Heartandcherry cover 2
Kult Interjú
2023. 03. 30.

Szívek, cseresznyék és a kortárs magyar művészet ügye: Beszélgetés Sárvári Zitával


A Virág Judit Galéria és a Deák Erika Galéria korábbi vezető kurátora, jelenlegi szerelemprojektjeiben is falakat dönt és újat alkot. Hatása aktívan formálja a magyar kortárs képzőművészeti teret. A Heart&Cherry Limited Editions lakásgalériáján, műtárgyak multiplikálásán és innovatív gondolatain keresztül Zitával kortárs művészetről és kurátori szakmáról beszélgettünk.

009 9

Portré: Fenyvesi Zsigmond


Mi vezetett a kurátori, művészetgondozási szakma irányába? Mikor döntötted el, hogy ez a Te utad?


A szüleim munkájának és nyitott gondolkodásának köszönhetően már fiatalon magamba szívtam a művészet szeretetét. Otthonunk tele van műtárgyakkal és iparművészeti alkotásokkal. Gyerekkoromban sok időt töltöttem műtermekben, múzeumokban, galériákban. Családi nyaralásaink során a város kultúrájának és művészeti értékeinek felfedezése kapta a főszerepet, a tengerparti időtöltés csak másodlagos volt.

001 21

Fotó: Bíró Dávid

Korán megtanultam érzékeny figyelmet fordítani arra, ami körülvesz. A szemlélet, miszerint mindannyian egy folytonosság részei vagyunk, a múlt a jelenben van, a jelenben pedig a jövőnk- zsigeri részemmé vált. Kisfiamat is ebben a szellemben nevelem. Igyekszem minél több alkotót megmutatni neki, akik ma a jövő kultúráját, képzőművészetét teremtik meg.

A kurátori szakma az alapok megszerzése után elmélyült tudással, kapcsolatokkal és tapasztalással válik az ember valódi részévé.

007 14

Peter Puklus - 2022 litography 100x70 cm, Ed.: 32 + 5 AP
Fotó: Regős Benedek


A pécsi diploma megszerzése után Berlinben folytattad a tanulmányaidat. Milyen hatással volt rád az ott megismert művészeti világ?


Berlin progresszív, nyitott szellemisége a mai napig fontos inspirációs forrás. Egyetem után nagyon üdítő volt olyan kiállításokat látogatni, amelyek messze megelőzték a hazai szakmát. Megtapasztaltam milyen a megalkuvás nélküli kiállítás-szervezés, amelyet be tudtam illeszteni a munkámba. 

Értékes kapcsolatokkal lettem gazdagabb, amelyek meghatározóak számomra. Ha Berlinben járok, olyan mintha hazamennék. Párizsban és Londonban is egyre több kollégám és művészbarátom él és dolgozik, és ezeket a nemzetközi kapcsolatokat igyekszem kamatoztatni.

Hivatásomnak tartom megismertetni azokat a magyar képművészeket, akik külföldön váltak elismertté, de magyar gyökereik vannak. Legutóbb Magyarlaki Bence (A megtestesített építészet interjú) szobrászművészt mutattam be Budapesten elsőként a Heart&Cherry Limited Editions galériában.

010 6

Bak Imre: Sky-Field-River, silkscreen print, 1973, 34,5x29,5 cm, ed.: 150
Fotó: Bíró Dávid


Több mint 10 év kurátori tapasztalattal milyen rendezőelvek alapján szervezed a kiállításokat?


Azon művészeknek szervezek kiállítást, akikben teljes szívvel hiszek és munkásságában valódi értéket látok. Úgy érzem, meg tudom ítélni, kik lesznek a jövő tehetségei és kikkel érdemes foglalkozni. 

A kurátori munka lényegében együttműködés különböző szereplőkkel. Fontos szempont az adott képzőművészre nyitott közösség megtalálása, valamint tevékenységük kontextusba helyezése. A kiállításokon nem csak művészeti alkotásokat mutatunk be, hanem üzeneteket fogalmazunk meg. Sokszor olyan alkotókat helyezek egymás mellé, akik nemcsak egymást erősítik, de teljessé teszik a történetet, amelyet el szeretnék mesélni.
Törekszem rá, hogy a kiállításaim magával ragadják a látogatókat.

