Villachez cover
Kult
2023. 04. 19.

Francia életérzés a Balaton-felvidéken


Színvonalas szálláshelyből sosem elég a Balatonnál. Íme, a legújabb: egy korhűn, de bátran felújított békebeli villa, ahol még az ökológiai lábnyomukra is figyelnek a profi borvacsorákat prezentáló tulajdonosok.

001


Az 1930-as évek elején épült, balatonszepezdi klasszicista villa a negyedik tulajdonosánál, a Karikás családnál született újjá. Az új tulajdonosok az épület eredeti formáját és elemeit a lehető legnagyobb mértékben igyekeztek megóvni a felújítás során. A család az év tizenkét hónapjában maga látja vendégül a nyugalmat kedvelő párokat egy inspiráló, különleges térben, ahol a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha barátokhoz érkeztek volna látogatóba. Ezért is esett a választásuk a „Chez les Amis” (azaz ’Barátoknál’) névre. 

006


Karikás Kriszta és Péter háromgyerekes házaspár, akik túlzás nélkül rajonganak a gasztronómiáért és a vendéglátásért. 
Péterben közgazdasági diplomája, később jogi, majd szálloda- és vendéglátóipari másoddiplomái megszerzése, illetve több tíz év multinacionális vállalati vezetői, illetve kkv tanácsadói és tréneri tapasztalat után megérett az elképzelés, hogy saját üzletet nyisson. És ehhez is a feleségében találta meg az ideális partnert. Kriszta tanár és közgazdász végzettségű, az ingatlanfejlesztés és -lízing területén kezdte a pályafutását, de a kézművesség és a konyhaművészet végig kísérte az életét.

010


Közös projektjükre felkészülésként elvégezte a Culinary Institute of Europe kulináris művészetek képzését, majd egy Michelin-csillagos étteremben szerzett gyakorlati tapasztalatot. 

Saját üzletük mellett – a mai napig – heti rendszerességgel gyakorol egy jó nevű budapesti étteremben, mert a folyamatos tanulást elengedhetetlennek tartja. Igyekeztek minden olyan szaktudást elsajátítani, amivel vendégeik kényelmét és igényeit ki tudják szolgálni: mindketten okleveles baristák, Péter pedig borismereti és sommelier képzéseken fejleszti ismereteit. Mindemellett odavan a járművekért, főleg a 70-es és a 80-as évek autói dobogtatják meg a szívét. Saját veterán autója is van, a Villába pedig összegyűjtötte és kiállítja a korszak klasszikus francia autóinak modelljeit.

A gasztronómiában az úgynevezett terroir szemléletet követik, azaz mindent a legközelebbi termelőtől, gyártótól szereznek be, hogy a Villa ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Ebben a szemléletben készülnek rendszeresen három vagy négy fogásos borvacsoráik. Szerencsére Balatonszepezd pontosan három borvidék: a balatonfüredi-csopaki, a badacsonyi és a Balaton-felvidéki találkozásánál fekszik. Pár tíz kilométeres körzetben számtalan kiváló borász munkájának eredményével ismerkedhetnek meg a látogatók. 

E három régió általuk legszebbeknek tartott boraiból mutatnak be tételeket, évszakonként változó és a speciális alkalmakhoz igazodó (például Márton-nap, Húsvét, Újév, stb.) ínyenc fogásokkal párosítva. Minden vacsora előtt – francia szokás szerint – „apero”-t tartanak, azaz a ház vendégeit egy kis beszélgetésre, egy ital közös elfogyasztására hívják. Tapolcai kézműves sörök és díjnyertes pálinkák mellett tipikus és népszerű francia italokat is bármikor fogyaszthatnak a vendégek. Méghozzá – barátokhoz illő módon – önkiszolgáló és önbevallásos rendszerben.

005


A hat darab kétágyas, híres francia színészekről elnevezett szobához változatos, a környékbeli farmok, kisüzemek portékáit és házi készítésű finomságokat felvonultató gourmet reggeli jár, speciality kávéval, amit a különleges étkezőben, a Balatont csodálva a teraszon, vagy a százéves tölgyek árnyékában kóstolhatnak meg az itt ébredők. A fenntartható működés célját szolgálja az is, hogy az energiaellátást döntő részben megújuló forrásból biztosítják. A fűtés és a hűtés mellett a kültéri jacuzzi is zöld árammal üzemel. Az elektromos járművel érkezők pedig tölthetik az akkumulátoraikat.

Karikásék missziója, hogy olyan miliőt teremtsenek a Káli-medencében, ahol a vendégeik átadhatják magukat a francia életérzésnek, ami nem más, mint mértékkel, de a legapróbb részletekig élvezni az életet, elfogadni a folyamatos fejlődés szükségességét, illetve keresni az ezt segítő inspirációt. 

Photo kredit: Szabadkai Attila, Villányi Csaba
Villa Chez les Amis – Barátoknál


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák