Holnap nyit az ország legfinomabb fesztiválja!
Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Jóízű koccintásoktól lesz tehát hangos a Millenésris május 24-26. között és idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.
Míg tavaly az új generáció került középpontba, idén a női energiákra fókuszál az esemény, ennek népszerűsítéséhez három nagykövet társul a rendezvényhez, mindamellett tucatnyi női szakember mutatkozik majd be a fesztivál ideje alatt a Millenárison. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere nagyon inspiráló és példaértékű.
Az MBH Bank Gourmet Fesztivál idei egyik nagykövete Fekete Zsóka lesz, aki mangalicákat tenyészt saját farmján, melynek fő profilja a kézműves termékgyártás. Kisüzemében készült magas minőségű prémiumtermékei határainkon túl is rendkívül népszerűek. Piacozó nagymamának besegítő kislányból lett maga is állattenyésztő, munkáját, mangalicatermékeit számos hazai és nemzetközi elismerés dicséri.
Szintén a Gourmet nagykövete Ormós Gabriella, aki a kommunikációs szakmát adta fel, hogy a kovász bűvöletében éljen, és legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Idén a nagykövetek csapatát erősíti Ötvös Zsuzsanna is, aki klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztrobloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje.
Menü és kiállítók
Na de mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?
Az idei Gourmet-n a fine dining mellett erősebben jelennek meg más műfajok, "kicsit bisztrósodik a fesztivál” -ahogy a szervezők mondják. A kiállítók között megjelennek az éttermek mellett megjelennek a cukrászdák, pékségek. Sz izgalmas ételkínálat mellett a változatos italmenü is lesz: a pincészetek mellett a kávékülönlegességektől, a koktélokon át, a pezsgőkig tart.
Na kezdjük is a hazai ízekkel: kóstoljuk meg az őriszentpéteri Pajta mangalicával töltött és lecsóval kínált empanada-ját, a Kistücsöknél a házinyúl-gerincet vadas mártással, az egyik nagy budapesti klasszikus, a Kádár étkezde is debutál az őszi nyitása előtt, sólettel, marhapörkölttel és tafelspitz-cel várják a nagyérdeműt. Ne menjünk el kóstolás nélkül a Michellin csillagos étteremek mellett se: az esztergomi 42, a Borkonyha, és a Costes is izgalmas menüt tett közzé - a teljes menüt egyébként itt éred el.
Folytatódjon kalandozásunk és térjünk nemzetközi vizekre, az egyik legnépszerűbb Közel-Keleti trend az utóbbi néhány évben szárnyal,. Nem véletlen a hatalmas régió gasztronómiáját egyetlen étlappal szinte lehetetlen feldolgozni, a több 1000 fűszer és az alapanyagaik kívételessé teszik. A Baalbek, Balagan, Byblos - a labneh-től a bárányköftén át a pisztáciás-málnás baklaváig a legkülönlegesebb ételeket kóstolhatjuk végig. Haladjunk tovább és kóstoljunk bele a Távol-Kelet ízeibe is a 101 Bistro, a Wang mester, az Opium, a ZHU&Co és a Yama jóvoltából. A kínálatban batyuk, borotvált tészta, klasszikus kínai levesek, banh mi szendvics is lesz.
Milyen újításokat várhatunk?
Michelin-csillagos éttermek nem kínálnak fogásokat egy menzai menü áráért – kivéve a Gourmet Fesztiválon. A fesztivál idei újításaként minden étteremnél kóstolhatunk olyan pénztárcabarát ételt, amely legfeljebb 2500 forintból hozza a Gourmet-élményt. Stoller Mártont nem kell bemutatni a hazai BBQ és grill rajongóknak: az etyeki +52 Event & Gastro Hall grillmestere almás lángost fog sütni pirított káposztával és sült tejföllel, amihez egy igazi hazai cidert is megkóstolhatunk nála. Érdemes lesz kipróbálni a tojásos nokedlit is, hiszen azt Mizsei János, a MÁK séfje készíti, vagy a családi ebédlőasztalok másik klasszikusát, a Női szeszélyt, amit Szabi a Pék tálal, egy kicsit máshogy, ahogy eddig ismertük. A Mazel Tov csapatának új étterme, a szintén közel-keleti ízekben utazó Balagan pedig egy vegán finomságot kínál: mangó- és céklahumuszt, kesutahinával, savanyított mangóval és kovászos koktélpitával. Összesen több mint 50 finomságot kóstolhatunk ebben a kategóriában, amelyhez a csúcséttermek is hozzáteszik a magukét.
Ennek a szellemében minden kiállítónak lesz legalább egy, legfeljebb 2500 forintba kerülő étele, a pénztárcabarát étel.
A Gourmet május 24-én, pénteken 11 órakor nyitja meg kapuit és május 26., vasárnap 19 óráig várja a látogatókat a Millenárison. Jegyek online vagy limitált számban akár a helyszínen is, az időben érkezők jegyük mellé sör, bor, koktél és kávé kóstoló kuponokat is kapnak, nem beszélve a Gourmet Akadémia számos ingyenes programjáról és kóstolójáról, amelyek sorát Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza zárja majd vasárnap 17 órakor.
HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.