004 20

Fotó: Regős Benedek

A 2020-ban indult Heart&Cherry Limited Editions műkereskedési projekt, eleinte kizárólag online működött. Mikor és hogyan lett belőle lakásgaléria?


A Heart&Cherry megalapításakor elhatároztam, hogy nem szorítom magam szigorú keretek közé, hagyom, hogy organikusan alakuljon a márka. Figyelem a közönséget, a kiállítások ritmusát, a saját igényeimet és ezek kölcsönhatását.

A covid időszaka alatt alakítottam ki a lakásgalériát. Éreztem, hogy kell egy tér, ahol közösséget formálhatok, ahol tematikus kiállítások keretében megmutathatom a vintage és a kortárs kollekciómat. Nemes Marcinak, Barabás Zsófinak és Moizer Zsuzsának készítettem az első szériákat. Azóta egyre kerekebb a történet, minden évben újabb kortárs alkotó munkájával bővül a kollekció, miközben a Heart & Cherry tényezővé kezd válni a szakmában.

003 17

Csató József: Kollekció, 2021, litográfia, 70x100 cm, Ed.: 30
Fotó: Bíró Dávid


Hogyan fogalmaznád meg a galéria misszióját? Mit tartasz a legfontosabbnak, amit egy látogató hazavihet?


A Heart&Cherry Limited Editions széles kör számára teszi elérhetővé a kortárs magyar művészetet művészeti edíciókon, szitanyomatokon és litográfiákon keresztül. Az ismert és elismert alkotók munkásságához, a legizgalmasabb mai magyar művészek alkotásaihoz ad a galéria elérést. Hosszútávú célom, hogy a Heart&Cherry Limited Editions kollekcióján keresztül megrajzoljam kortárs művészetünk horizontját: húsz, harminc és negyven év távlatából hiteles lenyomatot képezve korunk képzőművészetéről.

Szeretném visszaadni a limitált példányszámú művészeti sokszorosítás exkluzivitását. Ragaszkodom a nyomatok alacsony példányszámához, magas-művészeti minőségéhez és formai követelményeihez. A grafikai nyomatok az eredeti műtárgyhoz hasonlóan különleges darabok. 

A Heart&Cherry missziója, hogy kihozza a művészetet az elefántcsonttornyából. Közvetlen módon szólítja meg a saját generációját és megteremti annak lehetőségét, hogy korunk legnagyobbjai több ember számára váljanak elérhetővé. 

004 20

Fotó: Regős Benedek


Mit jelent számodra a szív és a cseresznye?


Ezekhez a szimbólumokhoz olyan pozitív jelentéseket társítok, amelyeket magamban is felfedezek. Évekkel ezelőtt jöttem rá, hogy bölcsődei és óvodai jeleim voltak. Ideális választásnak tűnt valami komoly, mégis játékot megengedő tevékenységhez. Munkámat maximalizmussal, teljes erőbedobással végzem, de az önirónia és a lazaság elengedhetetlen kellékeim, ahogy az őszinteség és az alázat is. Ezektől az alapvető emberi tulajdonságoktól lesz valódi, amit teszel.

006 17

Fotó: Regős Benedek

Sárvári Zita neve nem csak a Heart&Cherry művészeti tevékenységéhez köthető. A Rieder Gábor kurátor közreműködésével és a Kieselbach Galéria jóvoltából elkészítette a frissítő tematikájú Youhu kiadványt. A kezdeményezés hiánypótló volt. Nemcsak a design, de a tartalom is bombaként robbant a magyar és nemzetközi művészeti világban. 
A Youhu az Y-nemzedék legjobb magyar művészeinek különleges összefoglalójaként mozgalom, irány és jelzőláng.


Dobpergés! 

A Youhu és a PS Magazin kollaborációjával elhozzuk nektek a hazai kortárs művészeti kör krémét. Cikksorozattal és izgalmas eseményekkel kerülhetsz közelebb a jövő klasszikusaihoz!


Interjút készítette: Kocsis Alexa


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák