Borito3
Beauty
2023. 06. 05.

Fényvédelem az alapoktól - készítsd fel a bőröd a nyárra!


Ha bőrápolásról van szó, ma már szinte megkerülhetetlen kifejezés a fényvédelem, azonban arról kevesebb szó esik, hogy pontosan miért fontos, és hogyan érdemes jól, hatékonyan csinálni. Ezért összeszedtük a legfontosabb információkat, tényeket és módszereket, amiket mindenkinek érdemes tudnia, főként, hogy itt a nyár!

Fenyvedo1

 

Az alapok


A tudatos bőrápolás elengedhetetlen része az életünknek, és érdemes minél hamarabb elkezdeni az edukációt. Amellett, hogy a fényvédelem az anti-aging elsőszámú fegyvere, érdemes tudni, hogy a bőrelváltozások jelentős része életünk első 20 évében alakul ki, és az évek során csak megerősödnek (pl. a sötét foltok, anyajegyek stb.). 

Emellett azt is nagyon fontos tudni, hogy az UVA és UVB sugarak nem csak nyáron, napsütéskor vannak jelen, a téli időszakban ugyanúgy érik a bőrünket ezek a káros sugarak, mindössze kisebb mértékben. Éppen ezért a fényvédelem az év 365 napján elengedhetetlen. 
Egy 2013-as kutatás szerint az UV-sugaraknak való kitettség a klinikai bőröregedés mintegy 80%-áért felelős. Tehát az, hogy az arcbőrünk milyen ütemben öregszik, 80%-ban a fényvédelem és a tudatos arcápolási rutin befolyásolja.

Fenyvedo2

 

Mi pontosan a fényvédő?


A fényvédő egy hidratáló alapú formula, amelyet különböző típusú és hatékonyságú fényvédő összetevőkkel kevernek össze. Egyes termékek a különböző bőrtípusoknak, bőrproblémáknak megfelelő hatóanyagokat is tartalmazzák.

A fényvédő krémek nevükből adódóan a káros fénysugaraktól (UVA és UVB) védik a bőrt. Nemzetközi jelölésük az SPF (Sun Protection Factor), amely minden fényvédelemre alkalmas terméken megtalálható. Ez azonban elsősorban az UVB-sugarak elleni védelmet jelenti, az UVA egy kicsit komplexebb jelöléssel bír.

Jelölések


Az SPF mellett mindig található egy szám (általában 15, 30 vagy 50). Ez egy arányszám, ami nagyjából azt mutatja meg, hogy mennyivel több sugárzást bír el a bőr a használata mellett, mint nélküle. Tehát, ha egy SPF 30-as krémet használunk, akkor a bőrünk 30x több sugárzást bír el károsodás nélkül, mint fényvédő nélkül.

Fenyvedo3


Az UVA elleni védelemre az EU és az USA eltérő jelölést alkalmaz. Az EU-ban az az alapszabály, hogy amennyiben a termék eléri az UVB védelem ⅓-át, úgy feltüntethetik az UVA jelölést. Az USA ugyanezzel az arányszámmal a “Broad Spectrum” megjelölést használja.

Az UVA-védelemhez két további betűkombináció is tartozik: a PF (Protection Factor) és a PPD (Persistent Pigment Darkening). Ezek lényegében ugyanazt jelölik, és ugyanúgy egy arányszámot kapcsolunk hozzájuk, ahogy az SPF esetén is (pl. UVA-PF 30). A kettő között mindössze annyi a különbség, hogy míg a PF kémcsöves, addig a PPD embereken végzett tesztek, mérések alapján határozza meg az arányszámot.

Szűrők szerint - fizikai és kémiai fényvédelem


A fényvédők szűrők szerint alapvetően 2 csoportra oszthatók: organikus (vagyis kémiai) és inorganikus (vagyis fizikai vagy ásványi). Alapvetően mindkettő a káros sugarak elnyelésével és azok hővé alakításával védi a bőrt. 

A fizikai fényvédők előnye, hogy általában érzékeny bőrön is jól használhatóak, éppen ezért pl. kisbabák, gyermekek számára csak ezek ajánlottak. A bennük lévő anyagok kevésbé ivódnak be a bőrbe, inkább “visszaverik” a sugarakat. Ez lehet egyben a hátrányuk is, hiszen ezen tulajdonságuk miatt a bőrön fehér filmréteget képeznek, amit kényelmetlen lehet viselni.

A kémiai fényvédők előnye ezzel szemben éppen az, hogy könnyedebb formulákat tesznek lehetővé, ami nem hagy maga után kellemetlen érzetet. Viszont éppen ezért kevésbé stabilak, érzékeny bőrűek számára okozhatnak problémákat.

Fenyvedo4

 

Érdekességek
 

  • A faktorszámok nem adódnak össze. Tehát, ha az egyik termék, amit használsz, SPF 15, a másik pedig SPF 30, akkor a legmagasabb védelmi fokozat a bőrödön 30 lesz, nem pedig 45.
  • Mivel a fényvédők elsősorban hidratáló alapúak, ha elegendőnek érzed, nem muszáj plusz nappali krémet használni mellette. Fontos viszont, hogy amennyiben mégis használsz, először jöjjön a hidratáló és utána a fényvédő!
  • A fényvédőknek idő kell, hogy egyenletes, stabil fedést érjenek el a bőrön, így a felvitelük után érdemes 8-10 percet várni, mielőtt elkezded a sminkelést.
     
  • Az ablaküvegek sajnos csak az UVB-sugarakat szűrik ki, az UVA-t nem, így, ha egész nap ablaknál ülsz, mindenképp érdemes fényvédőt használni.

 

Szöveg: Udvarhelyi-Horváth Viktória
Képek: Pinterest


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák