Kult
2022. 10. 21.

Egy mikrotrend, ami rózsaszínbe borítja a divatvilágot: hódít a Barbiecore


Pink miniruhák, platform szandálok és strasszos kiegészítők jellemzik a legújabb trendet, mely a Y2K stílusirányzat alapvető jegyeit hordozza magában, külön hangsúlyt fektetve a csajos darabokra. A 20 éves trendciklus által ismét népszerű lett a kétezres évek elején viselt stílus, ami látható volt az alacsony derekú farmerek és miniszoknyák térhódításával, és ezen belül alakult ki egy hiperfeminin ágazat, a Barbiecore.


Mikrotrendnek nevezzük a gyorsan nagy népszerűségnek örvendő, ám rövidéletű trendeket, melyek főleg a TikTok növekedéséből kifolyólag alakulnak ki. Ezek az öltözködési stílusok pár hónapig nagyon kedveltek, viszont amint jön a következő újdonság hajlamosak gyorsan divatjamúlttá válni. Az elmúlt években sok hasonló irányzattal találkozhattunk már, mint például a coastal grandmother aesthetic, ami egy tengerparton élő nagymama stílusát idézi a letisztult színpalettájával (fehér, bézs, világoskék) és minimalista alapdarabjaival, vagy a coconut girl stílus, amire a horgolt felsők és virágos kiegészítők jellemzők. A viselők között így kialakult közösségeket el kell különíteni a korábban ismert szubkultúráktól, mint például a punkok, vagy hippik, hiszen itt csupán a viselt ruhákban mutatkozik meg az összetartozás, általában nem tartozik hozzájuk életmódbeli, viselkedési aspektus.

A mikrotrendeknél fontos megemlíteni a környezetszennyezést, mint negatív szempontot, ugyanis a gyakori váltakozás az aktuálisan népszerű stílusok között, nem időtálló darabok vásárlására ösztönzi a fogyasztót, hanem a trendi divatcikkek megvételét eredményezi, melyek általában fast fashion márkáktól történnek és emellett túlfogyasztáshoz vezetnek. Ettől függetlenül tudatos vásárlóként is lehet egy- egy új stílust kipróbálni, így lássuk hogyan lett releváns a Barbiecore a 2022-es divatvilágban.

A Barbiecore eredete visszavezethető, ahhoz, hogy kiszivárogtak a Greta Gerwig rendezésével készülő új Barbie film forgatásáról képek, ahol Margot Robbie és Ryan Gosling neon szettekben görkorcsolyáznak. A gyorsan felkapott fotók mellett egy másik szempont is közrejátszott a rózsaszínmániához, ez pedig a Valentino 2022-es őszi kollekciója. A bemutatón 48 tetőtől talpig rózsaszín look volt látható, egy kifejezetten élénk árnyalatban, ami a divatház kreatív igazgatójáról lett elnevezve Pierpaolo Piccioli Pink-ként. Azóta szinte minden vörösszőnyegen láthatunk sztárokat ebben az árnyalatban, ami bebizonyítja, hogy a megfelelő sziluett-tel bármilyen eseményre viselhető a rózsaszín.

Ugyan a trend fő jellegzetessége az maga a Barbie pink szín, más elemek is köthetők a Barbiecore-hoz. Ide tartoznak a nyakpántos ruhák, szatén nőies felsők, mintával vagy felirattal elláttot rövid pólók, Juicy Couture melegítő szettek és strasszkövekkel díszített táskák. A stílusra jellemző a „more is more” mentalitás, így lehet teljesen monokróm rózsaszín szetteket viselni, de aki kevésbé akar elköteleződni, kezdheti egy pink táskával, vagy napszemüveggel, hogy egy kis színt vigyen a ruhatárába. Ami a sminket és hajat illeti, a megjelenés egy fekete tusvonallal és a lófarokba kötött hajjal lesz teljes.

 

A stílushoz kapcsolódó ikonok közé tartozik Paris Hilton, Dr. Szöszi, A Bajos Csajok című filmből a Plasztik lányok, illetve maga Barbie, a világ legismertebb divatbabája. A trendhez köthető egy hasonló irányzat, amit Bimbocore-nak neveznek, ez is a nagyon lányosnak tekintett dolgok viselésére ösztönzi a trend követőit. Maga a bimbo kifejezés egy vonzó, de buta nőre utal a hagyományos értelmezés szerint, ám a fiatal generáció azt az elvet követi, hogy öltözködési stílusod és általános külső megjelenésed miatt nem kell, hogy következtetéseket vonjanak le az intelligenciádról, mindenki magabiztosan kimutathatja az élénk, nőies oldalát. 


A gyerekkorunkhoz kapcsolódó termékek, filmek, stílusok visszatérése nem meglepő, hiszen már a pandémia elején megtapasztalhattuk a nosztalgia iránt érzett felerősödött vágyat. Ez a jelenség megmagyarázható azzal, hogy amikor nehéz időkön megyünk keresztül, jobban ragaszkodunk a régi szép emlékeket előidéző dolgokhoz, hogy átélhessük azt a könnyedséget. Ebből kifolyólag láthatjuk most a visszatérését a gyerekkorunk számos elemének, legyen szó régebbi filmek és sorozatok újrafeldolgozásáról, folytatásáról, bizonyos számítógépes játékok kivirágzásáról és pont ez az, ami visszahozta életünkbe a Barbie-k csillogását.

 

Írta: Lóránth Lili

Képek:
1.     Margot Robbie: Warner Bros
2.     Valentino Runway: vogue.com, Courtesy of Valentino
3.    Elle Woods: MGM, Courtesy of Everett Collection, Paris Hilton: Getty, Plastics: teenvogue.com, Paramount, Courtesy of Everett Collection
4.     Barbiecore aesthetic: tumblr- @needlessbeauty


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák