1 coco8
Kult
2024. 01. 29.

Dobos Tamás: Egy tükör, amely többet mesél, mint amennyit mutat


Faur Zsófi Galéria és Kiadó gondozásában megjelent Dobos Tamás fotóművész, operatőr W című albuma. A Kiadó által elindított Mai Magyar Fotóművészet sorozat részeként, de attól eltérő kivitelezésben létrejött kiadvány – Bartis Attila és Nemes Z. Márió gondolataival együtt – átfogó képet ad Dobos Tamás különleges fotóművészeti látásmódjáról.

Dobos művei az érzékelés rétegeivel és a vizuális jelentések transzformációjával játszanak. Az 1851-ben Frederic Scott Archer által feltalált üvegnegatív eljárás felhasználásával készült képei egyedi módon ötvözik a múltat és a jelent, létrehozva ezzel kísérteties, majdhogynem túlvilági atmoszférát. A fotókban megjelenő karakterek időtlenek, nem köthetők egyetlen korszakhoz sem, így Dobos a múlt illúzióját és a jelen-jövő összemosódását tárja elénk.

Dobos Tamás maga így fogalmaz: "A munkám lényege az idő különböző rétegeinek egyszerre történő megjelenítése. Az üvegnegatív technika révén a múlt illúzióját keltve, mégis összezavarom a nézőt, amint a jelen és a jövő síkjait is megérinti. Az idő ebben az univerzumban nem lineáris, hanem állandóan jelen van, teret engedve a képzeletnek és az egyéni értelmezéseknek.

Faur Zsófia, a galéria tulajdonosa, Dobos Tamással való hosszú együttműködését méltatva kiemeli: "Tamás alkotói pályája, érzékeny látásmódja és jellegzetes fotográfiai nyelvezete emlékezetes nyomot hagy a hazai fotográfia történetében. Művészként és emberként egyaránt különleges egyéniség, akivel öröm együtt dolgozni."

A 2023. december 12-i könyvbemutatót kerekasztal-beszélgetés is kísérte, melynek résztvevői között szerepelt Bartis Attila, Dobos Tamás, Faur Zsófi, Sinkovics Judit, a beszélgetést pedig Natália Gleason-Nagy moderálta. A rendezvény felvétele a galéria Youtube csatornáján megtekinthető.

Dobos Tamás "W" című albuma, valamint annak limitált, fotónyomattal ellátott, sorszámozott példányai megvásárolhatók a Faur Zsófi Galériában. Egy album, ami nem csak a múltat őrzi, hanem új dimenziókat is nyit a fotóművészet világában.

Dobos Tamás 

Faur Zsófi Galéria 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák