Sketch pink
Design Kult
2023. 02. 01.

India Mahdavi – a színek mestere


A monokróm rózsaszín étterem, ami körbejárta az Instagramot és mindenki Pinterest boardján megtalálható volt, most átalakul. A tervező nem más, mint az iráni-francia építész, India Mahdavi, aki teljes pinkbe borította Londonban a Sketch termét, melynek falát David Shrigley rajzai díszítették. Az étterem tele puha padokkal és Charlotte fotelekkel klasszikus elemeket hordoz magában, de mégis egy modern, extravagáns helyszínné lett alakítva a színhasználattal, ami a tervező egyik legnagyobb erőssége.

Sketch pink


Terveinek kiindulópontja mindig a szín, amit a tér és a tárgyak tovább alakítanak, hogy egy egységes örömteli képet kapjunk a végén. India maga mondta, hogy projektjeinél az életöröm és az érzelmei megjelenítése szükségesek számára és ezt a színeken keresztül tudja közvetíteni.  Munkásságára nagy hatással voltak Henri Matisse képei, ahogy a színeken keresztül közelítik meg a fényt.

R


A Sketch cukorkarózsaszín mesevilágát, most egy visszafogottabb térré alakította át, amely így is megőrizte az építészre jellemző játékos jegyeket, kiegészítve Yinka Shonibare művész alkotásaival. Tervezői projektjein, kollaborációin kívül saját bútorcsaládot is indított és munkáiban gyakran kombinálja saját munkáit más művészekével. 

Sketch sarga


Stílusa kedvelőinek érdemes lehet átnézni más projektjeit is, akár inspirációként, vagy csak, hogy elmerüljünk egyedi víziójában. Erre egy jó példa a Ladurée számára tervezett üzlet Los Angelesben, ami egy csodás teaparti érzését kelti egy francia kertben. A virágok, fonott karosszékek és habcsók asztalok bája tökéletesen passzol a pasztell színvilághoz, amit a macaronok ihlettek. 

Laduree


Egy másik munkája, ami pedig az időtálló eleganciát foglalja magába, az az előkelő tengerparti hotel Monte-Carloban. Inspirációként itt is jelen volt Matisse, illetve gyerekkori emlékei és a francia Riviéra képi világa. A csíkok megteremtik a klasszikus tengeri hangulatot, míg a rombusz elemek a hercegség címerére emlékeztetnek. A fehér és a kék kiegészítve a sárgával, valamint a kerek kisasztalok és márvány felületek romantikus és letisztult összképet eredményeznek.


Munkásságát számos díjjal elismerték a szakmabeliek, ám egy másik közönséghez is el tudtak jutni darabjai a H&M Home kollaborációjával. A 2022-es „designer collab” részeként egy színekkel teli kollekció jött létre a márka és India Mahdavi között. A kerámia vázák és tálak vibráló színeikkel a tervező munkáiról ismert örömöt és optimizmust viszik be bárki otthonába. 

H and m


Szöveg: Lóránth Lili


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák