Gallai cover
Kult
2023. 03. 13.

“Istennők képmása vagyok, és ők az enyémek.”


Mit jelent nőnek lenni a mai “transz” korban? A feminin szerepek alapvető tartozékai az önmitológiánknak, vagy inkább egy új keletű valóságot hoznak létre? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres választ Gallai Judit Ágnes művészete, ami mellett nem tudunk szó nélkül elmenni.

Gallai cover


Gallai Judit Ágnes művészete az időtlen, ősi nőről szól. Újabb és újabb konvenciókat vetkőz le, intim közelségből teszi fel kérdéseit az identitásról, női szexualitásról és az ösztönök megdicsőüléséről.

Kezdetek

A művésznő 1988-ban született, Debrecenben. 2017-ben diplomázott le a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és 2018 óta aktívan állít ki egyéni- és csoportos tárlatokon.

Legutóbbi kiállítása a 2022-es Feline Garden, melyet a Godot Laborban mutattak be. Művei a galéria oldalán ma is megtekintők. Egyetemi tanulmányai alatt részt vett egy indiai rezidencia programban, ami nagy hatással volt a munkásságára és megerősítette a művei szakrális vonalát.

2022-ben elnyerte a Derkovits Gyula ösztöndíjat, ami a 35 év alatti önálló alkotók pályájának támogatására hivatott képzőművészeti elismerés.

Gallai1

Gallai Judit Ágnes: Nocturnal Narrative 7, 2022, olaj, vászon


Évezredes őserő a jelenben

Művészetében különböző eszközök használatával artikulálja az önmagát és a világát újjáteremtő nő gondolatait. 

Gallai alkotásaiban a nő szabadságában virágzik, ösztöni és behatárolhatatlan. Univerzális feminin vonásokat ismerünk fel az állati formában megidézett istennők portréiban.

Gallai2


Izgalmas interakció nyílik a hétköznapi nő és a különböző vallású szentségek között. Az istenségek “ezer arca” megformázza a nőiség anyai aspektusát, a harcost, a szüzet, a mohó ösztön lényt, a haragost és az emberi természet teljes spektrumát. 

A karakán színhasználat, a természet közelsége és a meztelen test viszonya jellemzi Gallai munkásságát. A gazdag piros színnel festett önarcképek: a belülről áradó erő, az élet-halál kapcsolata, a vér és szexualitás szimbólumai. Ezzel szemben a természet a megnyugvást, az örök és stabil biztonság érzetét kelti a befogadóban.

Gallai3

Gallai Judit Ágnes: Feline Garden, 2022, olaj, vászon

Gallai munkáját áthatja a dualitás. Az álom és a valóság váltogatja egymást. A tudatalattiban rétegek szakadnak fel, öltenek testet a vásznon, és bensőséges módon rezonálnak a nézőkkel.

Az elme menekülésvágyából születő új dimenziókban átértékelődik a reális és az isteni világ jelentése. Ezekben a terekben, önmaga ábrázolására félig ember, félig állat alakokat használ, melyek zavarbaejtő látványa kiváló eszköz az emberi természet dualitásának megfogalmazására.

Ezek a művek tematizálják az ember legbelsőbb világában megélt szabadságát és a női lét misztikumát egy elemi szinten folyton változó világ kontextusában.

Gallai4

Gallai Judit Ágnes: Káli nyelve, 2018, olaj, vászon

A művész meztelensége hogyan helyezkedik el egy a szexualitást aprópénzre váltó társadalomban? Milyen tapasztalat lehet a vásznat minden nap tükörként használni? A macska motívum milyen jelentéssel bír a művész által teremtett új dimenziókban? Az ember igazán szabad csak a természetben lehet?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések feszegetésére késztet bennünket Gallai Judit Ágnes enigmatikus művészeti világa.

Írta: Kocsis Alexa


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák