Formatervezés a mindennapokban cover
Design
2023. 10. 31.

Formatervezés a mindennapokban


Kifinomult formák, amely innovatív design megoldásokkal és a mindennapi hasznosság ötvözetével emelik az életminőségünket.

Számos  tehetséges tervező van Magyarországon, akiknek munkái nem csupán elérhetőek, de kreativitással változatossá tehetik mindennapjainkat. Örömmel mutatunk be négy olyan magyar design tárgyat, amelyek azt bizonyítják, hogy a kreativitásnak nincs határa, és a kiemelkedő formatervezést bármikor élvezhetjük! 

Boomerang - Visszaváltható közösségi kávéspohár 

Amikor a formatervezés találkozik a fenntarthatósággal és egy csipetnyi kávéőrülettel. Két formatervező designer, Koczka Kristóf és Miklósi Ádám a Boomerang Cupshare megrendelésére készítették el a barista-barát tervezésű csészét. A Magyar Formatervezési Díj 2021-ben a Boomerangot a kiemelt projektmunkák közé sorolta. Egy eleve újrahasznosított terméket kapunk kézhez, ami a használat után is a körforgásban marad. A már nem használt elvihetős poharakat a Boomerang Cupshare visszaveszi és újból felhasználja a polipropilén anyagot. 

Boomerang5
Kapszula -  Díjnyertes függőlámpa

A Kapszula függőlámpa-kollekció egyszerre rejti magában a design és a funkcionalitás tökéletességét. A komok egy bútor- és designmárka, amely hazai tervezőkkel karöltve hozza el a fenntartható, újító megoldásokat. A mérnöki szemlélet és a funkcionalitásra helyezett hangsúly számottevő, hiszen Nagy Péter és Juhász Norbert még építészekként kezdték karrierjüket. A Kapszula elnyerte a BigSEE Product Design Award díját. A függőlámpa egy üveg izzóból és porszórt acélból készült. Az idei Design Weekre Kristóf Gábor, a RAL5050 stúdiójában készített egy egyedi porszórásos mintát. Igazi formatervezői darab!

6060c041007f861a9b794dc4 szeglet 9639e
Peach - Hevesi Annabella 

A Peach nevezetű szék a Crosses termékcsalád egyik leghíresebb darabja. Az IO line and round társszervezője, a több hazai és nemzetközi díjjal rendelkező Hevesi Annabella tervezése, aki 2020-ban diplomázott a MOME formatervező mesterképzésén. Munkáiban mindig a funkcionalitás és fenntarthatóság kerül előtérbe, így ez a Peach fotelnél sincs másképp. Először idegennek és kényelmetlennek tűnik a formatervezői darab, de elhiheted, hogy az egyik legkényelmesebb ülőalkalmatosságok egyike. A fotel összetételén Annabella sokáig dolgozott, a legkülönbözőbb szivacsokat tesztelte, így a végproduktumba is a legpuhább, legjobb alátámasztást nyújtó bélések kerültek bele. 

Line and round Balogh Kata k à pe
CH24 - Wegner Wishbone széke 

A skandináv formatervezés és a bauhaus iskola utódainak egyik legikonikusabb darabja a CH24 szék. Hans J. Wegner tervezte 1949-ben a Carl Hansen & Søn dán bútorüzletnek - innen is kapta a CH24 nevet, a wishbone név csak a későbbiekben ragadt a székre a formájából adódóan. A szoborszerű formatervezés a modernisták körében is egyedülálló volt, talán ennek is köszönhető, hogy a mai napig töretlen a sikere. 

Ch24 wishbone chair soft colors hans wegner carl hansen bc015e5e6e

Szöveg: Kíra Kőrösi 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák