Mermaidcor borító
Divat
2023. 07. 13.

Itt a „mermaidcore” – a sellő stílus a nyár legkülönlegesebb irányzata


Idén nyáron egyre több helyről kúszik be egy új, különleges aesthetic - ez most nem más, mint a mermaidcore, avagy a sellő stílus. Gyöngyök, kagylók, üde pasztellszínek, pikkelyekre hajazó flitterek, lenge, áttetsző ruhák jellemzik a trendet. Mi hívta elő ezt a fajta megjelenést, és mit takar pontosan? 


Ugorjunk vissza a kezdetekhez. 

Úgy tartják, a klasszikussá vált sellő fazont Marcel Rochas divattervező alkotta meg az 1930-as években. Az új szabás két évtizeddel később bekerült a Vogue magazinba, és nagy gyorsasággal vált népszerűvé a világ minden táján. Ettől kezdve folyamatosan szerepelt a divat színterén ilyen-olyan formában, estélyi vagy esküvői ruhaként például. A tenger motívumainak használata sem újkeletű dolog: gondoljunk csak a Versace márkára, akinek tervezői már a 90-es években is előszeretettel használták a kagylót és tengeri csillagot strasszos verzióban. Ez az évek során visszatért, 2021-ben például szintén tengeri herkentyűs minta került a ruhakölteményekre.


A hableány stílus mai, modern alakjában az utóbbi években lett igazán felkapott a tervezők, az influencerek és a social media világában egyaránt. A trend már jóval túlmutat a sellő fazonú ruhákon és tengeri mintákon, de ezeknek a szerepe is megmaradt.

mermaidcore-t gyakran álmodozó, éteri hangulattal társítják, ami a trend alapjául szolgáló mitikus lényhez szorosan kapcsolódik. A tenger mélyére beszűrődő fények, az élőlények, a víz különböző textúrái mind megjelennek a ruhákon, kiegészítőkön és a sminkek elemeiben. A trend színpalettája többnyire pasztellekből, irizáló és gyöngyházfényű árnyalatokból áll, ilyen például a halványkék, algás színű zöld, a pasztell lila és rózsaszín. A csillogó fémszínek (mint például az ezüst vagy az arany) szintén szerepet kapnak.

A cél a vizuálisan magával ragadó összkép, az álomszerű víz alatti hangulat megteremtése. A ruhák légies (és sokszor áttetsző) anyagokból készülnek, például sifonból vagy organzából, ezzel megteremtve az áramló, mozgó hatást, ami szintén a vízre emlékeztet minket. E mellé társulnak a flitterek, glitterek és hologramos anyagok minden mennyiségben. A sziluettek szuper nőiesek, kihangsúlyozzák az alakot - a már említett sellő fazon például az egyik legnépszerűbb forma a ruhák és szoknyák esetében.

Mermaidcore hallebailey


A fodros és csipkés részletek szintén extra nőiesek, és hozzájárulnak az éteri esztétikához. Ha kiegészítőkről van szó, akkor rögtön kagylókra, gyöngyökre és szép kövekre gondolunk - a trendhez legjobban passzoló ékszereken például mindenképp szerepelnek ezek a “hozzávalók”, emellett egy-egy jópofa kagyló alakú vagy kötélre emlékeztető fonott táskát is párosíthatunk a szettekhez. Általában a nyári kiegészítőkön nagy számban láthatunk tengeri motívumokat, így nem is kell messzire menni, ha a mermaidcore outfitünkhöz keresünk valami extra tartozékot.

A trend egyik inspirációforrása minden bizonnyal a május 25-én bemutatott élőszereplős Kis hableány film Halle Bailey főszereplésével. A színésznő lányok és nők ezreiben keltette fel a vágyat a varázslatos vízi stílus iránt kagylószerű, fémes ragyogású, illetve gyöngyös-áttetsző ruhakölteményeivel. Kinek ne lenne kedve kipróbálni a trendet ezek láttán?

Mermaidcore

A közösségi oldalakon végigsöpörve jelenleg ez a nyár egyik legnépszerűbb mikrotrendje -  TikTokon körülbelül 14,8 milliárd megtekintésnél jár. Egyik előnye, hogy abszolút egyéni módon értelmezhető. Sokan a hableányos elemekből csak néhányat építenek bele egy-egy look-ba, például egy gyöngyös fülbevaló vagy sellő fazonú szoknya formájában, míg mások arra törekednek, hogy valóban sellőnek tűnjenek, tehát a misztikus-fantasztikus kinézet a cél.

A TikTokon népszerű trendek esetében sokszor viselhetetlen szettekkel találkozunk a tartalomgyártók oldaláról - ez a mermaidcore-nál sincs másképp. Az influencerek különleges gardróbja sokszor vagy túl extrém, vagy szimplán csak elérhetetlen a hétköznapi ember számára. A következő összeállításoknál a viselhetőségre és elérhetőségre helyeztük a hangsúlyt. Ha te is szívesen kipróbálnád a trendet, innen könnyen inspirációt meríthetsz.


Mélyvízi hangulat
 

Mermaidcore01

Partra vetett sellő
 

Mermaidcore02

 

Y2K hableány
 

Mermaidcore03

 

Írta és összeállította: Kasza Dóra


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák