margot robbie 1
Kult
2022. 10. 21.

Egy mikrotrend, ami rózsaszínbe borítja a divatvilágot: hódít a Barbiecore


Pink miniruhák, platform szandálok és strasszos kiegészítők jellemzik a legújabb trendet, mely a Y2K stílusirányzat alapvető jegyeit hordozza magában, külön hangsúlyt fektetve a csajos darabokra. A 20 éves trendciklus által ismét népszerű lett a kétezres évek elején viselt stílus, ami látható volt az alacsony derekú farmerek és miniszoknyák térhódításával, és ezen belül alakult ki egy hiperfeminin ágazat, a Barbiecore.
margot robbie 1


Mikrotrendnek nevezzük a gyorsan nagy népszerűségnek örvendő, ám rövidéletű trendeket, melyek főleg a TikTok növekedéséből kifolyólag alakulnak ki. Ezek az öltözködési stílusok pár hónapig nagyon kedveltek, viszont amint jön a következő újdonság hajlamosak gyorsan divatjamúlttá válni. Az elmúlt években sok hasonló irányzattal találkozhattunk már, mint például a coastal grandmother aesthetic, ami egy tengerparton élő nagymama stílusát idézi a letisztult színpalettájával (fehér, bézs, világoskék) és minimalista alapdarabjaival, vagy a coconut girl stílus, amire a horgolt felsők és virágos kiegészítők jellemzők. A viselők között így kialakult közösségeket el kell különíteni a korábban ismert szubkultúráktól, mint például a punkok, vagy hippik, hiszen itt csupán a viselt ruhákban mutatkozik meg az összetartozás, általában nem tartozik hozzájuk életmódbeli, viselkedési aspektus.

A mikrotrendeknél fontos megemlíteni a környezetszennyezést, mint negatív szempontot, ugyanis a gyakori váltakozás az aktuálisan népszerű stílusok között, nem időtálló darabok vásárlására ösztönzi a fogyasztót, hanem a trendi divatcikkek megvételét eredményezi, melyek általában fast fashion márkáktól történnek és emellett túlfogyasztáshoz vezetnek. Ettől függetlenül tudatos vásárlóként is lehet egy- egy új stílust kipróbálni, így lássuk hogyan lett releváns a Barbiecore a 2022-es divatvilágban.

valentino runway

A Barbiecore eredete visszavezethető, ahhoz, hogy kiszivárogtak a Greta Gerwig rendezésével készülő új Barbie film forgatásáról képek, ahol Margot Robbie és Ryan Gosling neon szettekben görkorcsolyáznak. A gyorsan felkapott fotók mellett egy másik szempont is közrejátszott a rózsaszínmániához, ez pedig a Valentino 2022-es őszi kollekciója. A bemutatón 48 tetőtől talpig rózsaszín look volt látható, egy kifejezetten élénk árnyalatban, ami a divatház kreatív igazgatójáról lett elnevezve Pierpaolo Piccioli Pink-ként. Azóta szinte minden vörösszőnyegen láthatunk sztárokat ebben az árnyalatban, ami bebizonyítja, hogy a megfelelő sziluett-tel bármilyen eseményre viselhető a rózsaszín.

elle woods, paris, plastics

Ugyan a trend fő jellegzetessége az maga a Barbie pink szín, más elemek is köthetők a Barbiecore-hoz. Ide tartoznak a nyakpántos ruhák, szatén nőies felsők, mintával vagy felirattal elláttot rövid pólók, Juicy Couture melegítő szettek és strasszkövekkel díszített táskák. A stílusra jellemző a „more is more” mentalitás, így lehet teljesen monokróm rózsaszín szetteket viselni, de aki kevésbé akar elköteleződni, kezdheti egy pink táskával, vagy napszemüveggel, hogy egy kis színt vigyen a ruhatárába. Ami a sminket és hajat illeti, a megjelenés egy fekete tusvonallal és a lófarokba kötött hajjal lesz teljes.

 

A stílushoz kapcsolódó ikonok közé tartozik Paris Hilton, Dr. Szöszi, A Bajos Csajok című filmből a Plasztik lányok, illetve maga Barbie, a világ legismertebb divatbabája. A trendhez köthető egy hasonló irányzat, amit Bimbocore-nak neveznek, ez is a nagyon lányosnak tekintett dolgok viselésére ösztönzi a trend követőit. Maga a bimbo kifejezés egy vonzó, de buta nőre utal a hagyományos értelmezés szerint, ám a fiatal generáció azt az elvet követi, hogy öltözködési stílusod és általános külső megjelenésed miatt nem kell, hogy következtetéseket vonjanak le az intelligenciádról, mindenki magabiztosan kimutathatja az élénk, nőies oldalát. 

barbiecore aesthetic


A gyerekkorunkhoz kapcsolódó termékek, filmek, stílusok visszatérése nem meglepő, hiszen már a pandémia elején megtapasztalhattuk a nosztalgia iránt érzett felerősödött vágyat. Ez a jelenség megmagyarázható azzal, hogy amikor nehéz időkön megyünk keresztül, jobban ragaszkodunk a régi szép emlékeket előidéző dolgokhoz, hogy átélhessük azt a könnyedséget. Ebből kifolyólag láthatjuk most a visszatérését a gyerekkorunk számos elemének, legyen szó régebbi filmek és sorozatok újrafeldolgozásáról, folytatásáról, bizonyos számítógépes játékok kivirágzásáról és pont ez az, ami visszahozta életünkbe a Barbie-k csillogását.

 

Írta: Lóránth Lili

Képek:
1.     Margot Robbie: Warner Bros
2.     Valentino Runway: vogue.com, Courtesy of Valentino
3.    Elle Woods: MGM, Courtesy of Everett Collection, Paris Hilton: Getty, Plastics: teenvogue.com, Paramount, Courtesy of Everett Collection
4.     Barbiecore aesthetic: tumblr- @needlessbeauty


pscreative.27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Portfolió