Manifesztacio cover
Kult
2022. 11. 29.

Manifesztáció, vision board, üvegplafon - a Tiktok hozza el a megoldást?


Az elmúlt pár évben végigsöpört a világon a manifesztáció fogalma, ami főleg a Tiktoknak köszönhető. Többmilliós megtekintéssel rendelkező videókban instruálnak tiktokkerek, hogyan érheted el, amit szeretnél, csupán a gondolataid által. Vajon érdemes kipróbálni? Mi a mögöttes koncepció és segíthet-e a nőknek az önmegvalósításban?

Mi az alapja?

A manifesztáció alapvetően valamilyen rejtett dolog megjelenése, kézzel foghatóvá válása. Gyakorlói szerint ősi, spirituális rituálékból ered, azonban valószínűbb, hogy a New Age irányzatokból alakult ki. Lényege egyszerű: az érzéseinkkel, gondolatainkkal hullámokat bocsátunk ki az univerzumba, ami bevonzza a hasonló frekvencián rezgő eseményeket. 
 

Régi mondás, hogy a gondolatnak teremtő ereje van, ebben az esetben is nagyjából erről van szó. A jó a jót vonzza, a rossz a rosszat. Ez a gondolatmenet a 19. századból ered, azonban a 2000-es évek elején vált népszerűvé, amikor elkészültek az első könyvek a témában. A leghíresebb, A titok című könyvből film is készült.
 
Hogyan lett népszerű?


Eleinte olyan hírességek kezdték el hirdetni a manifesztáció erejét, mint Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow vagy Will Smith. Mivel a lényege, hogy odafigyeléssel, a (jó) célok kitűzésével azok valóra válnak, a sikeres emberektől könnyebb elhinni, hogy a folyamat működhet. Azonban nem ez hozta el a legnagyobb népszerűséget. 

2020-ban az első Covid-karantén idején a Z generáció mellett a milleniálok is lelkes Tiktok-fogyasztóvá váltak, ezzel gyakorlatilag a világ minden pontján összekapcsolódott a fiatal felnőtt társadalom. A közös félelem és negatív érzések ellensúlyaként elterjedtek a nemzetközi Tiktok-trendek, ezzel együtt pedig a manifesztáció is. Ma már több, mint 6,5 millió #manifestation tag van Instagramon, és több, mint 13 milliárd Tiktokon.

Manifesztacio cover

 

Az ok egyszerű: az emberek igyekeztek megőrizni a lelki és mentális egészségüket, meglátni a legkisebb szépségeket is a mindennapokban, és elképzelni a szebb, békésebb időszakot, ami majd következik.

Ezzel együtt, az elmúlt időszakban pedig olyan hírességek beszélnek a manifesztációról, mint sikerük titkáról, mint Eva Longoria, Alicia Keys vagy Ariana Grande.

Manifesztacio 01

 

Nem nehéz tehát kitalálni, miért olyan népszerű: azt ígéri, hogy egészen konkrét célok elképzelésével, papírra/digitális felületre vetésével, illusztrálással megteremthetjük azt a közeget a mindennapokban, ami a céljaink felé terel. Ha tudjuk, mit szeretnénk, azt milyen érzés lesz majd elérni, és ezt minden nap átgondoljuk, akkor el fogjuk érni. És ha a celebvilág ikonikus alakjai így érték el, amit szerettek volna, akkor nekünk is sikerülni fog.

 
Mit mond a tudomány?


Pszichológusok szerint abszolút érthető, hogy stresszes, kontrollvesztett helyzetekben keressük kapaszkodókat. Ez az alapvető emberi természet velejárója, hiszen mindig próbálunk okokat keresni, megtalálni az értelmét a minket körülvevő jelenségeknek.

 

Dr. Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológusa szerint, ha valaki hisz a saját képességeiben, nagy valószínűséggel eléri a kitűzött célját. Ha hiszünk abban, hogy képesek vagyunk az adott dologért tanulni, fejlődni, dolgozni, akkor képesek vagyunk elérni is azt.

 

Kutatások azt is bizonyítják, hogy ha negatív érzéseink vannak magunkkal kapcsolatban, kisebb arányban tűzünk ki célokat magunk elé, így sokkal kevésbé érünk el ambiciózus célokat, mérföldköveket az életünkben.

Dr. Sonja Lyubomirsky, a Kaliforniai Egyetem pszichológusprofesszora arról írt tanulmányában, hogy a boldog és pozitív életszemlélet több lehetőséghez és jobb kapcsolatokhoz segít hozzá, így ezek az emberek sikeresebbek lehetnek az életben.

 
Van-e azonban bizonyíték az univerzum ilyenfajta működésére?


Dr. Tara Swart felhívta a figyelmet rá, hogy az egyén cselekedetei és befektetett munkája nem lehet elhanyagolható tényező. Ezzel együtt a pszichiáter a pácienseinél előszeretettel alkalmazta a manifesztáció módszerét: vision boardokat készíttetett velük, hogy minden nap lássák a konkrét céljaikat.

Manifesztacio 02
 
Milyen veszélyei lehetnek?

Dr. Sula Windgassen szerint veszélyes lehet, hogy az emberek akkor fordulnak a manifesztációhoz, és hasonló önsegítő technikákhoz, amikor sérülékenyek, kevés az önbizalmuk. Ha pedig nem működik, amit szerettek volna, könnyen hibáztathatják magukat, ami miatt negatív spirálba kerülhetnek.

Emellett veszélyes lehet az a szemlélet is, miszerint, akinek nem sikerült elérnie a céljait, az nem is akarta őket igazán, vagy nem dolgozott meg értük elég keményen. Ezzel az a gond, hogy nem vesszük figyelembe a társadalmi egyenlőtlenségeket, hogy sokszor a társadalmi hierarchia nehezen átjárható, és az embert az aktuális környezete mennyire befolyásolhatja.
 
Elérhetőek-e vele nagy dolgok?


A Tiktok-trendet figyelve a manifesztáció olyan gyakorlatnak tűnik, ami hozzásegíthet a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a nők egzisztenciális feltörésére, az üvegplafon áttörésére.

Ha csak a tanulmányokat nézzük, kétségtelen, hogy pozitív életszemlélettel, nyitottsággal, konkrét célok kitűzésével és kitartó munkával nagy valószínűséggel elérhetőek az álmaink. Fontos mindig figyelembe venni az aktuális körülményeket, és esetleges kisebb kudarcok esetére betárazni olyan gyakorlatokkal, amik segítenek túllendülni a nehezebb időszakokon. Ez lehet akár meditáció, jóga, pszichológus stb. Viszont fontos látni azt is, hogy mindenkinek más az életútja, van, akinek több időre van szüksége egy adott cél elérésére. 


Ezzel együtt a célkitűzés, a nyitottság, a türelem és a sok munka mindig kifizetődő, még akkor is, ha kisebb mértékű és/vagy több időbe telik, mint ahogyan az influenszerek és celebek bemutatják.

 

Szöveg: Udvarhelyi-Horváth Viktória
Borítókép: freepik.com
Képek: twitter.com, canva.com


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák