Design
2019. 07. 08.

Lakberendezés tudatosan – 1. rész


Juhász Andi és Ányos Nóri mindketten elkötelezettek a környezetvédelem és a tudatos élet iránt. Nóri jógaoktatóként, Andi formatervezőként és belsőépítészként keresi az egyensúlyt az életben, most pedig egy nagyon komoly tudatosító anyaggal jelentkeztek, amit – egy rövid bevezető után – két részletben fogunk közölni. Az alábbiakban az ő gondolataikat és tippjeiket olvashatjátok, amik kifejezetten jól jönnek, ha otthonotok átalakítását, környezetbaráttá változtatását tűztétek ki akár rövid-, akár hosszú távú célként.

Mi az alapgondolat a projektetek mögött és mit szeretnétek elérni vele?

Mivel most minden a klímaváltozás körül forog – nem véletlenül – úgy éreztük, hogy nekünk is tennünk kell ellene valamit, ezért összeálltunk és első lépésként megcsináltuk ezt a projektet. Szeretnénk ha minnél több emberhez eljutna, hogy a belsőépítészetben, lakberendezésben is rengeteg lehetőség van, amivel csökkenthetjük a káros anyagok mennyiségét. Már a kis lépéseknek is nagyon örülünk, például ha valaki épp festés előtt áll, és a cikk hatására a természetes alapanyagú alternatívát választja, vagy ha bambuszlámpát vásárol a műanyag helyett. De természetesen az töltene el minket a legnagyobb örömmel, ha megkeresnének olyan emberek, akik átalakítás, vagy új hely kialakítására készülnek és nyitottak a környezetbarát megoldásokra, hogy ebben tudjunk nekik segíteni (és ezáltal a bolygónak).

Mi volt a tanulság, és mire számíthatunk a cikksorozatban?

A végső tanulság az volt, hogy nem kell feláldozni a design-t a fenntarthatóság és környezettudatosság oltárán! Az alábbiakban először az építészeti megoldásokkal, a következő részben pedig a bútorozással és a dekorációval foglalkozunk majd. Kezdjük is!

Gondolkoztál már valaha azon, hogy az asztal, amin nap mint nap eszel, vagy a szék amin ülsz, vagy bármi, ami körülvesz otthonodban, munkahelyeden, vagy egy étteremben, milyen anyagokból is készülhetett? Amíg elért az adott helyiségbe, milyen folyamatokon ment keresztül? És hogy ezzel milyen hatással volt a környezetre? Manapság minden nap szembetalálkozunk valamilyen formában a klímaváltozás problémájával, ez mostanra már egy megkerülhetetlen téma. Valószínűleg egyre többen vagyunk, akik ennek hatására szelektíven gyűjtjük a szemetet, lecseréltük a nylon zacskókat vászonra és alapvetően tudatosabbak vagyunk, azonban előbb említett kérdésekbe mégis kevesen gondolunk bele…

Egy konferencia során felmerült bennünk a kérdés: vajon lehetséges az esztétikus, mégis környezetbarát design megteremtése? Úgy gondoltuk, az mutatna és mondana a legtöbbet, ha ezt a vonalat egy konkrét projekten keresztül vinnénk végig, ezzel magunknak is bizonyítva a megvalósíthatóságát. Egy Budapesti belvárosi lakás példáján keresztül lépésről-lépésre vettük a lehetséges megoldásokat, amikkel a lehető legkevesebbet ártunk a környezetünknek.

Első lépésként vegyük figyelembe a tér adottságait. Használt helyiségek esetén a burkolatok, nyílászárók sokszor felújíthatók egy ügyes szakember által. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor célszerű természetes anyagokat választani. Padlóra például jó megoldás lehet a parafa, bambusz, linóleum és FSC tanúsítvánnyal ellátott fa parketta. Ez a minősítés garantálja, hogy az adott termék olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik az élővilág sokféleségét és az ökológiai egyensúly fenntartását.

Szőnyegeknél a mi választásunk a jutára esett, de a kókuszrost, szizál és tengerifű szőnyegek is teljesen környezetbarátak. Bár a gyapjú is természetes anyag, de számunkra az állatok megóvása is fontos szempont. A természetes szőnyegek nagy előnye, hogy jelentősen csökkentik az otthonunk légszennyezettségét, antiallergének és antisztatikusak. A Naturflor boltjában például sok szép ilyen szőnyegre lelhetünk.

Fűtés szempontjából amennyiben van rá lehetőségünk, új építésű épületeknél válasszuk a hőszivattyús rendszert, amit padlófűtéssel és/vagy mennyezet fűtéssel/hűtéssel használhatunk. Régi építésű lakásnál is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha van hely a kültéri egységnek és a meglévő radiátoros vagy konvektoros rendszert le tudjuk cserélni valamilyen felületfűtésre. 
Természetesen muszáj megemlítenünk a napelemet is, ami kezdetben költségesnek tűnhet, viszont ez egy egyszeri befektetés és kb. 7-10 év alatt megtérül. A napenergia egy megújuló energiaforrás, ami korlátlanul a rendelkezésünkre áll és használata nem károsítja a természetet.

A következő részben a bútorokkal és dekorációkkal érkezünk.

A cikk eredetileg az andijuhasz.com oldalon jelent meg.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák