fi filmjeink látványvilágát inspirálhatták – ma is letagadhatatlanul és ignorálhatatlanul állnak, az európai és globális építészetben sokáig nem jelentek meg. Most a Spomenik albummal végre méltó helyükre kerültek, és biztosak vagyunk benne, hogy sokakat inspirálnak majd egy körútra ebben az izgalmas régióban. Katt az albumra!

Fotók: FUEL

Forrás: AnOther


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák