Reverse Orientalism 5 1200x794
Design
2024. 05. 14.

Fantasztikus utazások és filozofikus víziók; Hajar Ali Instagram világa


A mesterséges intelligencia, vagyis az AI, egy forradalmi erő, amely elkezdte átalakítani életünket, és újradefiniálni az emberi képesség határait. Hajar Ali, a Revers Orientalism alapítója számára is izgalmas új eszközzé vált, végtelen lehetőségekkel. A szingapúri születésű tervező ámulatbaejtő enteriőr terveket hoz létre segítségével.

Tumblr be05331a846eb7a1a14e7bb3a809c853 08ed8d56 1280

Hajar Ali volt az első nő, aki átszelte a Rub al-Khali sivatagot, Szaúd-Arábia és Jemen közötti ezer kilométeres homok és perzselő hőség között. Hajar Ali tagja a Mensa magas IQ-szervezetének, nemzetközi luxusszállodák, és Singapore kommunikációjáért felelt, digitális valutákkal kereskedett a tőzsdén, meglátogatta az afganisztáni háború frontjait, és kalandutazási ügynökséget alapított Patagóniában.

Images

Azonban amikor megérkezett a Covid fékezhetetlen kíváncsisága korlátok közé szorult. Hajar így is megtalálta az útját. Karanténban az otthoni irodában úgy döntött, hogy belép az mesterséges intelligencia virtuális világába. 

Bildschirmfoto 2024 02 23 um 14 03 44 png

Első kísérletezései során Hajar Ali azt tapasztalta, amit sokan, amikor elkezdik felfedezni a globális tudás mélységeit, hogy a programok és algoritmusok átveszik az irányítást az emberek felett. Lenyűgözőnek tartotta és a kreatív lehetőségek végtelen tárháza és úgy döntött, hogy beleveti magát, megtanítja a saját szolgálatába állítani és kihozza belőle a maximumot. 

Bildschirmfoto 2024 02 23 um 14 03 28 png

Az első kreációi egy szabad asszociációs rendszer dinamikus impulzusait mutatták és egyúttal kissé szürreálisak voltak. De Ali nem hagyta magát, nagyon gyorsan rájött; 

„Az mesterséges intelligencia azoktól az információktól alakul, amelyeket az emberek táplálnak. Nincs saját akarata, és hiányzik a képessége, hogy saját koncepciókat alakítson ki.” Éppen ez tette az AI-t olyan értékes eszközzé a kreatív törekvéseiben. Nem azt mondja, hogy neki nem kell dolgoznia.
Bildschirmfoto 2024 02 23 um 14 04 14 png

„Mélyebbre kellett ásnom, amíg a számítógép nem kínál olyan dolgot, amire nem számítottam” – mondja. Ali meg van győződve arról, hogy bár az mesterséges intelligencia egy hatalmas adatok, képek, szövegek és képletek tömegének a terméke, ugyanakkor tükrözi a természetes intelligenciát.

Az AI művészet területén való elmerülése során Hajar Ali nem csupán a technológia határait feszegeti, hanem saját kreativitását is tágítja. Az általa létrehozott mesterművek nem csupán az építészeti és belsőépítészeti trendeket tükrözik, hanem Ali egyedi látásmódját és stílusát is.

418e899230c4699afc9d2e7aa48d3a5d

Milyen horizontok nyílnak itt meg? Hogyan tud egy víztest lebegni egy sziklás szurdok talaján? Talán ez az, amire Frank Lloyd Wright építész gondolt, amikor híres Fallingwater házát építette a Pennsylvania-i erdőkben? 

Habár Ali sosem járt építészeti vagy művészeti iskolába, munkájával igyekszik hozzájárulni az építészeti jövőhöz, amely fenntarthatóbb, bátrabb, ugyanakkor spirituálisabb. Új formák, új anyagok, új közösség.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák