customcollaborative2
Divat Kult
2023. 01. 28.

Custom Collaborative - Így néz ki egy fotósorozat, amely a fenntarthatóságot és az inkluzivitást részesíti előnyben


Amikor Ngozi Okaro 2015-ben megállapította a Custom Collaborative- et olyan világot képzelt el, amelyben mindenki hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez, társadalmi és gazdasági háttértől függetlenül. Alapjaiban szerette volna megváltoztatni a divatipart. Szervezete küldetései közé tartozik a káros anyag kibocsátás kiszorítása, az anyagpazarlás csökkentése és az inkluzivitás növelése. Camila Falquez columbiai fotográfus közreműködésével készült fotósorozatuk bizonyítékként szolgál arra, hogy a divatipar hogyan válthatja tettekre a sokszínűségről, befogadásról, valamint a környezeti fenntarthatóságról szóló szavait.

01 (6)


A Custom Collaborative egy tizennégy hetes képzési intézetet működtet, amely során alacsony jövedelmű és bevándorló nők elsajátíthatják a divatiparban való munkához szükséges kézműves és üzleti készségeket. A képzés elvégzése után lehetőség nyílik számukra, hogy a divatipar sokszínű területein dolgozhassanak. A szervezet alapítása óta, több mint hetvenöt különböző háttérrel rendelkező nő tudott elhelyezkedni a fenntartható divat világában. Van, aki a ruhakészítés rejtelmeiben merült el, van, aki nagy világmárkáknál helyezkedett el és olyan is akad, aki saját márkát alapított. 
 

02 (4)


A Custom Collaborative elsődleges célja az, hogy minden nőnek, aki részt vesz a programjukban segítsenek a saját útját járni a siker felé, bárhogyan is nézzen ki az számára. 
A divat szakmában elismert fotós Camila Falquez tizenhárom, a képzést elvégzett, és azóta sikeres nő, tizenhét megvalósult tervét kapta lencsevégre. A fotózás lényege elsősorban az volt, hogy ne csak az alkotásokat, hanem az azok mögött álló nőket is bemutassa, különös figyelmet fordítva a tervezők sokszínűségére. 

03 (5)


„Nagyon különlegesnek éreztem magamat. Remek lehetőség volt ez arra, hogy megmutassam önmagamnak és a világnak, hogy mennyi mindenre vagyok képes.” 

Így mesélt a fotózáson megélt élményéről Isabel Espinoza. Espinoza a koronavírus járvány korai szakaszában végzete el a Custom Collaborative képzését, amely saját elmondása szerint igazi mentőövként szolgált számára. A végzettség lehetővé teszi számára, hogy otthonról dolgozzon, és gondoskodni tudjon férjéről, aki teljes körű ellátásra szorul a járvány óta. 

04 (4)
„Általában mi tervezők vagyunk azok, akik a háttérmunkával segítjük egy fotózás létrejöttét. Igazán felemelő élmény volt megtapasztalni, hogy milyen érzés ott lenni az egész közepében.”


Meséli a korábban buszsofőrként dolgozó Denise Prandy. Gyermeke születése után Prandy nehezen tudott visszatérni a munkába, így amikor rátalált Custom Collaborative képzésére lehetőséget kapott arra, hogy új készségeket sajátítson el, és ki tudjon alakítani egy olyan munkarendet, amely fenntartható volt számára a gyereknevelés mellett. Elsősorban plus-size fürdőruhákat tervez, jelenleg saját márkája indításán dolgozik.

05 (3)
„Én magam is plus-size vagyok, így tudom, hogy néha mennyire nehéz olyan ruhákat találni, amelyek valóban jól mutatnak a testen.”


A fotósorozat elsődleges célja az volt, hogy a tervezők sokszínű egyéniségét és alkotásaikat megünnepeljék, azonban a folyamat olyan zökkenőmentesen zajlott, és minden résztvevő számára olyan örömet okozott, amely példaként szolgálhat a divatipar számára, szélesebb körben is.

06 (2)
„Számos történetet hallhatunk arról, hogy egy fotózáson vagy divatbemutatón minden modellt egy adott kategóriára szeretnének redukálni, még akkor is, ha ők nem illenek bele abba.” mondja Ngozi Okaro a Custom Collaborative alapítója. „Ezzel a fotósorozattal sikerült kikerülnünk mindezt, így most már tudhatjuk, hogy lehetséges inkluzívnak és befogadónak lenni még a divatipar szigorú szabályai között is. Elismerem, hogy nem minden szcenárió alkalmas erre, de mégis úgy gondolom, hogy gyakrabban kellene megtörténnie.”

 

Szöveg: Várszegi Vera
Fotók: Camila Falquez

design
textil
fenntarthatóság
fashion

pscreative.27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Portfolió