Untitled 1 1
Divat Kult
2023. 07. 19.

Ez nem egy táska - ez egy Birkin! - a Jane Birkin által inspirált Hermès táska születésének története


A világ szomorúan gyászolja a brit származású Jane Birkint, a 76 éves korában elhunyt zenészt, modellt és örök stílusikont.

Művészi tevékenysége mellett Birkin stílusa generációkon keresztül, a mai napig ikonikusnak számít. Divatválasztásai időtlen eleganciát mutatnak, a vintage farmer, lenge ruhák, klasszikus fehér póló és ing mind a tipikus “french girl” hangulatot képviselik.

01 Jane Birkin1960


Jane Birkin neve más forrásokból is ismerős lehet: a világ egyik leghíresebb és legkeresettebb kézitáskája, a Hermès Birkin táska valójában róla kapta a nevét.

És hogyan történt Jane Birkin ilyen szintű bevonulása a divatvilágba és hogyan eredményezte egy kis véletlen "baleset" az egyik leghíresebb táska megszületését?


A történet 1983-ban kezdődött, amikor is egy késő esti Párizs-London repülőjárat megváltoztatta a divattörténelmet. A részletekről mindenhol másféleképpen olvashatunk. A legenda szerint egy véletlenszerű átszállás során Birkin az első osztályon utazott, Jean-Louis Dumas, a Hermès akkori művészeti igazgatója mellett. A nő a jellegzetes fonott kosarát vitte magával, amelyben a személyes holmiját tartotta. Mikor azt felhelyezte a fejtető fölötti rekeszbe, annak minden tartalma Dumas-ra borult.


A férfi segített összeszedni a nő holmiját, miközben azzal viccelődött, hogy szüksége volna egy nagyobb, zsebes táskára. A színésznő azt a frappáns választ adta a férfinek, hogy: ha a Hermès egy olyan nagyméretű, a mindennapok során is praktikusan használható táskát készít, amelybe minden olyan dolog belefér, amit egy elfoglalt édesanya magával hord, ő szívesen lemondana kedvelt fonott kosaráról.

08 Jane Birkinbag


Dumas a Birkintől kapott reakció alapján még ott megrajzolta a táska első terveit egy repülőgépen található papírzacskóra. Így született meg a kézitáska, amely azóta is uralja a világot!

Janebirkin10


Később aztán 1984-ben megjelent az első Birkin táska. Tágasra tervezett belső része ideálissá tette utazásokhoz is, a zár miatt biztonságos utazást biztosít viselőjének. A táska letisztult, minimalista vonalai tökéletesen tükrözik Birkin klasszikus stílusát.

04 Jane Birkin


Bár mára már klasszikussá vált a Birkin táskák használata, megjelenésekor, a 80-as évek végén nem lelkesedett érte a közönség. Akkoriban a Chanel táskák futottak jobban a piacon, a Hermès Birkin táskája nem változtatta a Chanel iránti lelkesedést. A Birkin 1990-ben vált népszerűvé a táskapiacon, majd a századfordulóra népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, szinte már státuszszimbólummá vált. Ehhez hozzásegített az ikonikus Szex és New York egyik epizódjában elhangzott legendássá vált mondat: "Ez nem egy táska - ez egy Birkin!"

Hermess Birkin11


A Hermès évente korlátozott mennyiségben gyártja a Birkint, amely valódi kuriózummá vált. Közvetlen beszerzése még a legbefolyásosabb embereknek is kihívás, viszonteladóktól könnyebben beszerezhető. 

 

Írta: Kele Fanni


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák