Hq720 2
Design
2024. 02. 14.

A kreativitás sokfélesége – Lebilincselő portréfilmek a magyar kreatívipar izgalmas szereplőiről


A kreatív iparban játszódó történetek mindig izgalmasak és inspirálóak. Akár egy fotográfus lenyűgöző látásmódjáról, egy díjnyertes formatervező karrierjéről, vagy egy nemzetközileg elismert animációs filmrendező új világairól van szó, minden alkotó sajátos úton jár. Hogyan indul el valaki ezen az úton? Milyen szakmai kihívásokkal kell szembenéznie, és hogyan válik végül sikeres művészé? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Ways of Creation című sorozat három tehetséges fiatal magyar filmes, Tiszeker Dániel, Szakonyi Noémi Veronika és Hartung Attila rendezésében bemutatja ezen alkotók pályáját.

A járművek forradalma Húnfalvi Andrással  

Húnfalvi András a MOME formatervező szak járműtervezés szakirányán diplomázott 2012-ben. Egykori szaktársával, Laufer Ferenccel megalapította saját design stúdióját, a Flying Objects-et. Munkájukat számos díjjal ismerték el mind hazai, mind nemzetközi szinten. A stúdió kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amelyet többek között iF Design Awardok és Red Dot-díjak is elismernek. A legutóbbi díjukat, a "best of the best" kategóriában, a NORT Complex okosedző rendszerrel kapták 2022-ben. 

97008e5f2dbe6460a559c4c9430d580c jpeg

Egyetemi tanulmányai során András több ízben volt a Mercedes-Benz gyakornoka. Diplomamunkáját a Mercedes buszrészlege, az EvoBus támogatásával készítette el, aktív tervezői munkája mellett – Stefan Lengyel professzor nyomdokain járva – már a Formatervező BA és MA szakoktatójaként, valamint a MOME Budapest Mobility Design Programjának vezetőjeként erősíti az egyetem csapatát.

„Különösen izgalmas dolog, amikor végigkíséred egy kortársad pályáját; látod az első lépéseit is, majd ámulsz, hogy milyen formatervező lett belőle”
 – mesélte a designerről a film alkotója, Tiszeker Dániel, aki a #Sohavégetnemérős (2016), a Nagykarácsony (2021) és a Nyugati nyaralás (2022) című nagyjátékfilmeket is jegyzi.

A fény ösvényein Szász-Bányász Annával 

Szintén a MOME-ról került ki Szász-Bányász Anna, aki a fotográfia szakon végzett 2022-ben. Anna életében nagy változást hozott, amikor szülőfalujából, Erdélyből Budapestre költözött. Az addig ismerős tanyasi élet és az ott élő állatok a témái inspirálják fotóit. Az őszinte és intim képeivel Anna bepillantást enged egy rejtett világba, amelyet sokan elkerülnének.

Egy animált élet Vácz Péterrel

Vácz Péter pedig egy animációs filmrendező, aki szintén a MOME-ról került ki. Az ő személyes története és filmjei szakítanak a sztereotípiákkal, megmutatva, hogy az animáció nem csupán gyerekeknek szóló műfaj. Péter diplomafilmje, a Nyuszi és Őz több mint 125 díjat nyert, és több rangos nemzetközi fesztiválon szerepelt.

Legújabb, most készülő filmjében ismét egy személyes ihletésű történet feldolgozására vállalkozik. A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló Kutyafül című produkcióban gyermekkori emlékeit dolgozza fel. Azonban ahogy a rajzfilmek sem feltétlenül gyerekeknek szólnak, úgy az emlékek sem mindig önfeledt, boldog pillanatokat idéznek. Péter Berci karakterét építve és fejlesztve halad előre saját, nehéz és komplex önismereti útján.

Az animáció szakról kikerült alkotók, Péterhez hasonlóan már több évtizede szerepelnek sikeresen animált történeteikkel a nemzetközi és hazai filmfesztiválok legjobbjai közt. A legfrissebb nemzetközi siker Buda Flóra Anna nevéhez köthető, aki 27 című rövidfilmjével tavaly nyáron elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-díját, majd a legjobb animációs film kategóriában bekerült az Oscar-shortlistre

Ezek a történetek és pályák csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle út vezethet a kreatíviparban való sikeres karrierhez. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Ways of Creation sorozat pedig lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjünk ezekbe az útkeresésekbe és alkotói folyamatokba.

www.mome.hu 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák