Customcollaborative2 1
Divat Kult
2023. 01. 28.

Custom Collaborative - Így néz ki egy fotósorozat, amely a fenntarthatóságot és az inkluzivitást részesíti előnyben


Amikor Ngozi Okaro 2015-ben megállapította a Custom Collaborative- et olyan világot képzelt el, amelyben mindenki hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez, társadalmi és gazdasági háttértől függetlenül. Alapjaiban szerette volna megváltoztatni a divatipart. Szervezete küldetései közé tartozik a káros anyag kibocsátás kiszorítása, az anyagpazarlás csökkentése és az inkluzivitás növelése. Camila Falquez columbiai fotográfus közreműködésével készült fotósorozatuk bizonyítékként szolgál arra, hogy a divatipar hogyan válthatja tettekre a sokszínűségről, befogadásról, valamint a környezeti fenntarthatóságról szóló szavait.

01 6 1 1


A Custom Collaborative egy tizennégy hetes képzési intézetet működtet, amely során alacsony jövedelmű és bevándorló nők elsajátíthatják a divatiparban való munkához szükséges kézműves és üzleti készségeket. A képzés elvégzése után lehetőség nyílik számukra, hogy a divatipar sokszínű területein dolgozhassanak. A szervezet alapítása óta, több mint hetvenöt különböző háttérrel rendelkező nő tudott elhelyezkedni a fenntartható divat világában. Van, aki a ruhakészítés rejtelmeiben merült el, van, aki nagy világmárkáknál helyezkedett el és olyan is akad, aki saját márkát alapított. 
 

02 4 1 1


A Custom Collaborative elsődleges célja az, hogy minden nőnek, aki részt vesz a programjukban segítsenek a saját útját járni a siker felé, bárhogyan is nézzen ki az számára. 
A divat szakmában elismert fotós Camila Falquez tizenhárom, a képzést elvégzett, és azóta sikeres nő, tizenhét megvalósult tervét kapta lencsevégre. A fotózás lényege elsősorban az volt, hogy ne csak az alkotásokat, hanem az azok mögött álló nőket is bemutassa, különös figyelmet fordítva a tervezők sokszínűségére. 

03 5 1 1


„Nagyon különlegesnek éreztem magamat. Remek lehetőség volt ez arra, hogy megmutassam önmagamnak és a világnak, hogy mennyi mindenre vagyok képes.” 

Így mesélt a fotózáson megélt élményéről Isabel Espinoza. Espinoza a koronavírus járvány korai szakaszában végzete el a Custom Collaborative képzését, amely saját elmondása szerint igazi mentőövként szolgált számára. A végzettség lehetővé teszi számára, hogy otthonról dolgozzon, és gondoskodni tudjon férjéről, aki teljes körű ellátásra szorul a járvány óta. 

04 4 1 1
„Általában mi tervezők vagyunk azok, akik a háttérmunkával segítjük egy fotózás létrejöttét. Igazán felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy milyen érzés ott lenni az egész közepében.”


Meséli a korábban buszsofőrként dolgozó Denise Prandy. Gyermeke születése után Prandy nehezen tudott visszatérni a munkába, így amikor rátalált Custom Collaborative képzésére lehetőséget kapott arra, hogy új készségeket sajátítson el, és ki tudjon alakítani egy olyan munkarendet, amely fenntartható volt számára a gyereknevelés mellett. Elsősorban plus-size fürdőruhákat tervez, jelenleg saját márkája indításán dolgozik.

05 3 1 1
„Én magam is plus-size vagyok, így tudom, hogy néha mennyire nehéz olyan ruhákat találni, amelyek valóban jól mutatnak a testen.”


A fotósorozat elsődleges célja az volt, hogy a tervezők sokszínű egyéniségét és alkotásaikat megünnepeljék, azonban a folyamat olyan zökkenőmentesen zajlott, és minden résztvevő számára olyan örömet okozott, amely példaként szolgálhat a divatipar számára, szélesebb körben is.

06 2 1 1
„Számos történetet hallhatunk arról, hogy egy fotózáson vagy divatbemutatón minden modellt egy adott kategóriára szeretnének redukálni, még akkor is, ha ők nem illenek bele abba.” mondja Ngozi Okaro a Custom Collaborative alapítója. „Ezzel a fotósorozattal sikerült kikerülnünk mindezt, így most már tudhatjuk, hogy lehetséges inkluzívnak és befogadónak lenni még a divatipar szigorú szabályai között is. Elismerem, hogy nem minden szcenárió alkalmas erre, de mégis úgy gondolom, hogy gyakrabban kellene megtörténnie.”

 

Szöveg: Várszegi Vera
Fotók: Camila Falquez


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák